Foto: KarateNews fotograf Johan Samsom

Tekst: Jesper Jul, Charlotte Foged, Timmi Pedersen, Gitte Strøm Thomsen, Tejs Damkjær

 

 

 

 

 

Dansk Karate Forbund afholder i denne weekend Danmarksmesterskaber i Karate i Helsinge hallerne. Alle klasser bliver afviklet over en weekend. Dette er gjort af hensyn til at klubberne ikke skal afsætte flere weekender,  og af hensyn til de mange øvrige stævner der finder sted rundt omkring i Europa.

Som noget nyt i år er der live streamning fra stævnet, hvorfra der sendes live dækning. Dermed har alle mulighed for at følge med i stævnet hjemmefra, hvis man ikke har haft mulighed for at transportere sig til Nordsjælland. Thomas Bjurring laver undervejs små korte live interviews med de nye Danmarksmestre efter de har modtaget deres guldmedalje. Super god ide. 

Erfarne svenske dommere var med til at dømme under hele stævnet og de var med til at hjælpe de nye dommere som fik deres debut under dette års DM. 

Som noget nyt har vi denne gang valgt at lade DM blive beskrevet via nogle af de kæmpere og forældre samt en enkelt landstræner, som har været med til stævnet. Foto vil løbende tilgå artiklen. Resultatlister kan ses nederst på siden efterhånden som de tilgår KarateNews. 

 

Referat DM 2012 af Tejs Damkjær, landstræner Kata

 

“Helsinge, Stævneudvalget og Dommerudvalget dannede i år de flotte rammer for DM 2012. Som landstræner var jeg enig i 99 % af alle afgørelserne og var meget tilfreds med dommerniveauet. Når man lader meget urutinerede dommere dømme vil der altid komme en del uforklarlige flag så en klar 5-0 måske kun bliver til 4-1 eller endda 3-2 men så længe den rigtige vinder betyder det ikke så meget. Den eneste måde de nye dommere kan få erfaring på, er trods alt på gulvet så det kan ikke være anderledes. Ros til dommerne, også til den svenske delegation anført af hr. Javier Escalentes.

 

Lørdagens klasser (kadet og opefter) bød ikke på de helt store overraskelser idet de landsholdsbærende klubber og-kæmpere dominerede og hjemtog de fleste sejre og medaljer. Som noget specielt kan nævnes at samtlige medaljetagere i senior (undtagen 1) også stillede op i ungsenior så der er virkelig tale om et generationsskifte. Klasserne var meget forskellige i antal og niveau. Hos kvinderne var kadetpuljen stor og virkelig hårdt besat, juniorpuljen var lille men med en dygtig top og ungsenior meget lille (kun 2 kæmpere – ingen af dem landsholdskæmpere). På seniorsiden (både mænd og kvinder) var det som sagt ungseniorerne og juniorerne med undtagelse af Anne-Sofie Sørensen, Danmarks katadronning, der stjal billedet. Hos mændene blev Christopher Skotte Rohde den yngste danmarksmester i kata nogensinde. Ungsenior herrer og kadet drenge var begge hårde klasser derimod var junior drenge ikke hårdt besat (her gik guld og sølv til de to landsholdskæmpere). Hvis jeg skal danne mig et overblik over kataniveauet pt ud fra dette års DM vil jeg sige at vi har en håndfuld internationale kæmpere som kan begå sig i svære udenlandske stævner og som har potentiale til top 8 til EM. De er hvad jeg ville kalde naturlige A-kæmpere, altså kæmpere som i forhold til eliteudvalgets pointmodel kan blive A-kæmpere uden at overdrive stævnedeltagelsen. Vi har også en håndfuld naturlige B-kæmpere som kan begå sig ved mindre udenlandsstævner som dem vi ser i Sverige og Nordtyskland. Af nuværende samt potentielle C-kæmpere (nederste niveau på landsholdet) vil jeg sige at vi har en 10-15 kandidater. I øjeblikket har en 5-6 klubber formatet til at producere landsholdsmateriale som jeg vurderer det.

 

Om søndagen var turen kommet til børnene fra 8-13 år; her vil jeg specielt fremhæve Gladsaxe som den førende klub. Jeg havde samtaler med en af talentcentertrænerne som holdt nøje øje med niveauet. Det så lovende ud – der ligger selvfølgelig en udfordring i at bringe et talent op på landsholdsniveau, men den helt store udfordring ligger i at bringe folk fra nationalt niveau op til internationalt niveau. De dominerende stilarter er i øjeblikket Shotokan, Goju-ryu, Gensei-ryu og Shito-ryu. De dygtigste udøvere fra disse stilarter besidder alle topkvaliteter indenfor de fire hovedområder: fysik, teknik, taktik og psyke. Hos de lidt mindre dygtige udøvere kan man tydeligt se hvordan traditionerne er for at bygge udøvere op rent katamæssigt hos de forskelige stilarter. Nogle vælger at prioritere det fysiske først, andre det tekniske og andre det taktiske (rytme og pauser) og psykiske (udstråling) først. Selv hos topudøverne kan man ane dette mønster. Der kunne ligge et spændende fremtidigt projekt i tværfaglig erfaringsudveksling på dette område.”

