I perioden 17. juli til 20. juli 2013 blev der afholdt en stor Gasshuku i Budapest, arrangeret af det ungarnske JKA forbund.

Tekst/foto: Jesper F. Andersen

IMG_1107

Instruktørerne var:

Massahiko Tanaka, 8. dan

Vicechefinstruktør i Japan Karate Association

5 gange kumite verdensmester

Kazuhiro Sawada, 7. dan

JKA Instruktør fra Belgium

 

Ved en træningssamling tidligere på året i Danmark, havde Frank-Starck Sabroe sensei, fortalt mig, at han deltog i de træningslejre, hvor Massahiko Tanaka sensei underviste rundt omkring i Europa. Frank sensei skulle deltage i Budapest Gasshuku 2013, og via ham blev det arrangeret, at jeg kunne få lov til at fotografere under træningen. 

Mere end 400 karateudøvere fra 17 forskellige lande havde tilmeldt sig dette Gasshuku i Budapest. Ca. 70 procent af udøverne var sortbælter og resten var kyugrader. En del chefinstruktører, fra forskellige lande, var blandt udøverne.

IMG_1046-imp

Tanaka sensei, som var hovedinstruktør, er nærmest en levende legende og bliver behandlet med stor respekt overalt hvor han underviser. Han har en stor andel i, at JKA Shotokan karate er så udbredt i Europa via hans mange besøg og ophold. Bl.a. boede Tanaka sensei 2 år i Danmark fra 1974 til 1976 efter at være hentet til Danmark af den danske JKA organisation.

_MG_5166

Træningen foregik i en stor moderne sportshal i Budapest. Der var en grundig kontrol af alle fremmødte, og ingen blev lukket ind i hallen uden at have betalt. Det var forbudt at fotografere, med mindre man havde fået tilladelse.

Jeg ankom i god tid inden træningen startede og stod og talte med Frank sensei og nogle norske karateudøvere, da Tanaka sensei kom ind i den store sal. Der blev helt stille og alle rejste sig respektfuldt og sagde “osu”. Tanaka sensei og Sawada sensei gik herefter hen og tog plads ved et opstillet instruktørbord i den ene ende af salen. De ankom altid en halv time før træningen startede. Tanaka sensei har en meget speciel udstråling, som minder om en samurai fra det feudale Japan.

Frank sensei bad mig gå med hen og hilse på Tanaka sensei, som jeg har trænet under en del gange, bl.a. under et træningsophold på JKA Honbu Dojo i 1984.

_MG_4960-imp

Der var i hvert fald ingen tvivl om, at det var et glædeligt gensyn for Frank Sensei og Tanaka Sensei. Tanaka sensei omfavnede Frank Sensei og det var et meget bevægende øjeblik, som kunne mærkes på afstand.

Kort efter kaldte Tanaka sensei de forskellige chefinstruktører og højt graduerede i salen til samling. Tanaka sensei præsenterede dem for Frank sensei og fortalte, at Frank sensei var som en søn for ham, hvorefter alle bukkede i respekt for Frank sensei.

Frank Sensei fortalte mig efterfølgende, at dette nære forhold var opnået blandt andet gennem mange træninger i Danmark, Europa og Japan samt private besøg hos hinanden.

IMG_1070-imp

Herefter var det tid til træning, som startede med kumitetræning med mange repetitioner. Der fremkalder en særlig stemning, når flere hundrede karateudøvere bevæger sig i en sal og laver kiai. Tanaka sensei var i sit es og gik rundt og forlangte at udøverene ydede 100 procent.

Senere på dagen blev udøverne adskilt i dan- og kyugrader, da der blev undervist i kata. Unsu og Gankaku blev gennemgået systematisk, hvorefter de skulle laves uden tælling mange gange. Jeg kunne under træningen ikke undgå at lægge mærke til Frank sensei blandt de mange udøvere.

Jeg har set meget kata de seneste år, ved stævner i ind- og udland, men sjældent set så meget fokus, power og god teknik, som jeg så hos Frank sensei, som er fyldt 51 år. Det har krævet en omfattende træningsindsats at kunne præstere karate på det niveau. Det var ikke kun mig der bemærkede dette, da mange af de tilstedeværende instruktører og udøvere roste Frank sensei for hans udførsel af karate.

_MG_5010-2-imp

I pauserne talte jeg med flere chefinstruktører fra forskellige lande i regionen. De fortalte, at Tanaka sensei snart går på pension fra JKA. Der skulle efter sigende være politisk uro i JKA Japan, hvilket havde afstedkommet, at Tanaka sensei ikke længere ønskede at være medlem af organisationen. Det bliver interessant at følge Tanaka senseis position i karateverden fremover.  Senere er det mig oplyst af Frank sensei, at Tanaka sensei forbliver i JKA, men fratræder sin vicechefinstruktørpost.

 

Om aftenen havde den ungarnske chefinstruktør, János Krepsz sensei, arrangeret fællesspisning på en hyggelig ungarnsk restaurant. Da Tanaka sensei ankom bar han et træhylster i sit bælte, som viste sig at indeholde et sæt spisepinde. Tanaka sensei bad Frank sensei tage plads ved siden af ham og Sawada sensei. Under middagen var der festlig optræden af lokale dansere og sangere og flere fra karateselskabet måtte en tur på scenen og danse med.

IMG_1083-imp

spisepinde-imp

Da Tanaka sensei var færdig med at spise, forærede han Frank sensei sine spisepinde og træhylster. Det viste sig at Tanaka sensei selv havde lavet dem, et lille stykke kunst, som Frank sensei flere gange måtte vise frem til nysgerrige resten af aftenen. Tanaka sensei er meget kreativ indenfor træarbejde og japansk kalligrafi. Et interessant kunstnerisk modstykke til en karatemester.

