Tekst: Kent Hielscher/Foto: Palle Lund Hansen

KarateNews: hvor og hvornår startede du med at træne Budo?

Min baggrund og grundstamme i min kampsport er Ju-jutsu, hvor vi træner Aikido, Judo og Karate, hvor karate klart har været min favorit.  Min drivkraft har altid og vil altid være selvforsvar.  Alt hvad der trænes og øves skal kunne virke i det virkelige liv. Jeg startede i Frederikssund Budo klub, hvor jeg trænede under Sensei Henrik Sandberg 7 dan, som idag er instruktør I Greve ju-jutsu Klub. Han har været min Ju-jutsu mentor gennem alle årene. Styrke, smidighed og hurtighed var i fokus, samt at teknikkerne skulle være helt perfekte. Sensei Sandberg er et bibliotek af teknikker, samt med en sans for detaljen, som mange misunder ham.
 Der står 1975 i min licens, så det er en del år siden.

Jeg blev straks fanget af ju-jutsu´en, og gik meget op i træningen som var meget alsidig og god.

Derudover havde vi det altid helt kanon sjovt sammen og var som en stor træningsfamilie. Vi tog på alverdens lejre og træningsweekender for at dygtiggøre os. Ju-jutsu er jo selvforsvar som det primære og senere hen blev det også til kampsport med konkurrence systemerne Duo og Fighting. Ju-jutsu gradueres man i faldteknik, grundskole i Aikido, judo og Karate, Ju-jutsu teknikker, kampe i duo og fighting og frit forsvar mod flere modstandere med og uden våben.

Fighting er kamp mod modstander i slag og spark, kast og gulvkamp, som afgøres på point eller overgivelse.

DUO kæmpes med makker, hvor 1 par konkurrerer mod et andet par. Kunsten er så at udføre bestemte teknikker hurtigst og effektivt så flest point opnås.

foto(8)-imp-imp

KarateNews: hvorfor startede du med at dyrke Budo?

Jeg startede, efter jeg så den første Karatefilm, Karatekongen, og synes straks det lignede noget som kunne være sjovt at lære.
Bruce Lee film har jo også været en stor inspiration og bagefter blev filmens kampe afprøvet hjemme i haven med boksehandsker på sammen med min bror Arne Lund Hansen. Vi fik Morfar til at lave Nunchaku´er i rød-eg og elfenben, som også straks skulle testes.  Den var så tung, at jeg startede med at slå mig selv i gulvet, da jeg mente at jeg kunne svinge Nunchaku´en hurtigere en selveste Bruce.  Så respekt for det våben.
Jeg får først bedst respekt for ting, når jeg selv har prøvet det. Sådan er det med alt.

Det var jo også en spændende tid dengang for drengerøve der godt kunne lide lidt aktion, en tid i Lynge Nordsjælland, hvor der var Lynge, Ølstykke, Stenløse Rockere, Slangerup rødder og Uvelse banden. Så for mig var det nødvendigt hele tiden at træne på at kunne forsvare sig selv.
En stor af spillet var også at virke utilregnelig og farlig, det gjorde at der blev færre der ville prøve en af i kamp. Men heldigvis dengang var det mest et slag på tuden og ikke som idag, hvor andre og grovere metoder tages i brug.

foto(9)-imp-imp

Det blev også senere nogle år som dørmand, hvor systemet kom til sin test, samt jeg lærte mig at kamp og teknik var en ting, mens overblik, overvågenhed, selvkontrol og konflikt håndtering var en helt anden og for mig uprøvet ting.  
Efter nogle år som dørmand og en aften med et jagtgevær stukket ind a kighullet i  døren og et skud i receptionen. Så besluttede jeg at stoppe som dørmand, idet det for mig er enten eller, og at tage kampen op med en rockergruppe var ikke lige en ønske situation.
En lektie lært af den tid, var klart at smide folk ud fra stedet uden at de taber for meget ansigt. Ellers kommer de og hævner sig med alverdens venner og våben.

 bertrand-ammassou-imp-imp   


KarateNews: hvad hed din første og nuværende instruktør?