Tejs Damkjær

 

 

  

Fra Gitte Strøm Thomsen, som havde sin søn, Matthew Naidji, med til DM i karate for første gang har vi modtaget følgende:

“Forventningerne var store, og sommerfuglene i maven endnu større, da min søn, Matthew Naidji på 10 år, og jeg satte kursen mod Helsinge Hallerne.

Forud for denne dag lå flere dages planlægning, indkøb og naturligvis intensiv træning i spisestuen, køkkenet, på toilettet og ikke mindst ved spisebordet. Selv søskende og enkelte platantræer, der var så uheldige at krydse Matthews vej, fik ninja-bank.

Tidsplaner og lodtrækning blev printet ud, snacks indkøbt og udstyr tjekket igen og igen. Vi var klar – lige bortset fra alle de spørgsmål, vi manglede svar på: Hvordan gik man ind til Kumite-kampen, og hvem bukkede man for? Hvor skulle man gå hen efter kampen? Skulle man være omklædt allerede ved ankomsten? Var der toiletter i hallen, osv., osv.??

Matthews sensei, Jesper Løntoft fra Goodazi Karate Akademi, deltog selv som dommer i DM, så vi fik arrangeret, at klubkammeraten Marie Hvid Pørksen skulle være coach. Det viste sig at være Maries debut som coach, så hun havde mindst lige så mange spørgsmål.

Vi ankom til hallen som de første deltagere og kunne hurtigt danne os et overblik over arealerne. Det var nemt at blive registreret, og der var gode opvarmningsforhold. Matthew følte sig tryg.

De første problemer opstod imidlertid få sekunder, inden Matthew skulle lave sin første Kata: En meget sur official hev ham til side og spurgte vrissende, hvorfor hans coach ikke have registreret ham ved bordet? Det vidste vi ikke, at vi skulle – og var Matthew ikke nervøs før, så var han det nu….!

Matthew stillede sig klar til Kata – men der kom ingen modstander! Derpå blev han hevet af måtten igen, for den anden deltager var ikke kommet, så nu var lodtrækningen en anden. Det var meget forvirrende, og hverken coach, Matthew eller jeg havde det overblik, man i den grad ønsker sig, når man for første gang kommer til et stævne – ikke mindst DM.

Da Matthew endelig fik gennemført sin Kata – og tabte – kom han hen til mig og var ked af det. Det var slut med Kata, og mens han sad og forsonede sig med denne tanke, blevet han hentet tilbage igen. Han skulle lave en ny Kata. Det var alligevel ikke slut!? Det var et rent nervehelvede! Faktisk skulle han kæmpe om bronzemedaljen, men det forstod vi ikke før vi var kommet hjem. Den samme forvirring gentog sig ved Kumite-kampene, og vi savnede alle et overblik over, hvem, der skulle kæmpe mod hvem, og hvornår. Også de tilskuere, der sad ved siden af mig, følte sig forvirrede. Vi savnede alle klar besked – og helst i “neon”.

Men bortset fra denne forvirring samt lange ventetider (som vi dog havde forventet) var det en fantastik oplevelse og et adrenalinkick, vi vil leve højt på længe. Vi var rigtig glade for, at eventen blev video-streamet, så Matthews far i Paris samt bedsteforældre og venner kunne følge med derhjemme.

Matthew fik ingen medaljer i denne omgang, men alligevel er jeg pavestolt og synes, han havde fortjent en tapperhedsmedalje. Men vi vender tilbage til Gladsaxe Cup – og denne gang ved vi (måske), hvad der venter os.”

Af Gitte Strøm Thomsen

Michella Lauritsen (guld i kata),  lillesøster til Natasha Lauritsen, som vandt guld i kata i går. Michella og Natasha er søstre til Yannick Lauritsen som også vandt guld i kata. En yderst talentfuld karatefamilie. De træner alle i Gladsaxe Karate klub

 

Fra Juniorklassen har vi fået Timmi Pedersen fra Ishøj til at skrive et lille indlæg om hans oplevelser i dag

DM 2012 er/var et meget godt stævne! 

