Tekst: Jesper F. Andersen

Foto: Frank Dux/Jesper F. Andersen

 

   

 

 

 

Torsdag den 31. maj 2012 blev undertegnede kontaktet af Frank Furst fra Nippon Sport. Han havde i sin forretning haft besøg af Frank Dux, som var i Danmark i forbindelse med at han skulle give seminar. Jeg må ærligt tilstå, at jeg ikke umiddelbart viste hvem Frank Dux var, så Frank Furst måtte forklare mig historien. Herefter var det åbenlyst at KarateNews måtte have et interview med Frank Dux mens han var i Danmark. Kontakten blev skabt og jeg mødte  Frank Dux i Frederiksværk, hvor han boede under sit ophold i Danmark.

 Frank Dux er indehaver af en del verdensrekorder. En af hans mest berømte er knusning af  flasker ved at slå oppefra og ned. Dette viste Frank Dux b.la. under en stor kampsportsopvisning i  Bercy, Frankrig i 1993. 

 

 

Frank Dux er mest kendt for at være skildret  i kultfilmen Bloodsport, spillet af Jean-Claude van Damme.

Frank Dux grundlagde den første amerikanske form for Ninjutsu, Dux Ryu Ninjitsu. Derudover så laver Frank Dux også film, skriver bøger og han underviser  i sit kampsportssystem Dux Ryu. Frank Dux er også rådgiver for diverse militær- og politiorganisationer i b.la. USA, Mexico og Rusland. 

Frank Dux er også grundlægger af  FASST™ (Focus Action Skill Strategy & Tactics) 

Frank Dux blev ifølge ham selv introduceret til kampsport i Koga Yamabushi Ninjutsu af Senzo “Tiger” Tanaka, som trænede Dux, fra han var 13 år gammel

I 1970erne begyndte Dux at undervise Dux Ryu Ninjitsu. Han oprettede sin første skole i North Carolina i 1980.

 

Kan du forklare lidt om, hvad dit system Dux Fasst går ud på?

Frank inviterede mig herefter ud på gulvet, hvor han viste mig nogle af sine teknikker. Han demonstrerede kort, hvordan han havde bygget sit system op ud fra 12 forskellige vinkler hvor et angreb kan komme fra. Jeg skulle herefter angribe ham både med et slag og en attrapkniv, hvorefter han markerede kontra teknikker på mig. Det virkede interessant, men det ville kræve en væsentlig større fordybelse i systemet før jeg ville kunne fortælle om det yderligere. 

Frank fortalte herefter:

Mit system er bygget på hvad der sker i en rigtig kamp. Jeg har fra egne kampe indsamlet empiri og afprøvede taktikker og sat det sammen til nogle principper, som jeg anvender. 

På youtube ligger følgende video, hvor Frank Dux selv forklarer om de 12 vinkler. 

Frank Dux er i dag 56 år gammel og bor i Seattle i Washington. Frank bliver ofte kaldt “The godtfather of mix material arts”.

Hvad ligger bag din succes som kæmper?

Dengang jeg startede med at træne var det meget normalt, at man trænede et system f.eks. jiu-jitsu, shotokan karate eller andre kampsportsstile. Jeg havde dengang ikke så mange penge så jeg tog lidt fra hver kampsport og brugte det til at udvikle mig. Det var ikke så velset dengang, da de enkelte skoler ofte forlangte at man kun trænede deres system. 

I 1993 blev jeg ramt af to hjernetumorer og måtte trække mig tilbage fra alle former for kamp og opvisninger. 

Kan du fortælle lidt omkring filmen Bloodsport?

Det er et spørgsmål jeg ofte får og mange spørger om historien er sand. Det meste i filmen er sandt undtagen et par  scener i filmen, b.la. hvor Frank Dux i  filmen bryder ind hos min sensei Tanaka, som opdager at Frank Dux i færd med at sjæle et sværd.  Det har jeg aldrig gjort, det var noget produceren fandt på. I filmen får jeg på et tidspunkt noget væske i øjnene og det korrekt. Jeg har siden haft gener i mit ene øje pga. af det. 

