Tekst/Foto: Thomas Rud Rasmussen SSB

 

Som udøver af Budo er man altid nysgerrig efter hvordan andre stilarter griber tingene an. Dette gør sig ikke mindst gældende hvad angår Aikido, som efter min mening, er en ret spændende stil.

Ethan Weisgard Sensei, som er chef instruktør og grundlægger af Copenhagen Aiki Shuren Dojo var på besøg for at vise os, så godt man kan på en god times tid, hvad Aikido er for en størrelse. Er man nysgerrig omkring historien bag Aikido, kan man med fordel, starte med at søge efter Aiki-Jujutsu.

Aikido vs. Karate

Der er nogle lighedspunkter mellem Karate og Aikido. Begge stilarter har rødder i Japan og har fælles teknikker. Bl.a er Geri og Tsuki samme teknikker, derefter skiller stilene sig væsentligt ud fra hinanden. Hvor Aikido har frigørelsesteknikker og nedtagninger, har Karate udpræget spark, stød, parader og meget få nedtagninger (om end de er der).

Aikido er tilgivelsens Budo, altså det, at vinde en konflikt uden at tage liv. Ikke Karate ikke kan være det, men der er forsvar/angreb anderledes og kan derfor anses som værende mere kontant (ifølge mig.)

Fire træningspas

Ethan Sensei lagde meget vægt på, at kunne bevæge sig frit. Man bygger ikke videre på et fundament som er ustabilt og den Tese kender vi også fra Karatedo.

Træningen starter med Daci-Waza fra Kamae (læs: hos Karate er det nærmere en ”Renoji-Daci”). Det viste sig hurtigt vi har nogenlunde styr på at kunne bevæge os rundt i Aikido Kamae, som har forholdsvis samme linjer som når vi træner kamae til Karate træning.

Det skal lige bemærkes, der ikke noget med at ”hoppe” i stillingen, da man i Aikido altid har begge fødder plantet solidt på jorden (har man ikke altid i karate). Manger Karate-Ka har tendens til at ”hoppe” meget til Karate Kumite og det synes jeg er lidt misforstået.

Nå, videre…

Efter et par runder, skal vi gennemgå vores første Aikido teknik, som ved første øjekast kan virker lidt uoverskuelig. Uke bliver grebet forfra på Gien med begge hænder. Det gælder så om at bringe Tori ud af balance med Tai Sabaki (bevægelse med hele kroppen) og derefter foretager frigørelse-/håndledslås og nedtagning. Da man som Karate-ka ikke er vant til disse teknikker, kan det virke temmelig avanceret. Det viste sig dog efter et par forsøg, at teknikken er ekstremt effektiv og vi lærte nogle principper bag, meget bløde cirkulære bevægelser (se feks næste billede). C- Man fristes til at sige: ”Blødt og lækkert”

De to andre træningspas blev en smule simplere men dog ligeså effektive, med stort set samme teknikker brugt på en anden måde

Brugen af kroppens drejningsmoment og cirkulære teknikker, gør Aikido minder meget om Tai Chi uden de to stilarter har meget med hinanden at gøre.

Aikido er yderst effektiv som forsvar og kombineret med Karate, er jeg sikker på de to stilarter komplimenterer hinaden temmelig godt. Med Aikido’s nedtage/låse teknikker kombineret med Uke/Geri/Tsuki fra Karate er det en god cocktail.

Ethan Weisberg sensei er en fantaktisk god instruktør og man kan tydeligt mærke hans passion i Aikido.

Selv har jeg stiftet bekendtskab med låse/nedtagninger og fundet det meget åbenlyst at kombinere de to stilarter. Så jeg vil da jeg anbefale man selv prøver at kombinere og udvikle sig i forskellige retninger, både mentalt og teknisk. Jeg  er sikker på det vil styrke Budo og forståelse.

Ser gerne et lignende event igen med Ethan Sensei

 

OSU

Thomas Rud Rasmussen SSB – Shotogakusha