Foto: Jesper F. Andersen

Tekst: Jesper F. Andersen

 

 

 

 

 

VM i Karate for juniorer og kadetter 2011 er overstået. Her følger et lille tilbageblik på VM, hvor der udover træning og turnering har været gang i en masse frivilligt arbejde. 

En del fik også første del af en WKF coachuddannelse efter et foredrag og powerpoint show. Der er dog mulighed for forbedringer fra WKF.s side inden for den del. 

 

I Melaka fik Danmark også en ny WKF dommerlicens indenfor kata. Det var Marcus A. Goodarzi, som bestod prøven til WKF kata. WKF dommer Kim Bøhmert var aktiv dommer under hele turneringen. Det er med til at styrke dommerudviklingen i Danmark. 

 

Eliteudvalget har holdt møder og forberedt de kommende aktiviteter for landshold og træningssamlinger. Kumitetrænerne og katalandstræneren har fået nogle gode kontakter under turneringen, som måske ender op i træningssamlinger med andre nationer. 

Danmark fik ingen medaljer denne gang, men var meget tæt på. Det er en tilfredsstillende præstation, da udviklingen indenfor WKF karate er stærkt stigende. At Danmark således kan holde trit og vinde kampe ved et VM er godt gået, og i år kunne det meget vel være blevet til medaljer. Følgende opnåede top 5 og top 8 placeringer fra Danmark

Kumite

Kevin Korte fra Greve sluttede i  top 5, efter 5 kampe ved VM

Emil Frydensberg fra Taifu sluttede i top 8, efter 5 kampe ved VM

Johanna Ruprecht fra Taifu sluttede i top 8, efter 4 kampe ved VM

Katrine Pedersen fra Ishøj sluttede i top 8, efter 3 kampe ved VM

Flere andre kæmpere havde 2 kampe og viste således at de kan slå kæmpere på VM niveau. 

Kata

Christopher Rohde Skotte fra Dragør sluttede i top 8, efter 5 kampe ved VM og herunder slået den regerende verdensmester i første runde. 

 

 

 

Niveauet ved dette VM var rigtig højt og flere udtalte, at det var højere end nogensinde tidligere. De deltagere som man kunne stille spørgsmålstegn ved mht VM niveau kunne tælles på en hånd. Resten var den absolutte verdenselite og interessen fra nuværende og tidligere VM kæmpere var til at føle på, da flere regerende senior verdensmestre var tilstede under turneringen, som coaches for den nye generation. 

 

 

Egypten blev den helt store medaljesluger med 8 guldmedaljer. Ingen tvivl om, at der bliver arbejdet meget professionelt i den del af verden, hvor en medalje kan betyde næsten alt for en ung kæmper. Bil, hus og uddannelse bliver brugt som belønning når der opnåes medaljer til et VM. 

 

Kumite landstrænerteamet er blevet forstærket med Leif Pedersen fra Sportskarate i Ålborg. Leif underviser de dygtige elitekæmpere i Ålborg og er således en vigtig brik i at samle de bedste kumitetrænere i Danmark fra øst og vest, til gavn for en fælles udvikling. Det er noget der har været savnet længe, men nu er det en realitet. 

Leif Pedersen var med et roligt sind med til at skabe en rigtig god stemning i VM lejren sammen med Bo og Allan. Alle tre fik rigtig meget ros fra alle udøvere og forældre for deres store engagement under en 10 dages tur. Når man tænker på, at landstrænerteamet modtager et meget beskedent vederlag, så siger det noget om den store passion som landstrænerne har for karate og unge menneskers udvikling, når de næsten gratis bruger 10 dages ferie på det danske karatelandshold med nogle meget lange dage undervejs.

 

Kata landstræner Tejs Damkjær er en meget vellidt træner og han høstede stor ros fra forældre og kataudøvere for hans store støtte til kæmperne under turneringen. 

Allan Kjærsgaard stod for alle møderne med udøvere og forældre, som blev afholdt 2 gange om dagen. Allan har den myndighed og autoritet der skal til, for at skabe nogle gode bestemte rammer for alle kæmperne, så ingen er i tvivl om, hvad man må, og ikke må, som udøver på det danske karatelandshold. 

 

 

Med til at gøre det hele næsten professionelt er det store engagement der finder sted blandt forældrene, hvoraf flere sponsorerer professionel bistand indenfor lægegerning og coaching til de unge udøvere. Stig Ekkert, som er læge, var med til at skabe ro om det hele og han trådte til i flere tilfælde under turen. Lisbeth Noringriis, som er professionel indenfor sportspsykologi, tog sig af de unge udøvere dagene op til stævnet. Britta Skov, som er mor til en udøver, klarede alt omkring rejsen på turen til UG. Michael Nielsen, som er far til en udøvere der ikke var med, havde forinden lagt rigtig mange timer i at arrangere rejsen i samarbejde med Skotte rejser. 

Samarbejdet med Skotte rejser fungerer rigtig godt og der skal lyde en stor tak til Skotte rejser, som faktisk sponsorerer det danske karatelandshold, idet de ikke tager penge som rejseselskab for turen. 

 

Turen bliver efterfølgende evalueret således at endnu flere ting bliver udviklet næste gang landsholdet skal afsted. Det bliver til februar, hvor der er junior og kadet EM i Azerbajdjan. 

Det store antal udøvere, som er afsted, er med til at skabe et rigtig godt sammenhold blandt kæmperne og forædre på tværs af klubber og landsdele. Der er blevet talt om, at Danmark måske burde sende nogle færre udøvere afsted, men de fordele der er ved et stort hold, er svære at komme udenom. 

 

Men en stor delegation, er der mange som er villige til at give en hånd med. Økonomisk betyder det ikke det store, da rigtig mange udøvere betaler størstedelen af rejsen selv. Sammenholdet styrker udøvernes sociale relationer til andre karateudøvere, som er i samme situation som dem selv, og det vil helt sikkert øge chancerne for at flere holder fast i at træne, således at vi forhåbentlig kan fastholde nogle så de fortsætter som seniorer. 

Andre lande viste interesse for den danske model og kunne se fordelen i at sende mange udøvere afsted. 

Alene stemningen i hallen var imponerende og Danmark var oppe i et lydniveau som gjorde mange nationer misundelige. Den støtte som publikum er med til at give var meget værdsat af kæmperne. 

Sidste aften i går var landsholdet samlet i hotellets restaurant. En god tradition, hvor alle kæmpere blev kaldt op til landstrænerteamet, hvor de fik overbragt diplom for deres deltagelse. Samtidig får alle en anderkendende klapsalve, og Karatenews var på pletten med fotooptagelse. 

Det var alt fra VM i Melaka denne gang. Karatenews takker for den store interesse der har været for vores dækning og vi  sat nye rekorder med besøg på vores hjemmeside, som nu også har mange faste læsere fra Norge og Sverige. 

 

Vi mener det er fortjent at unge mennesker og deres familier har et forum, hvor de kan læse om alle de tiltag de foretager sig for at dygtiggøre sig indenfor deres sport. På karatenews oplever vi en støt stigende interesse fra klubber, organisationer, forbund og senest også andre nationer, for vores dækning af karate. 

Skulle nogen have lyst til at støtte karatenews, som er en nonprofit organisation, så modtager vi meget gerne bidrag til at holde Karatenews kørende.