Henrik Sandberg fra Greve har været min træner i alle årene, han har hjulpet mig utroligt meget gennem alle årene, således at teknikken kom i højsædet. Vi var nogle få som oftest mødtes, Henrik Sandberg, Arne Lund Hansen (brormand) , Morten Siewert, Henrik Mikkelsen, Thomas Holm Mortensen, Frank Fürst, Lisbeth Hansen ( min søde kone), Bente Sandberg og Knud Erik Paulsen for at nævne nogle få af dem som jeg har trænet meget med i de første år.

Det er meget vigtigt for mig i kampsport at træne med nogle som er ambitiøse og gerne vil træne hårdt. Når man så har trænet det længe, så skal det testes af for at se om det virker. Så øges modstanden i teknikkerne og chokeringer/slag blev herefter ført meget hårdere igennem. Det var en god periode hvor vi alle blev lidt mere hårdføre.

Frank-furst-imp-imp

Sammen med Frank Fürst som er formand i Dansk Judo og Ju-Jitsu Union

 

KarateNews: Kan du fortælle lidt om dine gradueringer?

1981 blev jeg gradueret til sort bælte. I vores system betegnes det som at være virkelig hurtigt, idet systemet er meget omfattende.
Dog skal det siges at vi trænede også hele tiden. 
 Det blev til 2 og 3 dan frem til 1987, her efter fik jeg en æresgrad for min indsats som landsholdstræner og for udvikling af sporten i år 2000.

Der gik nogle år hvor underviste en del og trænede lidt mindre selv, hvilket resulterede i en rygskade.  I 2 år kunne jeg ikke træne ordentligt, det var jo en katastrofe, når jeg ikke kunne træne det jeg helst ville. Det var rigtigt slemt en dag, jeg indså at jeg måske aldrig kom til at træne ju-jutsu igen. Jeg sad virkelig og surmulede i flere timer tid. Men kom til at tænke at andre som var værre stedt havde trænet sig op, så det kunne jeg da også.  Jeg fik genoptrænet min ryg, tabt 17 kg og begyndte langsomt at bygge min form og humør op igen. Det var her jeg besluttede at træne resten af mit liv, vel vidende at træningsformen over tid vil ændre sig for mig når alderen indhenter en.

På en skiferie over en nogle flasker vin, lykkes det at overbevise min gode ven Hans Peter Clausen om at træne med mig 9 timer om ugen i 1,5 år, så jeg kunne gå til 5 dan. Og når der er en aftale, så gælder den. Juni 2009 var jeg oppe til 5 dan, hvor jeg udover basis, forkundskaber, teknikker, frit forsvar og kampe havde indlagt teknikker som anvendes af dørmænd og vagter. Desuden havde jeg studeret en del teknikker fra BJJ og MMA, som var dermed blevet en del af programmet. Det er systemets styrke at det tager det bedste for fra de andre kampsystemer, men samtidig en svaghed at man risikere at blive halv god til for mange ting. Kunsten er at kunne sortere det man har lært og fokusere på det man selv gerne vil anvende i krise situationer.

shiho-plh-imp-imp

 

KarateNews: Hvordan har træningen ændret sig over årene?


Træningen dengang jeg startede var meget teknik orienteret i 1975, men med stor fokus på korrekte detaljer i aikido, judo og Karate. Målet var at en Ju-jutsu folk skulle kunne træne i aikido, judo og karate klubber på lige fod med deres udøvere.

KarateNews: Har du trænet i udlandet?

Jeg har deltaget i træningslejre i det meste af Europa i årene fra 1981 og frem til 2000, og har været en ubeskrivelig sjov og seriøs trænings tid for mig. Jeg har trænet med alle de bedste og kæmpet med alle de gode navne fra den tid.
KarateNews: Har du været træner i andre dojoer?


Jeg har været træner i Fr.sund, Herlev, Brøndby og Greve og senest Frederiksberg Ju-jutsu klub, hvor jeg er i dag.
Formand for Teknisk råd har givet mig muligheden for at lave et nyt pensum, sammen med de andre medlemmer Teknisk Råd.

Derudover har jeg været landsholdstræner for Duo og Fighting fra 1987 til år 2000, hvor jeg har været med til at skabe mange europa og verdensmestre.  Der er ikke noget så stærkt følelsesmæssigt, som når man som træner ser sine elever betræde medalje podiet i en turnering.

