Af journalist Carsten Wang Jørgensen

Forleden, læste jeg en bog der ramte mig lige i mellemgulvet.

Fordi bogen berørte de der ting i livet, vi ofte lukket øjnene for. Fordi fortællingen er evig gyldig og fordi forfatteren lægger sin private livskamp frem til beskuelse. En beslutning der kræver meget stort mod. Især hvis man som forfatteren, er en kendt person med international kursusvirksomhed i personlig udvikling og anerkendt kampkunst instruktør i Qigong og Tai Chi. 

Tai Chi mester, forfatter og foredragsholder Torben Rif, beskriver med bogens undertitel; “da den stolte kriger tabte ansigt…..og sejrede” –  hvordan han personligt måtte helt der ud på dybt vand, der hvor man normalt drunker – for at finde sin virkelighed og finde sin styrke. Finde sit rigtige jeg og identitet.

Og, når man som jeg, selv lige har været dér. På dybt vand, med voldsom stress, med smerter i krop og på sjæl, uden at kunne rejse mig og gøre det jeg burde og hvor tårer var mere normalt end smil. Så ved jeg præcis hvad forfatteren taler om.  At turde se dæmonerne i øjnene, følge sit hjerte og finde vejen.

Torben Rif fortæller hvordan han som barn og ung ofte følte sig svigtet og hurtigt lærte at klare sig ved at snyde. Virke stærkere end han egentlig var. Han forsøgte, hele hans opvækst og som voksen, at leve op til sin fars ønske om, at det man præsterede altid kunne blive bedre. Et åg man trækker med sig resten af livet om ikke at være god nok.

Han fortæller også hvordan han gang på gang blev ydmyget helt ned i støvet af sin Tai Chi mester – til det gik op for ham, at hans læremester faktisk forsøgte at frigøre ham fra hans kæmpe ego. Et ego der blokerede for virkeligheden, og for at han kunne blive en af de bedste verden – som han gerne ville være. Han fortæller om hans voldsomme brud med sin mester og hvordan han pludselig fik en lammelse i ansigtet, der lærte ham, at der var andet i livet end andres meninger

Bogens titel – GIV SLIP – er netop hvad der skal til for at komme ud på den anden side. Det kan lyde simpelt og banalt – at skulle give slip. Men er måske det vanskeligste vi kan bede os selv og andre om at gøre. Og kræver et ufatteligt mod.

Og hvis ingen fortæller os hvordan man skal gøre det – vil man være fanget i de gamle vaner og rutiner og et fængsel, meget svært at komme ud af og som dræber den energi og kærlighed, livet skabes af. 

I anden halvdel af bogen, giver Torben Rif en lang række værktøjer og opgaver til, hvordan man selv kan lære at se problemerne, gøre noget ved dem og komme ud på den anden side, fri – klar til et nyt liv. Med frihed og mod til at kunne blive lige den eller det man gerne vil være.

Bogen er skrevet med udgangspunkt i forfatterens eget liv bl.a.som Kampkunst udøver- og instruktør. Men bogen handler i høj grad også om hvordan man kan håndterer stress, sit arbejde, sine omgivelser og kærligheden. At gå fra at være noget – til at være. Hvem af os kan med hånden på hjertet sige; “jeg er fri af mit ego og af andres mening”. Der er stadig noget at lære.

Jeg kan kun anbefale bogen til alle der ønsker at kunne navigerer bedre gennem mange af livets besværligheder og  blive en bedre udgave af sig selv – på arbejdet, til sport, for sin familie, sin elskede – men især for sig selv.

Bogen – GIV SLIP – Af Torben Rif

kan købes i boghandlen og på www.torbenrif.dk