Tekst/foto: Jesper F. Andersen

I år var det 10. gang i træk, at Slovenien afholdt Gasshuku med Masahiko Tanaka sensei og Kazuhiro Sawada sensei. Det blev afholdt i Celje, en smuk lille by, som er omgivet af frodige bjerge. Celje ligger ca. 75 km øst for hovedstaden Ljubljana og har ca. 50.000 indbyggere. 

Branko Gabrovec sensei, chefinstruktør for JKA Slovenien, begyndte for 10 år siden med et forholdsvis lille Gasshuku. I dag er den vokset til at være en stort internationalt Gasshuku med deltagere fra Slovenien, Ungarn, Tyskland, Italien, Rusland, Ukraine, Danmark, Makedonien, Schweiz, Bulgarien, Bosnien, Japan, Belgien og Slovakiet. 

Gasshuku 2014 Slovenien

T-shirt motiv for dette års Gasshuku i Slovenien

IMG_2149-2-imp

Celje middelalderborg

Den store tilslutning skyldes ikke mindst Tanaka sensei, som tiltrækker udøvere langvejs fra. Mange af deltagerne har været med gentagne gange, og venskaber er blevet skabt gennem årene. 

Tanaka sensei præsenterede i år Seizo Izumiya sensei, 7. dan fra JKA Honbu dojo, som hans efterfølger som leder af Gasshuku bl.a. i Slovenien. 

Tanaka sensei trækker sig tilbage fra officielle JKA Gasshuku efter uenigheder med JKA, hvilket deltagerne modtog med undren og tristhed. Det betyder også, at Tanaka sensei ikke længere er vicechefinstruktør for JKA. 

_MG_7303-imp

Masahiko Tanaka sensei

_MG_7298-imp

Masahiko Tanaka sensei 8. dan JKA

At politik kan være skyld i, at netop Tanaka sensei, som af mange anses som den ypperste repræsentant for fortolkning af JKA Shotokan karate, ikke længere ønskes i ledelsen af JKA virker uforståeligt. Man fornemmede tydeligt, at alle deltagerne ikke var enige i den beslutning. 

Flere af chefinstruktørerne har et meget nært forhold til Tanaka sensei, som har været drivkraften bag JKA Shotokan karate i f.eks. Ungarn, Østrig, dele af Tyskland, Slovenien og mange flere. Også i lande som Canada og Danmark har Tanaka sensei gjort et uvurderligt arbejde med at udbrede kendskabet til, og højne niveauet for, JKA Shotokan karate. Tanaka sensei har i øvrigt boet i Danmark fra 1975 til 1977, og sidenhen regelmæssigt besøgt Danmark, bl.a. fordi han har et nært venskab og professionelt samarbejde med Frank Starck-Sabroe sensei. 

Masahiko Tanaka sensei

Masahiko Tanaka sensei

Tanaka sensei er i år fyldt 73 år. En alder der er meget svær at forholde sig til, når man oplever Tanaka sensei fylde en stor sal med energi. Jeg har selv trænet under Tanaka sensei i Japan i 1984 og sidenhen under hans besøg i Danmark. Det er svært at mærke forskel på hans energiniveau, som stadig er utroligt højt. Tanaka sensei er stadigvæk skarp og kræver et højt niveau, hvilket en deltager mærkede, da han blev taget til side og modtog ene-undervisning i Bassai Dai. Det gik ikke stille for sig, og deltageren blev udfordret til det yderste. 

Tanaka senseis formidling af karate har været medvirkende til, at niveauet i f.eks. Slovenien og Ungarn er meget højt. Landene har evnet at tilegne sig det høje tekniske niveau, som kendetegner Tanaka sensei indenfor både kihon, kata og kumite. Tanaka sensei har altid været kendt for at værne om de værdier, som han har ført med sig fra Nakayama sensei, og som er så essentielle for udviklingen af JKA Shotokan karate. 

Izumiya sensei underviste flere gange under dette års Gasshuku. Det var tydeligt, at han er en værdig arvtager. Han har et meget højt teknisk niveau, som han evner at formidle videre på en god måde, han er desuden meget sympatisk og ikke uden humor. Det var mit indtryk, at deltagerne tog rigtig godt imod ham. 

Izumiya sensei og Frank sensei kendte hinanden fra tidligere. Tanaka sensei var på et tidspunkt på besøg i Danmark med det japanske landshold, hvor Izumiya sensei var landsholdskæmper. 

Frank sensei

Izumiya sensei nr. 3 fra venstre, under besøg hos Frank sensei i Danmark

Seizo Izumiya sensei

Seizo Izumiya sensei

_MG_7373-imp

Seizo Izumiya sensei underviste bl.a. i Bassai Sho

 _MG_6407-imp

Kazuhiro Sawada sensei

 _MG_7315-imp

Frank Starck-Sabroe sensei

IMG_2207-imp

Frank Starck-Sabroe sensei, Netuggya Senkis sensei (JKA instruktør i Ungarn) og Jesper F. Andersen

Gasshuku blev afsluttet med dangraduering og instruktør- og dommerprøver. 

Lørdag aften var der traditionen tro arrangeret fest. Den foregik på en meget idyllisk restaurant, som lå meget tæt på middelalderborgen, Celje Upper Castle. Der blev holdt taler, sunget og givet gaver til Tanaka sensei. Tanaka sensei holdt en meget følelsesladet tale, og takkede Branko sensei for de 10 år, der har været givende for begge parter. 

Tanaka sensei er kendt for sit humoristiske lune, og forstår at sætte gang i en fest. Det mærkede bl.a. Mirjam Widmer san, som efter at være blevet udpeget til den smukkeste kvinde, vandt en dans med Tanaka sensei. 

Mirjarn Widmer san og Tanaka sensei

Mirjarn Widmer san og Tanaka sensei

IMG_2156-imp

Sensei bordet

Tyskland, Japan, Slovenien og Danmark

Tyskland, Japan, Slovenien og Danmark

Frank Starck-Sabroe sensei og Branko Gabrovec sensei

Frank Starck-Sabroe sensei og Branko Gabrovec sensei

Stort tak til Branko Gabrovec sensei, chefinstruktør i Slovenien, for et veltilrettelagt Gasshuku 2014. 

I juni afholder JKA Ungarn deres sidste Gasshuku med Tanaka sensei og Sawada sensei. Også her vil Izumiya sensei blive præsenteret som efterfølger. 

Selv om Tanaka sensei ikke længere er vicechefinstruktør i JKA betyder det ikke et farvel til karate. Som nævnt ovenfor er Tanaka sensei et utroligt aktiv indenfor karate og har rigtig meget at byde på. 

Derfor er vi utrolig beæret over, og stolte af, at kunne byde Tanaka sensei velkommen til Gasshuku i Shotosha Danmark til november 2014 i København. Der er stor interesse for denne Gasshuku, og vi forventer stor tilslutning fra flere europæiske lande. 

Gasshuku i Danmark er åben for alle, der ønsker at træne under Tanaka sensei. Læs mere om tilmelding på www.shotosha.dk

Banner ny