Karateklub afholdt Kata- og kumiteseminar i weekenden 26-28 oktober 2018. Som instruktør udefra var Sensei Kostas Pappas 4.dan SKIF inviteret til at undervise i kumite Han har blandt andet en SKIF VM titel i bagagen og en WKF EM titel. Begge dele i kumite. Kata-delen stod klubbens chefinstruktør Sensei Jesper Markvardsen 6.dan JKS for.

Træningen var opdelt således børnene trænede 1 time alle 3 dage og de voksne henholdsvis 2 timer fredag og 3½ time bådelørdag ogsøndag. Så der var rig mulighed for at få trænet.

Træning for 8-1.kyu:

For 8. kyu – 1. kyu holdet startede weekendseminaret fredag aften med kumite sammen med Sensei Kostas Pappas. Aftenens træning gik ud på at forbedre deltagernes fodarbejde i diverse kampsituationer. Sensei Pappas gjorde det klart at hurtigt fodarbejde er enormt vigtigt for at man skal have en chance i alle niveauer for kumite, så hele timen blev brugt på udbedringen af deltagernes fodarbejde.

      

 

Senere på aftenen stod det på kata træning med Sensei Jesper Markvardsen for de farvede bælter. Aftenens træning fokuserede kun på kataen Bassai-dai. For de mange brunbælter der var mødt op til seminaret, var det en god mulighed for dem at finpudse kataen, mens de som ikke havde prøvet kræfter med kataen før fik en grundig introduktion til den.

​Lørdagen startede med kumite sammen med Sensei Pappas. Efter gårsdagens træning som kun fokuserede på fodarbejde og ikke teknik, valgte Sensei Pappas at træne to spark som han mente, passede til det, deltagerne blev undervist i dagen før.Timen blev brugt på mawashi-geri og ura mawashi-geri. Sensei Pappas fokuserede især på at deltagerene skulle undgå at sparke som man gør i kihon, og i stedet sparke for at maksimere hastighed og styrke. Træningen gik også ud på at forvirre ens modstanders så meget så muligt, for at sikre sig at han/hun ikke kan reagerede i tide.

​Efter en solid kumite time med Sensei Pappas, stod det igen på kata træning med Sensei Jesper Markvardsen. Dagens kata var Jion, og som dagen før var det en god mulighed for dem som allerede havde bekendtskab til kataen at få den finpudset, mens de som ikke kendte den endnu hurtigt lærte den at kende.

​For de farvede bælter startede søndagen i omvendt rækkefølge da den første time stod på kata træning. Den sidste kata time stod på de første 4 Junro kataer, hvor de fremmødte fik mulighed for at vælge hvilken Junro kata de helst ville arbejde på. Det var en god chance for alle som skulle op i en junro kata til næste graduering at få en god og indsigtsfuld forståelse for kataen. Som de to første kata timer var det igen en god mulighed til dem som ikke kunne nogle junro kataer at få en god introduktion til dem.

​De sidste 2 timers kumite sammen med Sensei Pappas bød på afstands-og gyaku-zuki træning. Sensei Pappas kombinerede det han havde undervist fredagen med en standard gyaku-zuki så deltagerne kunne træne deres kumite afstand.

Træning for sortbælter:
Den første sortbælte træning om fredagen med Sensei Pappasfokuserede på eksplosions øvelser til kumite med hånd og fod teknikker. Der blev øvet hurtig hikitekizami-tsuki, samt timingen blev øvet med en partner som målskive der skulle give feedback og omvendt. Bag efter blev hikite øvelsen øvet med i gyaku-zuki hvor gyaku-zuki hånden startede ude, den skulle så trækkes tilbage og støde modstander hurtigt i maven og trækkehikite og lande i god afstand til ens modstander. Der blev fokuseret meget på ordentlig skulder rotation under øvelserne med kizami-zuki og gyuku-zuki. Bagefter gik øvelserne over i ben tekniker med kizami mawashigeri og kizami ura-mawashigeri. Her blev sparket sat op med et løft med forreste ben hurtigt ned og ramme jorden som fjeder effekt og retur modmålet, igen med fokus på tilbage trækning hiki-ashi og kamaenår man fuld førte en teknik, der var også fokus på ikke at have for stor kamp stilling.
Om Lørdagen blev undvigelser og kontra teknikker øvet først. Der blev vist og øvet en masse undvigelser, hvor man i stillingen flyttede hoved til siden og
lavede kontra. Ligeså var der fokus på at man skulle flytteskuldrene meget. Øvelserne begyndte med at partneren stod stille og til sidst med fuld bevægelse, hvor man undvigede med kontra på ordenlig afstand og retur til kampstilling. Vi øvede også en masse sparke teknikker med finte, holde hoften tilbage og skifte den retning man først indikerede man ville sparke i, mae-geri optræk holde hofte tilbage op med knæet så skifte til mawashi-geri eller ura mawashigeri, uramawashi geri til mawashi geri, chudan mawashi geri til jodan ura-mawashigeri. I alle disse sparkeøvelser blev maskeringen af udøverens teknik hele tiden forfinet med små fif og korrektioner, så alle kunne få det til at virke i en af kombinationerne.
Om søndagen øvede  vi benfejning/nedtagninger, først var der fokus på følelsen med benet, hvordan man skal feje benet helt forbi og holde det på modstanderens ben samt bruge hoften, derefter blev der fokuseret meget hvordan arme skulle brugesaltsammen meget brugbart og effektivt der gjorde at alle kunne få det til at virke selv med modstandere på +10kg i forhold til én selv. Den sidste halvdel af søndagen blev der øvet en masse reaktions træning med en trænings partner, hvor vi stod først alene dernæst 3 sammen. Vi skulle stå tæt med en 45 graders vinkel til de to partnere, der blev skiftet imellem hvem der skulle angribe og forsvare, ligeså hvem der annoncerede angrebet;trænings partner, underviser eller ingen annoncering.

kata fronten blev der fredag trænet kata Nijushiho – enkelte havde prøvet den før men de fleste var relativt nye. Så især sanchin-dachi, kake-uke og mawashi-uke fik en masse fokus. Om lørdagen stod den på genopfriskning på fredagens Nijushiho, hvor en del af kataens bevægelser blev trænet med modstander.Efterfølgende var Asai-senseis kakuyoko shodan-nidan-sandan på programmet. Dem som ikke havde kendskab til disse kata fokuserede på shodan, mens de mere rutinereedekræfter nåede alle 3 kataer. Om søndagen stod den på mere genopfriskning af Nijushiho og de 3 kakuyoko kataer. Efterfølgende var der 45 min Chinte, hvor fudo-dachi og skift fra fudo-dachi til zenkutsu-dachi fik en masse fokus.

En virkelig god og lærerig weekend for alle deltagere. Der blev finpudset på velkendte teknikker og instrueret i flere nye ting.Det var første gang sensei Kostas Pappas var i Hørsholm Karateklub og det var en yderst positiv oplevelse. Han får de varmeste anbefalinger herfra.

Tekst skrevet af Rune Zeitsen og Rune Zimsen

Foto: Peter Leschly

Video: Jesper Markvardsen