Tekst/foto: David Lenikus 

Den årlige DAO (Dansk Ashihara Organisation) SABAKI Camp fandt sted på Bosei Idræts efterskole i Præstø fra torsdag den 4. til søndag den 9. juli 2019. I år havde vi den ære at være vært for Kancho Hidenori Ashihara og Koichiro Saiki, Shihandai fra Honbu i Matsuyama, Japan. 200 karate ka var samlet på Bosei, og vores japanske gæster tiltrak mange deltagere fra Rumænien, Canada, Rusland, Spanien, Norge og Sverige. 35 Sortbælter instruerede på de 16 træninger i løbet af de fire dage. Mange af de 16 træninger blev delt i 5 hold med fokus på børn, juniorer og voksne med forskellig erfaringbaseret på grader. Hvert hold havde to instruktører. Planlægning, koordinering og hurtige tilpasninger var vigtige for at sikre en smidig gennemførelse af en sådan begivenhed, især med det meget skiftende danske vejr. Alt var nøjagtigt planlagt, og Kancho startede den første træning kl. 16.00 torsdag, til tiden. Træningen fokuserede på Kihon, grundlæggende bevægelser og SABAKI. 

Fokus på Teknisk træning og SABAKI

Teknisk træning og SABAKI var tydeligt i fokus ved lejren. Kancho havde mange undervisningslektioner på alle niveauer for børn, juniorer og voksne.

Kancho Hidenori Ashihara har været Kancho i næsten 25 år, og vi oplevede tydeligt hans fokus på at raffinerer SABAKI bevægelse og kontrollere modstanderen. Nogle eksempler på Kanchos undervisning var: 

•       Sørg for at styre modstanderen, når du kaster ham i forlæns kast – så du ikke åbner for modangreb, fordi du har for store bevægelser.

•       Pas på, at du ikke har for store 45 grader stillinger, prøv at komme direkte – kom tæt og eksplosivt.

•       Og meget vigtigt, du bør tilpasse SABAKI-teknikker – (oversat kampkontrol), til ’Case by Case’, fordi alle udøvere er forskellige. SABAKI bør være effektiv, ikke altid yndefuld. 

Kancho have mange andre gode rettelser og øvelser som vi kunne arbejde videre med hjemme i Dojoerne. Træningen med Kancho var meget inspirerende og viste igen, at Ashihara karate er et meget gennemtænkt system. De øvrige instruktører fulgte Kancho’s undervisning og viste kombinationer til forskellige angreb, hvorefter vi arbejdede sammen to og to for at træne kombinationerne.
Da instruktørholdet omfattede Sensei’s og Senpai’s fra Rumænien, Sverige, Norge, Rusland og Danmark var der mange forskellige kombinationer, men der var en tydelig forankring i Kancho’s SABAKI bevægelser.


Graduering med Kancho Ashihara

Graduering er altid et af højdepunkterne på sommerlejren. I år var gradueringen af særlig stor interesse, fordi aspiranterne havde mulighed for at blive gradueret og evalueret af Kancho Ashihara.

 39 karate ka var klar lørdag morgen til graduering.

Testen startede med teknisk evaluering, kata og kata bunkai.

2 ½ time senere ankom resten af ​​lejren for at hjælpe med one-way SABAKI og kampe. Energien, fokus og intensitet i denne del af gradueringen er altid en af de bedste oplevelse på lejren. I år skuffede bestemt ikke. Mere end 300 kampe skulle der til, og efter fire intense timer, kunne vi lykønske alle 39 kandidater med deres nye grader.

De nye grader var:

2 graduerede til 4. Dan

 • 4 graduerede til 3. Dan
 • 6 graduerede til 2. Dan
 • 14 graduerede til 1. Dan
 • 8 graduerede til 1. Kyu
 • 5 graduerede til 2. Kyu 

Denne graduering var en af ​​de største i de seneste år med aspiranter fra 6 forskellige lande.

STORT TILLYKKE til alle.

Ashihara SABAKI World CUP 2020 i Bucharest, Rumainen

Alle Branch chiefs mødes på lejren for at beslutte, hvem der skal være vært for Ashihara SABAKI World CUP 2020.

Rusland og Rumænien kom begge med nogle gode forslag til hvordan de ville håndterer rollen som værtslande. Rusland præsenterede Voronezh som den mulige værtsby. Rumænien præsenterede Bukarest.

Bukarest, Rumænien blev valgt med 11 for Rumænien mod 5 stemmer for Rusland. Alle Branch chiefs ved sommerlejren havde én stemme. Rusland og Rumænien fik ikke lov til at stemme.

