I weekenden 31/5 til 2/6 deltog Hørsholm Karateklub sammen Charlottenlund Shotokan Karateklub(CSKK) i en træningslejr i Luzern, Schweiz. Instruktørerne denne weekend var Sensei Yutaka Koike 5.dan JKS som er chefinstruktør i Schweiz samt vice-chefinstruktør i Schweiz Sensei Beat Frey 5.dan JKS, Sensei Shinji Nagaki 5.dan JKS HQ i Japan og Hørsholm karateklubs Jesper Markvardsen 6.dan JKS.

Der var træning for alle niveauer og inddelingen var som regel 10-4.kyu, 3.kyu-1.dan og 2.dan->.

10-4.kyu af Morten Nielsen, Hørsholm Karateklub:

Jeg deltog på holdet med “farvede” bælter, dvs. for dem, der endnu ikke har opnået brunt eller sort bælte.

Det farvede hold bestod af børn og unge samt voksne som mig selv, der er startet til karate i en sen alder. Vores hold havde fokus på at udføre basisteknikker korrekt.

Træningen var inddelt i 1-times moduler, så vi hele tiden fik en ny træner og nye input. I selve træningerne oplevede vi også nye kombinationer eller sammenhænge, som vi ikke ser i den daglige træning.

Sensei Beat Frey, 5. dan fra Bern, Schweiz fokuserede på teknikker indenfor kumite, dvs. kamptræning. Vi blev undervist i stød og spark i flydende bevægelser uden stop med korrekt kropstilling og tvist af hoften. Vi øvede vi hurtig reaktionsevne og helhedsfokus under strategien “sen no sen”, der betyder at man reagerer hurtigt på modstanderens bevægelse og iværksætter både parade og modangreb inden modstanderen har fuldført sit eget angreb.

Sensei Jesper Markvardsen, 6. dan. Hørsholm Karateklub, underviste i korrekt udførelse af stød og spark i sekvenser under anvendelse af de 3 første basisstillinger i karate Zenkutsu Dachi,  Kokutsu Dachi og Kiba Dachi. Vi udskiftede stillinger i kendte kataer med andre og blev således udfordret både mentalt og på fleksibilitet og balance. I en anden træningssession øvede vi særligt sparkene Kekomi (sidespark) i langsom gengivelse og nidan geri (dobbeltspark med hop).

Sensei Yutaka Koike, 5. dan fra Schweiz viste øvelser som vi normalt ikke træner. Bla. teknikker til frigørelse fra et halsgreb, greb i kraven (både stående og liggende) samt kvælertag bagfra. Mange af bevægelserne er alle hentet fra kendte kata’er og gav derfor en aha-oplevelse. Sensei Koikes træning kunne forstås på mange niveauer så den talte til både sortbælter og børn. Det farvede hold øvede parader med brug af begge arme (Shuto-uke) ved stød mod hovedet eller brug af kun en arm ved spark og stød, som en elefant med sin snabel.

Sensei Shinji Nagaki, 5. dan, Japan fokuserede på helt basal karatetræning for at huske os på korrekt kropsstilling (hanmi/shomen) og at holde samme højde uanset hvilken teknik der udføres. Vi udførte kihon, gohon kumite og en kata hvor vi tilføjede et spark for hvert stød.

Alt i alt en begivenhedsrig weekend med masser af træning og socialt sammenvær. Vi havde et engageret trænerteam, der sørgede for at alle fik noget ud af træningen uanset niveau. Og der blev taget godt hånd om os, så alt vedrørende vores ophold i Luzern fungerede perfekt.

