Tekst/foto: Kenneth Hamann

Kan du huske dengang, du var på lejrskole med din klasse? Du og dine kammerater havde glædet jer i månedsvis – snakket en masse om turen, forberedt jer på sjove, fælles oplevelser og I havde et væld af spændte forventninger. Og da dagen endelig – ENDELIG – oprandt, og du kom afsted, og turen var en realitet, så var oplevelsen ikke bare god. Den var fantastisk! Fordi alle – hver og en der var med – var nøjagtigt lige så begejstret og forventningsfuld som dig selv. Og bagefter var klassen faktisk ikke helt den samme længere. Alting forandrede sig lidt på sådan en tur. Man lærte både noget nyt om sig selv og hinanden, og man fik et stærkere, mere rodfæstet fællesskab end før. Sådan er det også at være på karatelejr. Og JKS sommerlejren 2013 var absolut ingen undtagelse.

sommerlejr3-imp    sommerlejr9-imp

Mere end karate

Måske syntes du, at det er lidt pudsigt, at sammenligne en karatelejr med oplevelsen af et lejrskoleophold – men det er faktisk i stor udstrækning sådan jeg personligt har det. For selv om meget af tiden på en karatelejr naturligvis handler om noget helt andet end på andre slags lejre – nemlig at blive bedre til karate – så er der også utroligt meget andet end lige præcis karate på programmet. De fem dage, som sommerlejren varede bød for eksempel både på en veltilrettelagt beachvolleyturnering og professionel undervisning i standarddanse (jo, den er god nok. Vi delte nemlig lokalitet med ca. 200 semi-professionelle dansere fra hele Europa). Og der var også mulighed for at prøve kræfter med en militær forhindringsbane samt at spille petanque, fodbold m.m. Der var med andre ord et væld af sjove sociale aktiviteter, som også var med til at skabe den unikke, stærke fællesskabsfølelse mellem såvel børn og voksne som gamle sortbælterotter og helt nye hvidbælter der præger alle sommerlejrene i JKS-regi. Alt sammen lagt oven i en formidabel, inspirerende undervisning af instruktører der hører til blandt verdenseliten. 

sommerlejr4-imp

Førsteklasses undervisning

Hvad angår det karatemæssige, lod sommerlejren 2013 intet tilbage at ønske: Med fire af verdens nok bedste JKS-instruktører: Sensei Jan Spatzek (7. dan), , Sensei Jesper Markvardsen (6. dan), Sensei Scott Langley (6. dan)og Sensei Steen  Mundus (5. dan) og med tre veltilrettelagte træningspas hver dag, var der rigeligt at se til for alle. Og den 4-delte opdeling af holdene i hhv. børn, farvede bælter, brunbælter og sortbælter sikrede, at alle fik  undervisning på præcis det niveau, der matchede den enkelte karate-ka bedst. For mig personligt betød det bl.a., at jeg fik sat et helt nyt perspektiv på kokutsu dachi og shuto-uke, at jeg fik styrket min forståelse og udøvelse af Bassai Dai og at jeg fik øjnene op for nye elementer i Junro-Nidan – for nu blot at nævne et par af de mange, mange ting jeg fik lært på lejren. Og det hele kulminerede vanen tro lørdag eftermiddag, hvor der var graduering. Mere end 100 karate-ka’er – heribland jeg selv – blev gradueret den dag. Og om aftenen blev der grillet, festet, sunget, danset og fortalt karate-anekdoter til langt ud på natten.

sommerlejr6-imp

Nye færdigheder og stærkere fællesskab

Ingen blev dog så længe oppe, at de ikke viste sig i salen kl. 7.30 søndag morgen. Her bukkede alle ind til en sidste omgang morgentræning: Åndedrætskata’en Kiho Issho instrueret af Sensei Jan Spatzek. Herefter var der morgenmad, fælles oprydning og efterfølgende uddeling af hjertelige håndtryk, kram og knus til såvel gamle som nyfundne venner, inden alle satte næsen hjemad igen. Og nu, mens jeg sidder og skriver alt dette, har jeg stadig fornemmelsen fra sommerlejren 2013 i kroppen: Alting forandrer sig lidt efter sådan en tur. Jeg lærte både noget ny karate, lærte nyt om mig selv og om de mennesker jeg deler en passion med. Og jeg føler, jeg endnu engang har fået et stærkere, mere rodfæstet fællesskab med alle jer andre karate-ka’er end før.

sommerlejr7-imp