En rejseberetning fra Tokyo

Charlottenlund Shotokan karateklub og Hørsholm karateklub har netop haft 10 karateudøvere i Japan, hvor der var rig mulighed for at træne med nogle af de bedste japanske karatekæmpere. På trods af at begge klubber hører til et område, der populært betegnes som Whisky-bæltet, så var der ikke meget whisky-bælte stil på turen. Rejsen gav desuden mulighed for lidt sightseeing. Kort sagt, det var en rejse, som gav minder for livet.

Af Thomas Bugge Johansen og Thor Lauridsen Stæhr begge fra CSKK samt Bertel Sonne Jørgensen, Hørsholm Karateklub

Foto: Peter Bugge Johansen, CSKK

Træningen

Det er velkendt, at de bedste karateudøvere i JKS, træner på det japanske karatehovedkvarter i Tokyo eller på Teikyo Universitet lidt udenfor Tokyo

Opvarmningen på Teikyo University

De 10 udøvere var taget til Tokyo på et træningsophold i påsken, som varede i 9 dage og  bestod af 3 timers daglig træning, hvilket i sig selv kræver god fysik, viljestyrke og karatetekniske færdigheder for at komme helskindet igennem. Den første træning foregik umiddelbart efter ankomsten med 11 timers flyvetur og jetlag i kroppen. Men stolte og modige danskere ser ingen problemer med 2 timers eftermiddagstræning i det fremmede land efter en lille flyvetur. Træningen blev efterfuldt af mad og drikkelse efterfulgt af søvn. Det var første dag i Tokyo.

De fleste træninger foregik på JKS Honbu dojo i Tokyo under ledelse af Sensei Kosho Kanayama 7. dan og Sensei Takashi Yamaguchi 7. dan. Der blev gennemført to daglige træninger fordelt på 1 time om formiddagen og 2 timer om aftenen. Træningen på JKS Honbu dojo bestod både af kihon, kata og kumite. Der var en synlig forskel mellem træningen i Danmark og Japan, som kan reduceres til tre komponenter. De japanske karatekæmpere havde et meget højt teknisk niveau, som gjorde dem til en meget dygtige træningspartner. Endvidere var træningstempoet konstant højt og krævende. Endelig var træningen hård med mange gentagelser af kihon, hvilket var kombineret med anden fysisk træning.

Det er formentlig en sandhed, at den hårdeste form for karate er træning med endeløse gentagelser. Dette udsagn synes under alle omstændigheder bekræftet, når der indgår cykelslanger i træningen. Det gælder uanset om cykelslangen er bundet til ens ben eller man skal holde fast i dem med hænderne.

De danske udøvere på JKS Honbu dojo med Sensei Takashi Yamaguchi 7. dan

Heldet var med de nordsjællandske udøvere under opholdet, idet Shihan Masao Kagawa 9.  dan besøgte JKS Honbu dojo under en formiddagstræning. Hvorvidt det var træningsindsatsen, de danske karate kvaliteter eller andre faktorer, som resulterede i invitationen, skal være usagt. Det er dog en kendsgerning, at Kagawa-shihan, som er øverste chef på Teikyo universitet inviterede de 10 nordsjællændere til 2½ times eftermiddagstræning på Teikyo University. I fodboldens verden svarer dette til at træne på Camp Nou med Barcelonas 1.hold.

Hvilken oplevelse var det ikke at træne under ledelse af Kagawa-Shihan sammen med nogle af de bedste japanske karateudøvere! Det var udfordrende og krævende. Men udbyttet af træningen var en mental booster og inspiration til efterlevelse.

På Teikyo University sammen med Shihan Masao Kagawa 9. dan

Fra højre mod venstre: Malene Krause, Sensei Saori Okamoto, Thor Stæhr, Thomas Johansen, Shihan Masao Kagawa

Lidt sightseeing

På trods af at hovedformålet med rejsen til Japan var karatetræning, så var der også lidt tid til sightseeing i Tokyo og omgivelser med Sunshine 60, Meji templet og Park Hyatt ”New York Bar”. På hotel new Otani havde vi også en pragtfuld ”dining in the sky” madoplevelse på 17. etage med 360 graders udsyn over Tokyo, som markerede afslutningen på en fantastisk tur til Tokyo.

Baseret på vores erfaringer og oplevelser kan et træningsophold i Japan uden forbehold anbefales til motiverede karateudøvere, som gerne vil udvide sine karatemæssige, kulturalle og mentale horisonter. Træningsopholdet bidrager ganske enkelt til ens personlige og karatemæssige dannelse.

Først og fremmest en stor tak til Sensei Jesper Markvardsen for at arrangere turen og vores øvrige 6 karatevenner for deres engagement, positive sind og mentale opbakning på turen.