Dag 1.
Torsdag den 29. marts rejste jeg til Okinawa for at deltage på et træningsophold i Shorinryu Shorinkan kyukai`s Honbu dojo, jeg skulle mødes med resten af Kyoshi Noujaim`s gruppe i Naha airport, Okinawa.

 

Dag 2.
Mine rejseplaner var blevet ændret af rejsebureauet grundet fly aflysning, så da jeg landede i Naha airport et ½ døgn tidligere end planlagt uden at kende navnet på vores hotel var gode råd dyre, jeg valgte derfor straks at tage en taxa til SHUREIDO supply og bede min gode veninde Yoshie Wakugawa der arbejder der om hjælp. Med vanlig ildhu kastede Yoshie sig straks over opgaven og ringede rundt til hotellerne i området Omoromachi som jeg viste at området hed, og efter kun 3 opringninger BINGO så havde jeg hotel navn og adresse
Det viste sig at hotellet lå bare 10 minutters gang fra SHUREIDO så alt var perfekt og vores gruppe blev samlet på hotellet som oprindeligt planlagt.
Efter check in på hotellet og et hurtigt bad, tog hele vores gruppe ( 12 fra Usa, 1 fra England, og mig selv ) til Shureido for at få overstået vores bestillinger, og da alle var i shopping humør tog dette godt 2 timer, derefter en kort gåtur til et lille stempelfirma der laver personlige stempler til anvendelse på feks. Visitkort, så man har hele teksten, navn osv. på japansk. Så gik turen tilbage til hotellet hvor der lå besked fra Maeshiro sensei at han ville møde os om aftenen på en skøn lille traditionel restaurant.
Efter at have gjort sig klar hoppede hele gruppen i en flok taxaer og kørte til restauranten og tilbragte en hyggelig aften med fantastisk mad og rigelige mængder af iskold Orion øl sammen med Maeshiro sensei.

Dag 3.
Dagen hvor Noujaim sensei skulle have møde med Hanshi 10. Dan Nakazato Shugoro lederen af OKINAWA SHORINRYU SHORINKAN KYUKAI om forløbet at vores træninger, gradueringer og alt andet.
Da Noujaim sensei kommer tilbage fra mødet stod det hurtigt klart at vores ophold ville blive historisk, Hanshi Nakazato havde meddelt at han havde besluttet at træde tilbage og overlade styringen af organisationen til sin søn Minuro Nakazato 9. Dan og at dette ville blive endelig konfirmeret af Reiji ( bestyrelsen ) på deres møde den efterfølgende lørdag.
Dette ville betyde at vi som den første gruppe også ville modtage undervisning fra Minoru sensei under vores ophold hvilket vi var meget spændte på, Hanshi Nakazato Shugoro ville dog stadig være til stede ved graduering og overrække certificater personligt.
Med træningen fastlagt, blev der planlagt og gennemgået pensum til gradueringer, resten af dagen var afslappet og naturligvis med et smut på fiskemarkedet for at spise lækker sashimi og resten af dagen gik med udveksling af gaver til diverse Sensei der kom forbi hotellet på besøg og inviterede til forskellige træninger og middage.

Dag 4.
Efter morgenmaden og en tur i trænings parken var det tid til at tage til Okinawa City Gymnasium hvor der var et stort stævne for skolebørn i både karate kata og kobudo kata, vi var inviteret af Satoshi sensei som var overdommer, og der var deltagere fra diverse shorinryu stile, Isshinryu, Gojuryu, osv.
Et rigtig godt stævne, med masser af sprudlende børn i fantastisk humør.

Tom med Shimabukuro Sensei

Jeg havde også fornøjelsen at løbe ind I Hanshi Zenpo Shimabukuro fra Seibukan shorinryu og få mig en lille snak med ham, en meget sympatisk mand der faktisk taler udmærket engelsk, ligeledes løb jeg ind i Miguel Da Luz, redaktør af Okinawa karate news.

 

Flere af gruppen valgte efter stævnet at tage til Ryukyu Mura, en Okinawansk landsby som er bevaret og drives som museum i dag.
En lang og spændende dag, der sluttede med at Satoshi sensei inviterede hele gruppen ud at spise om aftenen.