3.kyu-1.dan af Sarah Fox, CSKK:

På holdet, fra 3.kyu, til og med 1.dan havde vi fornøjelsen af at træne hele 5 timer med Nagaki-sensei. Fredag aften brugte vi to timer på at gennemgå alle fem Heian kataer og bassai dai. Han opdelte træningen således, at vi først blev talt igennem kataen, og derefter gik sammen to og to, for at gennemgå hinandens kata, og eventuelt rette, samt forbedre teknikker. Der blev også lagt stor vægt på kumite træning under timerne, hvor vi fokuserede på timing og afstand. Humøret var altid i top med Nagaki-sensei, og han formåede med humor, at fange alles opmærksomhed. Med Koike-sensei, blev vi indledt til en anden form for kata træning, hvor vi gennemgik bunkai for diverse kataer. Ligegyldigt niveau, bliver man hurtigt udfordret under Koike-senseis træning. Til Jesper-senseis undervisning blev holdet sat ud for en hel time med fokus på spark. Vi startede på hænder og knæ, og arbejdede med kernen af sparkene. Det førte til ømme ben dagen derpå, men ikke mindst en følelse af at have forbedret sin teknik. Beat-sensei var altid klar til at hjælpe med at forklare de ikke helt simple kombinationer, vi blev sat i gang med. Alt i alt en weekend med fantastisk træning, afsluttet med et mini stævne, hvor vi blev sat op i mod karateka’er fra Schweiz.

 2.dan-> af Brian Friis, Hørsholm Karateklub:

Vi ankom fredag til Luzern kl. 14:15 og havde god tid til frokost i byen hvor sommeren præcis havde meldt sin ankomst. Nagaki Sensei og Beat Sensei, tog i mod os ved Hovedbanegården. Træningen begyndte kl. 18:00 og vi fik 1 time trænings med Jesper-Sensei, 1 time med Beat-Sensei  og 1 time med Nagaki-Sensei.
Kæmperne fra Schweiz var super glade for vores selskab, hvor de fleste jo havde mødt hinanden ved selvsamme arrangement 2018.
Lørdag:
Koike-Sensei var ankommet til morgentræning til alles overraskelse. I følge planen skulle han først komme til aftentræningen, men han havde fået fri fra familien, og havde besluttet at udnytte situationen og deltage allerede fra morgentræningen, så stemningen blev lige rykket 1 gear op.
Vi startede lørdagstræningen med 1 time med Jesper-Sensei, hvor der blev arbejdet intensivt med Keri-waza især mawashi-geri og ura-mawashi-geri fik meget fokus. Derefter fik vi 1 time med Nagaki-Sensei hvor vi trænede kata Gankaku.
5 timer til afslapning eller en tur i byen efter fælles foto i Dojo’en og træningen startede igen kl. 17:00. 2 timer med Koike Sensei for de ældre(+35 år) med masser af applications (Bunkai) til bla. kata Bassai-Dai og Gojushiho-Sho. Tydeligt at se hans erfaring med Krav-Maga med nærkamp og låse teknikker. Casper-senpai fra CSKK var figurant og tog det i “stiv arm” til stor underholdning for resten af holdet. Gruppen under 35 år fik trænet 1 times kumite med Nagaki-Sensei og var ganske godt tilfredse med niveauet.
1 enkelt 2.dan graduering og instruktørprøve blev afholdt Inden et veltrængt besøg på en Italiensk restaurant med Champions league fodbold på mobilen – Liverpool vandt selvfølgelig!
Ganske hyggeligt med en masse danskere og schweizere på restauranten, hvor der var svært at rejse sig fra stolen med den gode stemning og fantastisk vejr.

Søndag fik vi 1 times træning med Koike-Sensei, hvor vi fortsatte med gennemgang af Gangaku og masser af applications (Bunkai) der væltede ud i en lind strøm. Måske i overkanten for nogle af deltagerne, men meget inspirerende.
Derefter havde vi 1 time med Nagaki Sensei med Kumite øvelser og fokus på multiple Spark.
gedan/chudan/Jodan Keri-Waza så hofterne blev varme inden vi gik i gang med vores mini- stævne med både fri kata / kumite shobu-ippon for både mænd og kvinder. Alle fik minimum 2 runder i både kata og kumite.
Temperaturen om Søndagen sneg sig op på 28 gr. Alle nød turen hjem med fælles mobning og lidt reflektion over udbyttet fra en intensiv weekend med hele pakken.