Den 7. Ashihara SABAKI World Cup vil dermed blive afholdt i Bukarest, Rumænien, Stævnet vil finde sted fra den 6. til den 8. november 2020.


Styrkelse af Ashihara NIKO

Ved sommerlejren annoncerede Kancho at han ønskede at styrke Ashihara New International Karate Organisation (NIKO), samt forberede organisation til fremtidig vækst.

Kancho foretog en række udnævnelser for at sikre denne udvikling.

Sensei Brian, Danmark blev udnævnt til Area Manager for Danmark. Area Manageren har ansvaret for at arbejde tæt sammen med Honbu, og medlemmer og branches i et bestemt land. Sensei Brian vil dække alle DAO-medlemmer og de 10 danske branches.

Sensei Jesper Sørensen, Danmark, Sensei Dan Matusea, Rumænien, Sensei Nicu Dascalu, Rumænien og Sensei Sjaakha Sjaakhaemkaerzeajeve – Rusland blev udnævnt til Shihandai. Shihandai er ikke et bestemt Dan niveau eller geografisk placering. Shihandai vælges af Kancho blandt Sensei og Senpai, og er dem der viser den bedste forståelse og udførelse af Ashihara Karate. Shihandai skal således kunne formidle Ashihara Karate uanset alder, nationalitet og Dan grad.

STORT TILLYKKE med det nye udnævnelser

Fra venstre:

Brian Hansen –Sensei, Area manager for Denmark, Kancho Hidenori Ashihara, Honbu Japan

Fra venstre:

Jesper Sørensen – Denmark, Shihandai, Dan Matusea – Rumania, Shihandai, Nicu Dascalu – Rumania, Shihandai, Sjaakha Sjaakhaemkaerzeajeve – Russia, Shihandai

Fokus og sjov

SABAKI Camp er en god blanding af fokuseret træning og sjov. Ashihara er en stor familie, og derfor er lejren en familiesammenkomst, hvor vi – mødes og hilser på hinanden – vi træner og sveder – vi har det sjovt og leger sammen.

Billederne herunder er snapshots af den mere afslappende del, af det, at være sammen.  Sayonara fest blev fejret lørdag aften, og var som særligt meget populært blandt børnene. Der blev serveret med popcorn, sodavand og vist film. Morten fra Bosai og hans team af ‘Red Samurai’ (hjælperne) tog sig godt af os under lejren. Måltider, kaffe og kage var altid klar til tiden. Tak til hele holdet. Det er altid en stor fornøjelse at være på Bosei.

Afslutningsvis lovede Kancho Ashihara at være tilbage i Danmark til SABAKI Camp i 2021. Vi ser nu allerede frem til hans besøg.  TAK TIL ALLE for en fantastisk SABAKI Camp og vi håber at se mange af jer igen næste år. SABAKI Camp 2020 finder sted fra den 2. til den 5. juli 2020.

Besøg ved Ashihara SAKURA Træ på Langelinie

Efter SABAKI Camp besøgte Kancho og Saiki Shihandai Ashihara SAKURA Kirsebær træet i Langelinie Park. Træet blev doneret i 2017 af Ashihara Kaikan i håb om at japansk kultur vil blive bedre kendt i Danmark – OSU.

Træet blev plantet under Københavns SAKURA festival i 2017. Kancho besøgte også træet i 2017. Træet er et ungt stærkt japansk Kirsebærtræ og er det eneste SAKURA træ i Langelinie parken, som ikke er doneret af Andersen Bageri.

 Lad os afslutte disse minder fra SABAKI Camp 2019 i den kølende skygge af ​​Ashihara Kaikan kirsebærtræ med nogle af tankerne Kancho og Shihandai delte med er os under deres ophold i Danmark

I Budo, er følgende vigtigt både i konkurrencer og i det sociale liv.

 1. Opnå ro i sindet (sindsro)
  平常心
 2. Undgå at krænke og undgå selv at blive krænket
  油断しない
 3. Tøm dit sind for forstyrrende tanker
  心のゆとり
 4. Tænk på hvor den anden kan opleve det
  相手の気持ちを考える
 5. Vind med ydmyghed og accepter nederlag med oprejst pande    
  勝っておごらず負けて悔やま
 6. Vær ansvarlig for dig selv. Giv ikke andre skylden

自己責任(人のせいにしない)

Der er mange ting at lære af, om du vinder eller taber. Det er en martial art, at du stiller spørgsmålstegn ved dig selv og fortsætter med at forbedre dig selv
勝っても負けても学ぶべきもは沢山ある。自問自答し自分を磨き続けることが武道である 

OSU 

David Lenikus