Dag 5.
Træning i Honbu Dojo, god og lærerig træning af Minoru sensei, hvor flere af de højest graduerede instruktører deltog i træningen, som altid utrolig venlige og hjælpsomme.
Men en meget speciel følelse at træde ind over dørtrinnet til Hanshi Nakazato Shugoro`s Dojo, det føles på alle uanset hvor mange gange man har trænet der.
Dojoen er en meget smuk dojo, med mange billeder af bla.Chibana sensei som jo var Hanshi`s direkte sensei, ligeledes er Hanshi`s leve regler og trænings regler naturligvis hængt op i dojoen.
Fantastisk dag, og trætte men glade mennesker i gruppen.

Dag 6.
Kobudo træning i honbu Dojo og bortset fra et lille uheld, hvor en deltager fra gruppen fandt ud af at han ikke havde fået sløvet sine trænings Kama`er nok og derfor fik snittet sin håndryg op. Ja så var det træning som den nu foregår her, og igen var der mødt mange af de højest graduerede op for at træne sammen med os, skønt.

 

Dag 7.
Så står den på en hurtig tur på Kokusaidori/ hewadori, shopping og en tur på fiskemarkedet, og hvem møder vi ? ikke mindre end min favorit instruktør, Hanshi 9. Dan chosei Sakihara sensei, der bliver rigtig glad ved mødet og straks inviterer hele gruppen på frokost på fiskemarkedet , skønt 
Derefter står den på karate træning i honbu Dojo, fantastisk at se hvordan alle giver sig 100% og at alle hjælper og støtter hinanden, en fantastisk gruppe Kyoshi Noujaim har fået samlet, en rigtig god kemi blandt alle og en fantastisk undervisning af Hanshi 9. Dan Nakazato Minoru, og igen et stort fremmøde af de højest graduerede Shorinkan instruktører fra Okinawa.
Om aftenen er vi inviteret om på den anden side af øen for at træne i Hanshi 9. Dan Kinjo Kempo`s Dojo, da vi ankommer, summer hele stedet af aktivitet, det viser sig at de er ved at forberede en stor Barbecue aften for os. Først bliver vi alle inviteret ind på en forfriskning i Kinjo Kempo sensei`s hus hvor vi får en sludder og ser nogle af hans antikke våben og andre spændende ting, Kempo sensei nåede faktisk også at træne i Chibana`s dojo.
Så går vi alle ned i dojoen og træner ca. 1½ time sammen med hans elever og instruktører og efter en hurtig omklædning bliver der baret disket op for os, bøffer, pølser, salater, ris og masser af kolde Orion, ja der manglede absolut ikke noget, masse af hygge siddende på gulvet i Dojoen, skønt. Tak for en skøn aften, og så er det godnat.

 

Dag 8.
Tidligt op, vi er inviteret over på Kudaka Jima en lille ø ud for syd/øst kysten af Okinawa af Maeshiro sensei 8. Dan, han underviser eleverne på den lokale skole derovre.
Turen tager ca. 40 minutter med en lille færge og da øen kun er 3 km på den længste led går vi fra færgen op til skolen hvor vi modtages af de tilstedeværende elever ( ferietid ) og deres lærere, selv om det ikke var planen så træner vi sammen med eleverne bare iført vores alm. tøj. Efter en god times træning havde alle undervisere dækket op til en fælles frokost, hvor vi på det store verdenskort viste hvor vi kom fra og fortalte om os selv. Ligeledes præsenterede alle undervisere og elever sig på engelsk.
Derefter var vi på tur rundt på øen og se de små landbrug og en tur på Ishiki Hama ( Ishiki strand ) som er en hellig strand hvor de små opskyllede koraler gør stranden nærmest selvlysende i måneskin.
Efter en god dag sammen med Maeshiro sensei på Kudaka Jima, blev det tid til at vende næsen mod Honbu dojo for mere kobudo træning, som sædvanlig en god og lærerig træning.
Sikke en dag.

