Undertegnede besøgte

”Dag van het Karate” eller ”Karatens Dag”
som det Hollandske Karate Forbund afholdte for andet år i træk i byen Leersum, forrige Søndag den 9. Oktober 2011.

”Karatens dag” er et arrangement, hvor alle hollandske karate kadetter, juniorer og seniorer uanset stilart og grad, var velkommen til at deltage aktivt i en række aktiviteter og workshops.

Sport og kulturcentret i Leersum i det centrale Holland, som husede arrangementet, består af en stor sportshal, diverse mødelokaler, en teatersal, en stor central indgangshal og et cafeteria. Til dagens arrangement var sportshallen opdelt i tre arealer, som blev brugt til:

 

ShitoRyu Seminar med Joost Franken, KBN 5.Dan

• Kata træning i samtlige stilarter der findes i Holland: Wado-Ryu, Shotokan, Kyokushinkai, Goju-Ryu og Shito-Ryu – alle under ledelse af de højest graduerede sensei af hver stilart.
• Kumite træning ved Hollands 5 bedste landsholdkæmpere, bl.a. René Smaal (Europamester).
• Undervisning i Ryu-Kyu Kobujutsu eller ”bevæbnet karate” med bo, sai, tonfa og nunchaku. Der blev undervist i HANBO (under ”Bo” systemet). Også her vare læreren 6.dan kobujutsu sensei.
• Workshop: Koryu Uchinadi Kenpo Jutsu. Dette var en workshop til introduktion af én af de mange træningsformer under Koryu Uchinadi. Det var en meget lærerig og særpræget træning med 2 personer som kæmper i en flydende form, som kaldes tegumi drills og som ikke er kendt eller praktiseret i ret mange karate stilarter.
• Man kunne desuden være tilskuer til en landsholds kumite træning, hvor størstedelen af det hollandske kumitelandshold deltog. (Bortset naturligvis fra deltagerne til Verdensmesterskaberne i Malaysia).
• 9. Dan WKF Rob Zwartjes, Hollands mest succesfulde landstræner gennem tiderne, holdte et seminar i såkaldte ”partner øvelser”. En undervisningsform som netop Rob Zwartjes har specialiseret sig i, med hovedvægt på viden om de aktuelle teknikker man anvender, uanset om det sker til selvforsvar, opvisning eller sportskarate.
• Der var også en workshop med navnet: ”Karate Arbejdsformer”. Temaet var ”Hvordan skaber man et sikkert kampsportsklima, hvori elever arbejder på en fornøjelig måde med konditionsmæssige og sociale færdigheder”. Et lærerigt supplement til traditionel karate undervising.

• Kursus: Selvforsvar.
Et aktuelt emne i vores samfund. At karate kan være et særdeles effektivt middel i den sammenhæng er velkendt. Men selvom vi godt ved at der i karaten findes et stort antal brugbare greb, kast og frigørelser, overraskede dette kursus med hvor mange teknikker der har været endnu updagede hos de fleste.
• Hojo Undo. En workshop hvor der arbejdes med ”Chisi” (kraft-stenen). Træningen var et must for alle sriøse karateka, som vil øge påvirkningerne af både stød, pareringer og greb. Undervisning ved Mark Bicknell, 5.Dan IOGKF.

Teatersalen blev brugt til 2 spændende arrangementer:

 

Rob Zwartjes Sensei 9. dan WKF

 

Et teaterstykke med navnet: ”Positiv Coaching”.

• Et teaterstykke med navnet: ”Positiv Coaching”.
Positiv Coaching er et program til coaches og trænere til effektiv vejledning af ungdoms idrætsudøvere, som består af en række videnskabeligt underbyggede teknikker, baseret på praktisk erfaring af top coaches – støbt i en attraktiv form. Den hollandske organisation ”Positief Coaching” udbreder kendksabet til dette program og støtter idrætsklubber i deres arbejde på at opnå en positiv klubkultur. Med bedre prestationer, flere frivillige og færre ”drop-outs” som målbare resultater.
Der blev undervejs refereret til topplaceringer som følge af denne nye coaching form, som VM guld til de hollandske hockey damer, OL placeringer til hollandsk vandpolo samt generelle topplaceringer hos hollandske skøjteløbere, m.m.
Teaterstykket var en fornøjelig og særdeles lærerig og inspirerende oplevelse for alle tilskuere: coaches, trænere, forældre og alle andre som har med træning og coaching at gøre.
• En ”Mental træning workshop”, hvor emner som stress, angst, selvtillid, flow, concentration og visualisering blev gennemgået, hovedsageligt i terori, med med praktiske øvelser til at levendegøre og at relatere stoffet til virkeligheden. Underviseren er professional træner på ”University of Applied Sciences” i Groningen og fast tilknyttet karateforbundet. Workshoppen henvendte sig til alle niveauer; ikke bare til topsport.
Alle kurser og workshops var meget velbesøgt og allerede på anden gang var ”Karatens Dag” meget populær hos mange karateudøvere i alle aldre og niveauer fra alle landets stilarter. Mange nye venskaber blev etableret og forståelsen imellem stilarter styrket.
En dansk ”Karatens Dag” ville uden tvivl bidrage til øget forståelse og tolerance blandt stilaerter og klubber her i landet, med en generel styrkelse af dansk karate til følge – og sikkert blive lige så stor en succes som det var i Holland!
Alt i alt en rigtig god ide!
Johan Samsom, Dragør
(Far til Johannes Samsom, Kata landsholdet – og hollænder af oprindelse)