Jeg har altid været overbevist om, at man kan lære utroligt meget af andre kulturer. Samtidig sætter det også egen tilværelse lidt i perspektiv.

Så da jeg I slutningen af mit sabbatår fik muligheden for at rejse til Chile og træne karate i Seishinkan Dojo, sprang jeg til med det samme. Seishinkan Dojo er en del af WUIKA Southamerica i Concepcion. Jeg var så priviligeret at bo hos chefinstruktøren i Seishinkan Osvaldo Rodriguez Sensei og hans familie. Sensei er 7. Dan i Isshinryu karate og 5. Dan i kobudo.

En måned forinden boede hans datter Yhara Rodriguez Inzunza hos min familie og mig, så nu var det min tur til at rejse den anden vej. Flere kender måske Yharas storebror Diego Rodriguez Sensei, som bor i Sverige. Da Yhara boede hos os trænede hun os i Haslev karate Skole samt hos Joshinkan Isshinryu Karate København under Lars Andersen sensei.

I Seishinkan Dojo trænes der ikke kun karate, men også Kobudo (Tokushinryu), aiki jiu jitsu, kendo og iaido. Jeg fik prøvet kræfter med det meste af det. Vores træning bestod hovedsageligt af to timers Kobudo om formiddagen og en til to timers karate om aftenen, hver to gange om uge. Som en del af kobudotræningen nåede jeg på min korte tid at stifte bekendtskab med bo, sai, tonfa, tekko, tichu og nunchachu. Sensei omtalte det tit som “the Seishinkan method” at prøve så mange forskellige ting som muligt og så gennem gentagelser perfektionere teknikkerne. Når vi endelig ikke trænede benyttede vi tiden på at udforske Chiles kultur. Vi besøgte det lokale universitet, en privatskole hvor Seishinkan er tilknyttet som en del af undervisningen, en kulmine som ligger i lokalsamfundet kendt som “El chiflon del diablo” eller djævlens ånde, samt stået på ski i et nærtliggende bjergområde.

Jeg synes det var enormt interessant hvordan vi begge kan træne Isshinryu under samme forbund og alligevel kan have en noget forskellig tilgang til hvordan teknikerne skulle forstås. Jeg synes, at det var enormt lærerigt, at vi ud fra de samme basisteknikker og samme kataer havde vidt forskellige fortolkninger og måder at anvende det i praksis.

Sensei Osvaldo har også trænet aiki jiu jitsu i rigtig mange år og det afspejles i høj grad i deres bunkai. Meget af det er centreret omkring faldteknikker, nedtagninger og benfejninger, noget vi meget sjældent gør i vores egen dojo. Det bruges både som en del af opvarmningen, men også som en intens del af træningen. De øver faldteknikkerne fra de helt små børn til voksenholdet.

Der var selvfølgelig også mange ligheder, og nogle af teknikerne havde vi bare forskellige forklaringer på. Jeg fik det på et tidspunkt forklaret som, at vi taler samme sprog, men bare har forskellige dialekter.

I den måned jeg var i Chile blev jeg alle steder mødt med åbenhed og interesse, jeg følte mig altid velkommen og inviteret ind i deres fællesskab. Mange af eleverne i Osvaldo Rodriguez Senseis dojo havde trænet sammen i mange år. Så de kendte alle samme rigtig godt og der var en fantastisk stemning.

På trods af forskel i sprog og kulturer blev vi virkelig tætte. Vores udgangspunkt var karaten, det var vores fælles sprog. Det udvikledes sig til mere, et venskab for livet – er jeg helt sikker på. Jeg savner dem allerede og håber at jeg på et tidspunkt kan besøge Yhara og hendes familie igen.

Dojoen Seishinkan er nærmest som en familie, så da jeg efter min sidste træning blev overrasket af alle eleverne og Yharas familie med en surprise afskedsmiddag i dojoen, blev jeg meget rørt over alle de mennesker der var kommet. Specielt da Sensei fortæller mig, at jeg altid vil have et hjem i Seishinkan.

Mit besøg i Chile og Yharas besøg her i Danmark har været en fantastisk oplevelse, ikke kun karatemæssigt men især på det menneskelige plan.

Efter Yhara besøg hos her i Danmark, er hun blevet så glad for Danmark at hun nu håber at kunne vende tilbage. Yhara er 23 år og uddannet sygeplejerske. Hun ønsker sig inderligt at kunne arbejde som dansk sygeplejerske. Derfor søger hun nu en Au Pair familie, så hun kan lære endnu mere af det danske sprog og den danske kultur. Så mangler I en sød og helt fantastisk karatepige fra Chile i jeres familie, så skriv til os!

Kontakt Nellie Bradsted på tlf 2463 9013.

Nos vemos