I forberedelsen op til filmen trænede jeg Jean-Claude Van Damme i flere måneder 3 gange om ugen. 

Filmen beskriver en ekstrem træning og nogle ekstreme kampe. Hvad drev dig til det dengang?

Dengang havde man ikke de samme muligheder for at teste sig selv. I dag er ultimate fighting så udbredt at alle har mulighed for at teste sig selv. Det havde man ikke dengang. Min lyst dengang var den samme som i dag driver en masse kæmpere ind i ringen. 

Jeg trænede hårdt og ønskede at teste mig selv. En turnering er en god måde at sætte sig et mål. 

Min sensei, Senzo Tanaka, havde tidligere deltaget i kumite kampe under “The international Fighting Arts Association (I.F.A.A). Efter at jeg havde deltaget i nogle mindre turneringer blev jeg inviteret til en international turnering og det var starten på min karriere. 

 

Frank Dux kommer herefter selv ind på at han føler sig skuffet over, hvordan store dele af det kommercielle kampsportsmiljø har  omtalt og behandlet ham efter filmen. 

Jeg har oplevet en nedgørelse af mine præstationer fra flere førende kampsportsmagasiner i USA samt internetportaler. Selv Wilkipedia har nægtet at lade mig rette i min egen profil, hvor jeg ikke engang kan rette min bopæl, som står forkert anført. Det minder om en sammensværgelse idet der er personsammenfald blandt ejerne af flere internetportaler. 

Flere har stillet spørgsmålstegn ved mine præstationer og bruger ord som “sandsynligvis” omkring mine mange rekorder. Der går også historier om, at jeg har lavet min egen pokal, hvilket jeg gentagne gange har afvist. 

 Hvad tror du ligger bag disse tilsyneladende nedgørelse af dine præstationer?

Der er en masse økonomi indblandet både på internettet og i blade. Misundelse fra konkurrenter tror jeg også har haft en stor indflydelse på det hele. 

Har du overvejet at lægge sag an mod de blade og internetportaler, som nedgør dine præstationer?

Det er et håbløst projekt. Jeg har ikke tiltro til dommerne i den stat jeg bor i, da flere af dem har nære relationer til nogle af dem der nedgør mig. 

Hvad laver du ellers bortset fra at undervise i dit system?

Jeg har brugt en del tid i Mongoliet på at studere deres historie. Jeg har hjulpet dem med at bevare et gammelt kampsystem og i den forbindelse har jeg lavet en bog der hedder “Secrets of warriorship” som snart bliver udgivet.  Bogen vil indeholde principper og taktikker så alle lige fra en begynder i kampsport til en “mester” vil kunne bruge den som opslagsværk.

 Jeg  har jeg også været producer på en film der hedder  “No Right to Die”, som snart vil få premiere. Filmen handler om Mongoliet i det 13. århunderede. Derudover så deltager jeg i diverse kampsportsbegivenheder, hvor jeg bliver inviteret som æresgæst.

Frank Dux viste mig herefter en trailer fra filmen på hans computer

 

Hvad laver du ellers når du er hjemme i USA?

Jeg er meget sammen med mine hunde som er helt fantastiske. Jeg har tidligere haft 27 hunde, som jeg primært tog til mig fordi de var efterladt. Nu er jeg “nede” på 4 hunde. De er alle af racen pudler og de er utrolig intelligente. 

Frank Dux viste mig herefter en del billeder af hans hunde og ovenover  er et par enkelte udvalgte. Jeg fortalte, at jeg også var glad for hunde og det åbnede op for en god “hundesnak” og Frank Dux insisterede på at følge med ud, da jeg havde  mine tre cockerspaniels med i bilen. Jeg bad ham være forsigtig og ikke stikke hånden ind til dem, da de passer på deres bur i bilen. Frank Dux udviste dog et helt særligt godt tag på hunde og kunne uden problemer stikke hænderne ind i buret. 

Frank Dux tak for interviewet, det var interessant at tale med dig. Held og lykke på resten af din Europa turné.

Selv tak. Håber at ses igen i Danmark, som jeg rigtig gerne vil vende tilbage til. Hvis nogle organisationer eller klubber går sammen kommer jeg gerne og giver et seminar.