KarateNews: Er der andre dojoer end din egen, hvor du underviser fast?
Jeg har gennem årene undervist i rigtig mange klubber som gæst og som landsholdstræner. Samt besøgt rigtig mange europæiske lande som instruktør for både Selvforsvar, Duo eller Fighting.

Jeg har desuden trænet sikkerhedsvagter og militær i bestemte selvforsvars teknikker

grad-plh-imp-imp

KarateNews:Hvilken instruktør har gjort størst indtryk på dig gennem din tid i Budo og hvorfor?
Helt klart Henrik Sandberg som min mentor, han har klart været en inspiration for mig gennem hele min oplæringsperiode.

Fra Karate har det klart været Kai Lundager, som står for at mig som den person som har lært mig mest indenfor Karate. Kai Lundager har været med til at lave vores Karate pensum i JJ, og dermed været en af hovedårsagerne til at vi i mange år vandt rigtig mange turneringer i JJ.
Kai Lundager´s passion for karate sammen med hans altid gode humør gør at jeg bare ville lære mere og mere.

Fra judo er det Tommy Mortensen som har givet JJ sektionen utroligt meget, han var med til at øge interessen for judo, således at vi i dag, kan fostre vores egne judo kæmpere.
Tommy er nok en af Danmarks bedste judokaer gennem tiden.

Fra Aikido: Her er det Peter Haase fra Tyskland som gennem en årrække brugte meget af sin tid på at lære JJ folk Aikido. Peter var også med til at lave vores pensum. Peter brændte for Aikidoén og ville gøre alt for at vi delte samme interesse, hans stærke sider udover hans unikke Aikido var klart hans humor.

KarateNews: Hvor ofte underviser du?Jeg underviser ikke så meget længere, en gang om ugen, idet jeg synes at det er vigtigst for mig at træne selv.
Jeg træner nu 3 gange om ugen, startende med 5 km løb, stretching, styrke og derefter teknik træning og kamptræning. En god ting ved at træne hårdt selv er at det smitter af på andre, som også gerne vil dygtiggøre sig.
Ved siden af træningen deltager jeg i en gang imellem i ½ Marathon og en ¼ triathlon, sådan for at holde grundformen og hyggen ved disse arrangementer.
Som noget helt nyt er jeg begyndt på Parkour, hvor vi springer rundt i en gymnastik sal og laver alverdens jumps, sideflip, front flip alt muligt rundt i luften. Skønt at være nybegynder igen og bare lære lære lære. Selvom jeg nu nok ligner mest en elefant i et glashus.   

KarateNews: Hvad er din styrke som instruktør?


Jeg er meget åben for hvad der fungerer, og studerer ofte andre sporter og låner gerne effektive teknikker og introducerer disse i JJ.

foto(7)-imp-imp

KarateNews: Hvor får du din inspiration fra?Jeg tror bare jeg har et af de bedste duracell batterier, der findes, samt at jeg har en passion for alt kampsport.
Det er en rejse i teknikker og en fantastik måde at hele tiden at udvikle sig teknisk og sig selv som person.
En sund krop i god form giver en så mange styrker i hverdagen, som gør at selvtilliden blomstrer og holder ens humør højt.

KarateNews: Har du som instruktør ændret på din undervisning gennem årene ?


Jeg har svinget fra at være en teknisk bælte instruktør til teknisk Duo instruktør til en mere kamppræget kampsports instruktør.
I dag er jeg blevet meget bevidst om at få elevernes krop, hjerne og teknik til at udøve deres bedste.
Krop:    Styrke, hurtighed og smidighed
Hjerne:    Energi, følelser og motivation
Teknik:    Basis slag/spark/kast/gulvkamp, samt test i selvforsvar.
Jeg har endvidere fået mere fokus på at undervise i at styrke selvtillid, samt at kunne læse hvornår der er fare på færde. Normalt er der fokus på et angreb og et forsvar. Men hvordan læses attitude, agression, følelser, og hvordan beskytter man sig selv mod et potentielt angreb og har man viljen til for at forsvare sig selv.  Alt sammen tiden inden angrebet finder sted.

Har internettet / folks muligheder for at søge info om andre kampformer bevirket at du har måttet tilføje noget til din undervisning ?
Jeg bruger en del tid på at youtube teknikker fra mange stilarter og tester dem gerne i klubben, samt køb af bøger som gennemtrænes i mindste detalje. 

