Af Lars F. Andersen

Billeder: Herfølge Taekwon-do Skole

 

 

Stormester Shin Boo Young i 1975

 

For nyligt var jeg sammen med min hustru til middag hos nogle traditionelle Taekwon-do instruktører Peter og Randi Hejbroch samt  Jimmy og Sarah Nakel. Alle fire træner i Herfølge Taekwon-do Skole og har dangrader mellem 4. dan og 6. dan og har dyrket Taekwon-do mellem 20 og 36 år. Vi havde en rigtig hyggelig aften med nogle gode lange snakke om værdier og træningsmetoder i kampkunst.

 

Herfølge Taekwon-do Skole

 

Jeg blev de følgende dage “Tvunget” til at se lidt ud af boksen med inspiration i førnævnte aftens diskussioner. Det har givet mig en masse inspiration.

For mig at se, er der i Karate i dag en tendens til at gå tre veje:

1. man dyrker sin stilart, har karrierer i stilartsorganisationen og følger retningslinierne fra denne.

2. man vælger at dyrke karate som en sport, hvor stævneresultaterne er i fokus.

3. man træner meget rettet mod realisme. Det skal være bunkai, der virker, men stadig med rødder i det traditionelle(ofte kaldet klassisk karate indenfor gruppen). Det er nok denne gruppe jeg selv hører mest til. Dog har jeg også interesse og rødder i både 1. og 2.

MEN tænker  vi som instruktører på, hvordan man træner hele livet. Mange af vores inspirationer til at opbygge træning og resultater kommer fra elite sportsfolk eller folk, som i deres universitets tid trænede ekstremt hårdt. Har vi ikke glemt at en stor del af vores medlemmer i dag er plus 40 år og er kommet for at blive. Det er ikke min tanke at generalisere her. Jeg har modtaget instruktion af bla. Tejs Damkjær på et licensinstruktør kursus i Dansk Karate Forbund, hvor der helt klart var gjort tanker omkring træningsmetoder for udøvere i alle aldre.

I Herfølge Taekwon-do Skole har man gennem inspiration fra Stormester Shin Boo Young, gjort sig tanker om træning for hele livet. Dette  har udmøntet sig i forskellige “Mind set” på ,hvordan man kan perspektivere sin træning og sparkemåder hvor bevægebanerne er mere cirkulære, som gør at teknikkerne ikke belaster hofte, knæ og ryg unødigt.

Stormester Shin Boo Young har sin forståelse for kroppen gennem mange års studier på  Jentschi Universitetet i Kina, hvor han har studeret Traditionel Kinesisk Medicin. 

 

 

Her ses tre af instruktørene sammen med Stormester Shin Boo Young

 

 

Stormester Shin Boo Young

(Tryk på billedet for at komme til en profil af Stormesteren)

 

 

Vi vil derfor på KarateNews lave en workshop, hvor vi kan blive undervist af instruktørene  fra Herfølge Taekwon-do Skole. Der vil i løbet af sæsonen komme flere informationer.

Noter:

1. I Herfølge Taekwon-do Skole skriver Taekwon-do med “Bindestreg” for at understrege “Do” , hvilket betyder “Vejen” som “Do” i Karate-Do. I Dansk Taekwondo Forbund staves Taekwondo i et tor.

2. Stormester Shin Boo Young er 2. generations elev af  Stormester Hwang Kee som var grundlæggeren af Moo Duk Kwan (Tang Soo Do). Stormester Hwang Kee var en nær ven af Nakayama Sensei fra JKA Shotokan og de trænede sammen under deres ophold i Manchuriet. Tidligere brugte man i Moo Duk Kwan de samme kata som i  Shotokan. Senere var Moo Duk Kwan en af de 5 store koreanske stilarter som gik sammen og stiftede Taekwon-do

3. Jeg har benyttet betegnelsen Stormester om Shin Boo Young, da denne betegnelse blev brugt under diskussionen.