Tekst og billeder: Martin Frederiksen.

I weekenden 10-12. august deltog 11 elever på en særlig instruktør lejr arrangeret af Jushinryu Ju-Jitsu Bornholm. Instruktør på lejren var Lars Andersen 6. dan Isshinryu Karate og 5. dan Tokushinryu Kobudo. Tokushinryu er en Kobudostilart, der har Honbu(hovedskole) på halvøen Katsuren på Okinawa.

Tokushinryu Kobudo er helt nyt i Danmark, og er blevet introduceret af Lars Andersen Sensei og Mads Nørby Sensei, som begge har trænet kobudo i over 25 år igennem Isshinryu Karate, hvor Bo, Sai og Tonfa indgår som pensum til deres højere dangrader. Grundlæggeren af Tokushinryu Kobudo, som hedder Tokumura Kensho har selv trænet Isshinryu Karate siden 1957 samt Kobudo under en lang række Kobudo mestre på Okinawa.

Tonni Christian Petersen sammen med Tonni Norslev.

Gruppen i Tokushinryu består af elever fra både Ju-Jitsu og forskellige karate systemer. I Kobudo har vi alle fundet en fælles interesse, og en ny og spændende måde at udvikle vores respektive kampsport på. Jeg selv træner under Lars Sensei, og Tokushinryu giver mig muligheden for, at arbejde koncentreret med de avancerede våbenkata.

Da gruppen er på meget forskellige niveauer, var meget af træningen inddelt i små grupper på 2-4 personer, som så arbejdede individuelt med de våben som de havde behov for.

 

Instruktør på lejren Lars Andersen

Det blev på lejren arbejdet intensivt med kihon i Bo, Sai og Tonfa, som danner basis for kumite øvelser og de avancerede kata. Desuden træende vi med Tekko, Tichu og Eku. Tekko er 2 hestesko som er svejst omvendt sammen, således at de danner et håndtag og spids. Et fantastisk effektivt våben til at blokkere og slå med. Tichu er oprindeligt nogle lidt store hårnåle som kan anvendes som slagvåben. Til sidst er der Eku, som er en åre, et helt igennem fantastisk våben i hænderne på en øvet kobudoudøver.

 

Til højre ses arrangør af lejren Michal Funch Jensen

 

Til Bo, Sai og Tonfa, hører ligeledes 10 kumite øvelser mod Bo. Der blev virkeligt arbejdet hårdt på, at få disse helt ind under huden.

Noget af det, som jeg selv finder mest facinerende ved Tokushinryu er al den historie der følger med de våben der anvendes. Bunkai er altid forklaret ud fra gammel tid, hvor der blev båret speciel beskyttelse.

 

Forfatteren og Jesper Markvadsen med Bo

 

Vi bruger i Tokushinryu Kobudo sorte overdele, mest af praktiske årsager, da metalvåben jo ruster lidt med tiden, og man derfor hurtigt ville ødelægge sin hvide gi.
Vi bruger indtil videre vores egne stilartsbælter, da de fleste vælger at bære sin grad i Tokushinryu i form af et mærke på den venstre arm. Der må ikke være striber på det sorte bælte, da disse på Okinawa indikere dan grader fra 5. dan og opefter.

Som afslutning på lejren, blev næsten alle belønnet for den store indsats og bestod til en ny grad. Gruppen fik også sin første shodan, da Per Sørensen fra Jushinryu Ju-Jitsu Brønderslev, bestod til 1. dan. Per Sensei har trænet kobudo siden midt firserne, og viste virkeligt højt niveau i alle våbnene.

 

Per Sørensen som er 6. dan i Jushinryu Ju Jitsu blev på lejren gradueret 1. dan i Tokushinryu Kobudo

En fantastisk weekend på Bornholm, hvor vi alle fik mulighed for at træne og hygge i hinandens selskab.

Stor tak til Michael Funch for at have arrangeret alt det praktiske og Lars Andersen Sensei for super instruktion.

 

 Hele gruppen