En side jeg ofte anvender hedder lockflow.com, hvor en idébank af teknikker er samlet, som videoèr eller printbare sider.

sommerlejr12-imp-imp


KarateNews: Hvilke type stævner har du deltaget i?

Jeg konkurrerede kun i Duo og Fighting fra 1980 til 1996 og stillede op alle til de fleste turneringer i Danmark og i Europa.
KarateNews: What is your favorite type of tournament?

Duo er rigtig godt for at finpudse sin stil og teknik og giver flotte teknikker til gradueringer.
Fighting er min favorit, idet at det man træner bliver sat på prøve overfor en modstander som er ligeså interesseret i at teste sine teknikker.

KarateNews: Hvad synes du bedst om Fighting eller Duo?

Fighting 1
Duo 2

KarateNews: Hvem var dine forbilleder, da du startede?

Det var mange som jeg synes var dygtige, hvilket gjorde jeg trænede meget med dem, for som mål, selv at træne mig bedre end dem.
Jeg undgik med vilje at vælge et forbillede i kamp, jeg ville hellere studere mange og låne deres favorit og træne mig ligeså god.  
Den dag i dag når jeg laver en af disse favorit teknikker, så ved jeg lige præcis, hvor jeg har lånt dem. Så er der selvfølgelig også nogen jeg selv har fundet på selv. Mit mål i kamp er simpelt, jeg vil være utilregnelig, det vil sige have så mange favoritter, som kan glide over i andre favoritter, som gør at jeg bliver svær at læse i kamp.
 
KarateNews: kan du huske dit første stævne?

DM i 1981, hvor jeg blev nummer 3.

KarateNews: Hvad er dine bedste resultater?

Turningsresultater, 2 gange 1 plads ved EM, 3 plads ved World Cup, samt andre internationale top placeringer, samt Dansk mester 6 gange.
Landsholdstræner fra 1987 til 2000
Teknisk Råd, hvor jeg har været med til at lave det ny pensum.
KarateNews: Hvilket stævne eller modstander husker du bedst?


Jeg meldte mig til Holland Open engang hvor jeg havde haft en skade og trænet alt for lidt. Jeg skulle være coach og var på vej ind på posthuset for at sende tilmeldingen, men hørte ”Eye of the Tiger” i Radioen, så åbnede jeg straks tilmeldingen igen og skrev mig selv på til weekenden efter. 250 deltagere i Holland Open og 40 i min vægtklasse, havde en fantastisk dag med 9 kampe, og endte af uforklarlige årsager i finalen hvor jeg havde en super kamp med Rob Haans som senere blev verdensmester. Vi kæmpede kl 23.30 om aftenen, hvor han vandt. FED dag, selvom jeg ikke vandt

Den sjoveste turnering jeg har haft var sammen med min bror Arne hvor vi vandt DUO konkurencen i Paris, som var de første uofficielle europamesterskaber.  Det er var helt specielt at vinde sammen med sin bror og feste over resultatet i Paris by night.

KarateNews: Hvad har været dine topplaceringer?

Jeg blev europa mester 2 gange og nummer 3 i World Cup.


KarateNews: Hvordan finder du balancen mellem det traditionelle og moderne?

Vi har basis grundskole og teknik træning, Duo og Fighting, men linket til Selvforsvar er svær for elever at se. Det er vigtigt for elever at træne Fighting, Duo og frit forsvar for at se sammenhængen. Mit fokus har altid været selvforsvar, men faren ved at fokuserer udelukkende på Fighting og Duo er at selvforsvarsdelen glemmes. Og faren er også, hvis man træner selvforsvar at man prøver at springe over hvor gærdet er lavest og prøver at finde gode teknikker, som så aldrig har været testet i stress situationer, så virker det jo ikke når krisen opstår.
Rejsen til en god Jujutsu ka er basis grundskoler til teknik til kamp og selvforsvar. Der er ikke noget let vej og hemmelige teknikker. Det er skøn rejse af hårdt slid.

KarateNews: noget du vil tilføje?
Mit håb er at tiden må bringe mange stilarter sammen for at træne og lære af hinanden, uden for meget politik, men med fokus på at træne hårdt, og finde gode teknikker der virker som selvforsvar.
Jeg søger nok mest at lave en træningsfamilie på tværs af systemer for at dygtiggøre alle parter.