Foto: Mads Nørby/Lars F. Andersen

Tekst: Lars F. Andersen

Sammen med Mads Nørby har jeg lige været i gennem to dages Kobudo med Tokumura Sensei, 9. dan Kobudo, 6. dan i både Isshinryu og Jundokan Goju-ryu. Tokumura Sensei startede med at træne karate i 1956 og træner stadig hver dag. Han starter hver morgen med 40 minutters stræk, lidt styrketræning, så 3 kataer og en times gang eller cykling. Ikke dårligt af mand på 70.

Tokumura Sensei har trænet med en lang række senseis, men regner Tatsuo Shimabuku Sensei, Eiichi Miyazato sensei og Eisuke Akemine sensei som sine hoved senseis. Men han har også trænet med en af de helt store fra Okinawa, Shinken Taira Sensei.

 

Billederne af Tokumura Senseis instruktører

 

Tokumura Sensei er nr. 3 fra højre i forreste række(Med sort overdel)

Foto udlånt af Harold Mitchum Sensei.

 

Jeg har selv mødt Tokumura Sensei en gang før. Her inviterede han mig til Okinawa, men han havde åbenbart glemt alt om det og havde ikke modtaget vores breve. Så han var mildest talt meget forvirret over at have to danskere i sin dojo. Så de første 2 timer gik med at blive interviewet for at tjekke om vi havde et godt “budohjerte”. Da han følte sig rimelig sikker på det skulle vi vise kata og teknikker, samt forklare alt om hvad vi gjorde inden han til sidst sagde:”prettttty goooood – me likiee – me teach!” også var vi inde varmen.

En anden ting man ofte skal regne med på Okinawa er at mange mestre er bange for at støde andre sensei, og da vi jo er elever af Uechi Sensei, var han bange for at støde Uechi Sensei. Så der er mange ting der skal på plads før der bliver sagt Yoi!

Den første dag gik med at gennemgå karate, bo og sai kihon. Som Tokumura Sensei sagde:”kihon no good – kata no understand – karate no good!” Så der blev arbejdet målrettet.

Anden dag gik med at gennemgå diverse træningsredskaber, der nok mest minder om crossfit. Der blev også svedt godt da vi skulle lære Tokushin no Tekko eller Tukumi no Te’ko som den hedder på okinwansk hogen. Tekko er et af de mindre kendte kobudo våben og kan i bund og grund beskrives som en slags knojern med blokerings kroge. De er i Tokumura Senseis dojo lavet af to heste sko, der er svejset sammen. Dette havde han lært af Eisuke Akamine Sensei.

For karatekaer, der ikke træner kobudo kan det naturligvis virke besynderligt at man træner med så mærkelige våben, men det er ikke fordi at man opfordrer eleverne til at bære knojern. De skal mere ses som en historisk interesse. Der er også fysisk træning i at træne med våben og ikke mindst er der det mentale. Når man står med lille våben som en tekko og der kommer stave svingende mod en, så lærer man at gå til siden og fokusere. Så der er mange aspekter af denne form for træning.

Vi havde et par fantastiske dage hos Tokumura Sensei, som kategorisk nægtede at modtage nogen former for penge for træningen. Han var bare glad for at vi kom helt fra Europa for at træne med ham.

Her følger nogle billeder fra de to dage.

Tokumura Sensei som bruger sort gi til kobudo som de fleste på Okinawa. Dette er bare en praktisk løsning, da rust og olie fra våbene ødelægger en hvid gi med det samme.

 

Mads i den smukke dojo, hvorfra der var udsigt til den smukke ø Hamahiga

 

Mads i drømmeland:-)

Tokumura Sensei viser tai sabaki og bunkai

 

 

 

Tai Sabaki(undvigelse) og bunkai

 

 

Tokushin no tekko

 

Shinden

 

Isshinryu karate kihon

 

Billeder fra dojoen

 

På besøg i Tokumura Senseis flotte og traditionelle stue