Det rigtigt fedt at man kunne komme og blive vejret dagen inden, der var nogle stykker der var lidt tvivlsomme over deres vægt, og det godt de var så prof. til det med at man ikke måtte veje for meget/lidt

Det er fedt at dommere fra sverige kommer og dømmer til vores danske mesterskab…

Dommerne gjorde det godt der var ikke noget med nogle der blev snydt, jeg så ikke nogle der blev snydt eller noget, og  der blev ikke udelt nogle shikaku… 

Jeg havde selv nogle rigtige fede kampe, 2 virkelige gode kampe inden finalen, men tabte til en virkelig værdig og god dansk mester! EN SAND MESTER! 

Timmi Pedersen

 

Fra seniorklassen har vi fået Charlotte Foged fra Ishøj til at skrive et lille indlæg om hendes oplevelser i dag 

 

“Jeg ankom til Helsinge hallen lidt i 10. Det første jeg sørgede for, var at blive registreret og indvejet til kategorien senior kvinder -68kg.

Ifølge tidsplanen, skulle jeg kæmpe kl.15.55, hvilket gjorde at jeg havde god mulighed for at se mig lidt omkring og få mig et indtryk af det hele.

Hele setup’et omkring DM virkede rigtig spændende. Live videostreaming, så man kunne følge med via nettet. Indføring af sportdata som stævneprogram, oversigt over arealerne, så man kunne se hvis tidsplanen rykkede sig.

Det var også rigtig godt at se at der også var inviteret svenske dommere til stævnet. Dommer niveauet herhjemme er blevet rigtig godt, med WKF/EFK/nordic dommerlicenser. Hvilket lover godt for fremtiden.

Som sagt skulle jeg først kæmpe kl.15.55, men pga. forsinkelser blev det noget senere. Men det gav mig mulighed for at se en masse kata og kumite kampe. Jeg må sige at niveauet har løftet sig rigtig meget. Det lover rigtig godt for fremtiden.

Nu var det snart min tur på gulvet og efter en god gang opvarmning, var det tid til at kæmpe. DM titlen betyder rigtig meget for mig og efter at have tabt finalen sidste år, skulle det være i år jeg kom øverst. Efter 3 gode og sjove kampe, kunne jeg igen kalde mig DM mester.

I løbet af dagen fik jeg set rigtig mange gode kampe. Alle de nye initiativer med interviews af vinderne, breddearrangement samtidig med afviklingen af DM, sportdata og det at invitere dommer fra andre nationer virkede rigtig godt. Og når man tænker på det er første gang det bliver afviklet på denne måde, så tager jeg sgu hatten af for alle de mennesker der har været med til at få det op at køre.  

Godt stævne til alle

Charlotte Foged

 

Fra masterklassen har vi fået Jesper Jul fra Tatakau til at skrive et lille indlæg om hans oplevelser i dag. 

“DM blev igen (endelig) afholdt samlet igen for alle aldersklasser, hvilket på lørdagen gav en fantastisk stemning. I år var der indført nyt onlinesystem, livestreaming og lystavler mm… Det var super prof og trods små startvanskeligheder, var det en klar forbedring i forhold til de øvrige år.. Stor indsats fra Forbundets stævneudvalg med Thomas Bjuring i spidsen, hvor fokus hele tiden var på at hjælpe og få tingene til at glide.

Som gammel cirkushest og med 3 års ”pause” havde jeg valgt at stille op igen – dog denne gang udelukkende i masterklassen +35 år.. Min klub Tatakau er nystartet karateklub i Solrød og det var vigtigt for os, at vise flaget til DM og møde de andre klubber som deltager i det fællesskab Dansk Karate Forbund.

Der er en anden stemning over Masterklassen… Nogle er med for første gang og selvsagt lidt nervøse og andre er gamle rotter, men fornemmelsen er helt klart,at selvom alle gerne vil vinde, så er det lige så vigtigt, at have det sjovt og at man kan glædes over hinandens resultater.. Flere roser hinanden mellem kampene og der er smil over hele linjen.. den hårde kontakt som af og til kunne kendetegne masterklassen blev sanktioneret med det samme og med enkelte uheldige smuttere – var der få skader. Det er super flot, at mange af de gamle har lyst til at bidrage til disse klasser og stiller op, selvom de ikke har trænet længe. Også i klassen +45 år blev der kæmpet flot – og med god intensitet…

Forbundet skal have stor ros for at holde fast og afvikle disse klasser både i kumite, kata og for mænd og kvinder.. Jeg er sikker på at disse klasser vil vokse med årene – så det gamle guld kan blive børstet lidt af…”

Jesper Jul