Foto: Mads Nørby/Lars F. Andersen

Tekst: Lars F. Andersen

 

Så stod aftens træning i kobudoens tegn.  Der var tale om træning med henholdsvis bo(langstav), sai(blokeringsstave) og tonfa også er en form for blokeringsstav, der bla. benyttes af forskellige politiorganisationer i både Europa og USA.

 

Tonfa og sai. Den sidste tonfa er lavet af danskeren Stig Bredsgaard blev givet til Uechi Sensei i 1996 – det kan man kalde kram :-)

Boen(langstaven) er det våben, der undervises først i det fleste kobudo systemer. I Isshinryu er det det samme. Isshinryu kobudo er en blanding af forskellige kobudoskoler bla. Shinken Taira Senseis Ryukyu Kobudo/Kobu-jutsu og Kyan Senseis bo skole.

 

Bo jutsu

 

Mads Nørby prøver at finde en bo, der ikke helt smadret af at træne bo – bo kumite(kumibo)

 

I dag var det kataen Tokumeni no Kun, der stod for tur. Kataen blev gået i gennem igen og igen. Bunkai og teknikker bleve rettet til mindste detalje. I okinawansk kobudo er mange gamle principper fastholdt, som ikke ses ofte i karate. Fks. løftes foden altid med tæerne pegene nedad, således at mudder ikke hang fast på vristen i tilfælde af kamp i en rismark. Ikke lige noget, der redder en i konfliktsituation i dagens Danmark, men stadig spændende.

Det virker i øvrigt som om at okinawanerne er trætte af at høre ordet bunkai blive brugt om de mest udtænkte situationer. Så de er begyndt at bruge ordet Jissen Waza – real karate/bunkai.

Da vi kom til sai delen var det Chatanyara no Sai vi skulle arbejde med. Der er tale om meget lang kata, med meget svære bevægelser for balancen samtidigt med at man arbejde med et våben i hver hånd.

 

Mads Nørby blev presset hårdt af Uechi Sensei gennem alle dage. Bare en del af traditionen når man er blevet gradueret 5. dan og besøger Okinawa.

 

Hamahiga no Tonfa var vores fokus inden for tonfa. Uechi Sensei fokuserede her i sær på korrekt brug af hoften ved dette våben. Det kan være meget svært at få overført energien fra hoften med dette våben. ‘

Jeg må bare erkende, at Uechi Sensei overrasker mig hver gang jeg træner under ham. Det er i sær den taktiske brug af bevægebaner lige meget om det er karate teknikker eller kobudo.

På fredag skal vi mødes med Uechi Sensei’s våbentræner Tamayose Sensei, som er direkte elev af Shinken Taira Sensei. Vi tager gien med, men får nok ikke lov til at træne med første gang. så vi må smutte Budokan om morgenen og få energien raset af der:-)