Næste dag startede Sawada sensei med at gennemgå kataen Gojushiho Sho. Tanaka sensei stod bagefter for kumitetræning og her blev der undervejs kaldt til samling, hvor Tanaka sensei fortalte historier fra sin egen træning under Nakayama sensei.

_MG_5082-imp

_MG_5097-imp

_MG_5061-imp

_MG_4984-imp

Tanaka sensei fortalte blandt andet, at han på et tidspunkt i starten af sin karriere havde opnået en 3. plads ved et stort stævne i Japan. Nakayama sensei bad Tanaka sensei om at fokusere på at træne kihon det næste stykke tid for at forbedre sin kumite. Tanaka sensei brugte derefter det næste år på udelukkende at fokusere på kihon. Ved næste mesterskab blev han nr. 1 og var herefter klar over vigtigheden i kihontræning.

Tanaka sensei poienterede også vigtigheden af, at man som udøver selv har et ansvar for sin udvikling, og at man under træning hele tiden skal være opmærksom på hvordan man træner.

Om eftermiddagen var der dangraduering, hvor ca. 30 skulle gradueres fra 1. til 5. dan. Efter graduering blev der afholdt Shotokan Cup, hvor man kunne konkurrere i individuel kata og holdkumite. Det var rart at opleve et stævne, hvor der var fokus på karate under regelsættet shobu ippon med dertilhørende respektfuld optræden. Frank sensei var blevet udpeget som både kata- og kumitedommer under stævnet som varede et par timer.

_MG_5176-imp

_MG_5184-imp

_MG_5202-imp

Lørdag aften var der stor afskedsfest i et desværre alt for lille lokale til så mange mennesker. Det gav en del ventetid på maden, hvilket den ungarnske ledelse beklagede.

Her havde jeg den fornøjelse at hilste på Marie Mortag, som var eneste danske deltager på lejren ud over Frank sensei. Hun har i en lang årerække deltaget i Gasshuku med Tanaka sensei og fortalte, at det udover fantastisk træning, også var med til at knytte venskaber i hele Europa. Marie Mortag er chefinstruktør i Gyoku Ryu Kan Dojo, som ligger på Christianshavn.

Alle der havde været til graduering om eftermiddagen blev kaldt op og modtog deres nye grad. Det udløste mange fortjente bifald og “Kampai”. Tanaka sensei havde modtaget en del gaver fra mange i form af flasker, heriblandt en fl. Gammel Dansk. Den og mange andre blev åbnet, og Tanaka sensei gik rundt og delte gavmildt ud af flaskerne. Trods at Tanaka sensei er fyldt 72 år, er han stadig meget festlig. Han klædte sig ud med pandebånd og klæde om livet, hvilket mange som har festet med Tanaka sensei har oplevet. Tanaka sensei er en rigtig spøgefugl, og det var interessant at opleve at så mange unge mennesker var så vilde med ham.

I løbet af aftenen fik jeg mulighed for at stille Frank sensei et par spørgsmål.

Hvorfor har man ikke set eller hørt fra dig de sidste mange år?

Jeg har aldrig søgt nogen særlig opmærksomhed. For mig har det altid været træningen der har været vigtig. Omstændigheder, såsom stævner og andet, har så nogen gange skabt opmærksomhed, men det har aldrig haft min interesse. Men på trods af hvad du kan kalde et ”fravær” fra den organiserede side af karateverdenen, så er der stadig stor interesse for min person. Klubber og personer i Danmark og Europa forespørger regelmæssigt om jeg vil undervise dem eller i deres klub.

Hvad har du lavet (brugt tiden på) de seneste år?

Jeg har brugt de sidste mange år på fokuseret at udvikle mine instruktører, min karate og mig selv. Jeg er chefinstruktør for en række klubber, der er dedikeret til traditionel JKA Shotokan og det er meget vigtigt for mig. De fleste af mine instruktører har trænet karate i over 30 år, og vi deltager alle regelmæssigt i Gasshuku’s rundt omkring i Europa – fuldstændigt som det du her har været vidne til.

_MG_5120-imp

Hvilken slags organisation har du i Danmark?

Jeg har altid været medlem af JKA, ligesom mine instruktører. Vi har i mange år deltaget i JKA træningslejre under Tanaka sensei rundt omkring i Europa. Min karate er bygget op omkring alt hvad jeg har lært af Tanaka sensei. Han står for mig som en unik formidler og fortolker af Shotokan karate, og så er han en utrolig inspirerende lærermester. Jeg synes jeg er fantastisk privilegeret ved at kunne lære fra denne JKA legende; men for at svare på dit spørgsmål – de klubber jeg har påtaget mig ansvaret for, træner alle sammen traditionel Shotokan karate – i den ånd som Tanaka sensei personificerer og repræsenterer.

KarateNews vil på et senere tidspunkt bringe et eksklusivt interview med Frank sensei omkring hans syn på karate og mere om hans organisation

Nogle dage senere gik rejsen hjemad mod Danmark. Et par gode dage i Budapest var overstået. Det havde været interessant at opleve så mange karateudøvere samlet under en af de allerstørste nulevende mestre indenfor JKA shotokan karate. Den ungarnske organisation ledet af János Krepsz sensei, havde lavet et kæmpe arbejde med at få afviklet så stor en begivenhed. Informationsniveauet i forbindelse med denne Gasshuku var meget højt og alt forløb planmæssigt.

Et stort tak til János Krepsz sensei og Frank sensei for at give mig muligheden for at følge Budapest Gasshuku 2013 så tæt på.