IMG_6148-imp

Shotosha Denmark har i perioden 21. til 23. november afholdt et seminar med den verdensberømte karatemester og karateinstruktør Shihan Masahiko Tanaka 8. dan JKA.

Shihan Tanaka har tidligere boet i Danmark fra 1975-1978, hvor han var chefinstruktør for JKA Danmark. I den periode trænede de fleste Shotokan instruktører under ham, og niveauet inden for Shotokan karate i Danmark blev løftet gevaldigt. Shihan Tanaka blev bl.a. verdensmester i karate under hans ophold i Danmark. Mange danske karate-kaer har i den periode lagt krop til Shihan Tanaka under hans ekstreme træning. En historisk periode, hvor Shotokan karate blev trænet under langt hårdere rammer end i dag. 

Siden da har Shihan Tanaka været i Danmark mange gange som hovedinstruktør på diverse sommerlejre og  instruktørsamlinger. Mange Shotokan udøvere i Danmark har en underskrift af Shihan Tanaka i deres danpas, da han i årtier forestod de højere dangradueringer i Danmark.  

DSC_5470-imp

DSC_5280-imp

IMG_6381-imp

IMG_6006-imp

Shihan Tanaka modtager mange tilbud fra hele verden om at undervise og det var derfor med stor glæde, at Shotosha i år kunne præsentere et seminar med Shihan Tanaka. Det skyldes ikke mindst at Shihan Tanaka har en nær relation til Frank Starck-Sabroe Sensei, som Shihan Tanaka  har undervist, siden Frank Sensei var barn.

Der var 152 der var tilmeldt seminaret, som blev afholdt i Virumhallerne. Der var deltagere fra 11 nationer i Europa og enkelte var kommet helt fra Iran. Deltagerne kom fra Shotosha, JKA Shotokan, JKS Shotokan og SKIF Shotokan. 

DSC_5418-imp

IMG_6159-imp IMG_6206-imp

18a-imp 6b-imp

24a-imp

Shihan Tanaka er 8. dan og 74 år gammel. Han bliver af mange betegnet som den sidste nulevende samurai. Når man oplever ham undervise forstår man hvorfor. Shihan Tanaka har en ganske særlig udstråling, og hans tilgang til karate er præget kraftigt at Budo og krigerens måde at træne og tænke på. 

Han fortalte undervejs i seminaret om lærdommen fra hans egen mester Masatoshi Nakayama sensei, og om vigtigheden af, at holde fast i de traditioner som er fundamentet i traditionel karate. Shihan Tanaka har gennem et langt liv i karate været en væsentlig aktør indenfor udviklingen af JKA Shotokan karate i hele verden.

Det er helt unikt at opleve Shihan Tanaka berette om sine egne oplevelser i karate, da han tilhører en helt særlig generation af store mestre indenfor Shotokan karate. Deltagerne på seminaret fik således ud over karatetræning alle en uvurderlig førstehåndsberetning af Shihan Tanaka, som de kan tage med sig, og gøre brug af,  i deres fremtidige karateliv. 

Shihan Tanaka lagde stor vægt på vigtigheden af venskab i karate og det at fokusere på karate-do.

Shihan Tanaka lagde stor vægt på vigtigheden af venskab i karate og det at fokusere på karate-do.

IMG_5984-imp

IMG_6353-imp

Shihan Tanaka var indtil for nyligt assisterende chefinstruktør i JKA. Af politiske årsager er han ikke længere i  denne position, hvilket har vagt stor forundring i  karatekredse over  hele verden. Politik kan ikke slå en ægte samurai ud, hvilket Shihan Tanaka er et levende bevis på, idet han fortsætter sit ekstremt høje niveau og sin lidenskab for at formidle karate, hvilket Shotosha er er meget taknemmelig for og beæret over. 

Om søndagen, underviste Shihan Tanaka bland andet i  nogle af de teknikker, som han ofte har udført til opvisninger gennem årene. Det var nærmest overmenneskeligt at se Shihan Tanaka på 74 år vise teknikker, som mange af de helt unge deltagere havde svært ved, eller ikke var i stand til, at udføre. Forevisningen af teknikkerne udførte Shihan Tanaka uden den mindste form for opvarmning, hvilket må være  en særlig “Shihan Tanaka” egenskab.

Chefinstruktør Shotosha Danmark, Frank Starck-Sabroe sensei gav interview til TV 2

Chefinstruktør Shotosha Danmark, Frank Starck-Sabroe sensei gav interview til TV 2

IMG_6114-imp

DSC_5438-imp DSC_5430-imp

Nippon Sport var hovedsponsor til Shotosha Cup

Nippon Sport var hovedsponsor til Shotosha Cup

Søndagen sluttede af med et opvisningsstævne og reception til ære for Shihan Tanaka. 

Rigtig mange karate-kaer, fra flere forskelllige stilarter, var mødt op for at hilse på Shihan Tanaka. Der blev holdt flotte taler af bl.a. Dansk Karate Forbund ved  Thomas Bjurring, præsidenten for Shotosha Tim Skov, repræsentanter  af gamle elever Erik Holmey og ikke mindst Frank Starck-Sabroe sensei. 

Mange benyttede lejligheden til at få Shihan Tanaka til signere hans bog "Perfection Kumite"

Mange benyttede lejligheden til at få Shihan Tanaka til signere hans bog “Perfecting Kumite”

2V8A8476 2V8A8467

Shihan Tanaka holdt også en takketale, hvor han præsenterede to af de tilstedeværende Erik Holmey og Carsten Ravn, som var med på VM holdet i Los Angeles i 1978. Dernæst kaldte han Frank Starck-Sabroe sensei frem og præsenterede ham som sin karatesøn – “Frank Tanaka”. Begge modtog fortjent bifald for deres store arbejde for Shotokan karate såvel internationalt og i Danmark. 

Mange karateudøvere fra gamle dage var mødt op for at hilse på Shihan Tanaka

Mange karateudøvere fra gamle dage var mødt op for at hilse på Shihan Tanaka

Genshikan

Gode venner af Shotosha – Jess sensei, Steen sensei og Jørn Nielsen. Stærke personligheder, som har været drivkraft i karate i årtier.

Thomas Bjurring fra Dansk Karate Forbund holdt en flot tale til ære for Shihan Tanaka og takkede Shihan Tanaka for hans store andel af udviklingen indenfor Shotokan karate i Danmark, særligt under hans ophold i Danmark fra 1975 til 1978

Thomas Bjurring fra Dansk Karate Forbund holdt en flot tale til ære for Shihan Tanaka og takkede Shihan Tanaka for hans store andel af udviklingen indenfor Shotokan karate i Danmark, særligt under hans ophold i Danmark fra 1975 til 1978

Næste år er det 40 år siden Shihan Tanaka første gang var i Danmark. Shotosha oplyser, at de vil markere dette jubilæum med et eksklusivt instruktørseminar  med Shihan Tanaka, som afholdes i november måned 2015. 

Foto: Tino Snedevig Larsen, Hans Kristian Laubel, Lars Borresen Fabrin med flere.

TV og video: TV 2 Lorry og Ketilstadir

Tekst: Jesper F. Andersen, redaktør Karatenews

1551477_626347730809755_3771227717378638879_n

8b-imp IMG_6369-imp IMG_6344-imp IMG_6145-imp IMG_6032-imp

DSC_5686-imp DSC_5612-imp DSC_5283-imp DSC_5260-imp