Tekst og foto: Lars F. Andersen

 

I dag gik turen så til Hokama Tetsuhiro Senseis dojo og karate museum. Hokama Sensei modtog os i døren til dojoen. Det var anden gang at jeg mødte Hokama Sensei og det var tydeligt, at han var afkræftet efter sygdom. Han forklarede at han havde været i Kanada for at undervise og der havde undervist et enormt antal elever, i det han i 14 dage havde undervist i alt 7.000 elever. Han havde herefter nærmest haft en fysisk nedsmeltning. En hård måde at behandle en mand på over 70 år på.

Hokama Sensei er Ph.D. i østlig medicin og har trænet karate og kobudo i over 50 år. Hans kobudo mester var ingen anden en Matayoshi Shinpo Sensei. I Goju-ryu var det Higa Seko Sensei og Fukuchi Seiko Sensei. Som Hokama Sensei sagde:”Higa little and thin – Fukuchi very very fat – but goooood”.

Hokama Sensei har udgivet ikke mindre end 15 bøger og en lang række tidsskrifter. Mange af dem bliver brugt på universiteter flere steder i Japan. Hokama Sensei var ked af at han aldrig havde været i Danmark, da han ofte havde været i Sverige, Finland og Tyskland, ja faktisk har han i karateforbindelse besøgt ikke mindre end 42 lande. Endvidere er Hokama Sensei også en af de mest anerkendte Shodo(kaligrafi) mestre på Okinawa.

I midten af 90’erne mødte han Helmut Kogel en læge fra Tyskland som studerede på Okinawa. Kogel havde også trænet karate i mange år, men blev elev hos Hokama Sensei. Sammen begyndte de at studere Kyusho jutsu mhp. at få både det perspektivet fra klassisk kinesisk medicin samt fra den vestlige medicin. Dette foregik ved brug af medicinsk udstyr. Hokama Sensei var dog blevet noget forskrækket over at nogle af eleverne, som havde meldt sig som figuranter var kommet slemt til skade. Så han var lidt tøvende overfor projektet af helbredsmæssige grunde. Dette er faktisk første gang, at jeg har hørt ordet kyusho på Okinawa. Desværre havde jeg slet ikke forberedt mig på få muligheden til at gå ind i dette emne og ydermere skulle Hokama Sensei på hospitalet, så jeg kan ikke uddybe dette emne med andet end at Hokama Sensei oplyste at bogen hedder: “Kyusyo jutsu asian and western point of view(English) Dr. Helmut Kogel and Dr. T. Hokama”

Her følger en masse indtryk fra museet

 

 

 

Hokama Sensei foran shinden

 

Fra dojoen

 

 

 

 Redskaber til hærdning af kroppen

 

 Udstyr til træning

 

 Antikke våben

 

Hokama Sensei laver kanji til henholdsvis Farum Kyokushin Karate og Itosu-kai Karate Dragør.

 

 

  Goju-ryu mestre

 

 Våben i dojoen