Dag 9.
Så er det dagen, alle er spændte på den forestående graduering.
Alle tager af sted til honbu dojo og vel ankommet går de forskellige i gang med opvarmning og med at forsøge at pudse de sidste ting af, undervejs forklarer kyoshi Noujaim8. Dan hvorledes eftermiddagen vil komme til at foregå.
Efter veloverstået graduering hvor alle består, er det tid til overrækkelse af certifikater og bælter af Hanshi 10. Dan Nakazato Shugoro for sidste gang siden han stiftede Okinawa shorinryu Shorinkan kyukai, Hanshi var hele dagen i sprudlende humør med et smil til alle og med masser af tid til at alle kunne få taget nogle gode fotos.
Derefter var det retur til hotellet da Kyoshi Noujaim`s gruppe helt ekstraordinært var inviteret til den traditionsrige ” Reji middag” der afholdes aftenen før Reji samles til møde. Det var en stor oplevelse at spise middag sammen med alle de ”øverste” i Shorinkans bestyrelse, de modtog os med åbne arme og ønskede tillykke med gradueringerne og så vartede de os ellers op fra en overdådig buffet og med både awamori ( Okinawansk risbrændevin ) og øvrige drikkevarer som man måtte ønske, en fantastisk aften med Minoru Sensei som det absolutte midtpunkt.
En god mulighed for at udveksle visitkort og få snakket med alle de store navne som har skabt den stærke organisation, og også at få sat Danmark på verdenskortet hos de som jeg ikke havde truffet før, masser af fotos og en rigtig hyggelig stemning.

Shorinkan Honbu Dojo

Dag 10.
Shuri tempel skal ses når man besøger Okinawa, og selv om det er lidt surealistisk at posere i sin gi, div. steder i Shuri tempel og samtidigt blive fotograferet af japanere så havde Frank Sensei og jeg planlagt at vi ville have lidt billeder med derfra, så af sted med resten af gruppen og få det ordnet.
Efter det havde Noujaim sensei og jeg et møde med Miguel Da Luz, redaktør af Okinawa karate news, der lavede et interwiev med Noujaim sensei, hvorefter Miguel & jeg fik snakket om karate og samarbejdet med www.KarateNews.dk.

Efter dette kom Sakihara sensei forbi hotellet og overbragte nyheden om at ” Reji” havde taget imod Hanshi 10. Dan Nakazato Shugoro ønske om at træde tilbage og at udnævne Minoru Sensei til ny leder.
Alle havde bakket dette 100% op og det blev derefter besluttet at lave en stor officiel fratrædelses/tiltrædelses ceremoni sidst i denne måned .
Ligeledes havde Minoru sensei givet tilsagn om at lede undervisningen på den 17 november-camp som Noujaim sensei afholder den 2-4 november.
Et stort klap på skulderen til Kyoshi Noujaim fra den Okinawanske ledelse.
Efter en tur i træningsparken med sensei Frank fra England, blev det tid til lidt mad og til at pakke kufferterne med alle de indkøbte ting fra Shureido som havde leveret vores ting til hotellet. En god tur er ved at tage sin afslutning.

 

Passai kata

Dag 11.
Spiste den sidste morgenmad sammen med gruppen, mens vi nød udsigten ud over Naha fra restauranten på 18. etage, som forventeligt en lidt trist stemning, da vi alle gerne var blevet meget længere af flere grunde, god træning, fantastisk samvær i gruppen og ikke mindst den ekstremt store gæstfrihed fra alle Okinawa senseis.
En KÆMPE tak til Kyoshi Noujaim for at arrangerer den pragtfulde tur samt en tak til alle øvrige deltagere i gruppen.
Så oprinder tiden da Satoishi sensei kommer med bussen, efter læsning af alt bagage, siger jeg farvel til alle de andre før de kører til lufthavnen, da jeg napper et par dage mere hernede, som tourist.

Dag 12.
Leger bare tourist og besøger Budokan samt andre spændendesteder i Naha, hvor mine efterhånden trætte ben nu bære mig rundt.

Dag 13.
Afrejse mod Danmark, med det vemod som afrejsen fra Okinawa altid giver, men en fantastisk tur, med masser af oplevelser som slet ikke lader sig beskrive, Okinawa SKAL opleves.

Tom Christensen
Shorinryu Shorinkan Danmark