4

VM i World Shotokan Karate Association blev afholdt i den sydvestlige del af Polen. I Bielsko-Biala i weekenden den 3-4. Oktober. Der var 9 kæmpere som var udtaget til Dansk Traditionel Karate Forbunds Landshold. Jesper Grann var med som dommer og Undertegnede som coach. Derudover havde vi et super 7 mands hold med som supportere, fotografer og heppekor.

Der var over 700 deltagere med fra mange forskellige lande. Som nogle af de store deltagerlande, ud over Polen, var Rusland med 76 deltagere og USA med 62 deltagere. Det skal lige nævnes, at hvert land kun må stille med 4 deltagere i hver kategori. På nær deltagerne i youth kategorierne, så er det også tilladt at deltage i en ældre kategori. Dvs. kadet også må deltage i junior klasserne og junior i senior klasserne.    

19 18 17 16 15

Torsdag aften var der dommertræning, hvor alle dommerne trænede alle kata’erne og diskutere forskellige fokuspunkter. Det var en fornøjelse at se de rutinerede dommere lave kata.

Fredagen gik, for dommer og coach, med dommermøde, coachmøde og kongres. På kongressen præsenterede næste VM’s arrangører deres by som var Treviso i Italien. Skal løbe af stablen i 2017.

Lørdag den 3/10 blev stævnet skudt i gang. Lasse Persson var første mand på gulvet i junior kata. Han tabte til en Polak i en tæt kamp. Polakken gik i finalen og fik en 6. plads. De næste var Fie Nielsen og Sif Rasmussen i youth kata. De tabte også deres første kamp. Det blev hurtigt klart for de unge danske deltagere, at niveauet ved et VM er meget højt. Fie tabte til en stærk kæmper fra Syd Afrika.

10 11 12 13 14

I kumite i youth tabte Fie til en Polak efter hun fik 2 hurtige scoringer. Sif tabte ligeledes sin første kamp.

I kumite junior skulle mødte Lasse i sin første kamp en kæmper fra Serbien. Her vandt Lasse sikkert og mødte i din anden kamp en stærk Russer. Her kom Lasse til kort og tabte kampen.  Russeren gik hele vejen og blev verdensmester.

Anika Petersen stillede også op i junior klassen, selv om hun stadig er kadet. I første runde møde hendes modstander fra Serbien ikke op. I næste runde tabte Anika til Doktor Sanne fra Schweitz som blev nr. 5 i junior og nr. 2 i kadet klassen. Anika som for nyligt var blevet opereret i halebenet styrede 1 kamp som endte uafgjort. Anika nåede dog at få en advarsel for hård kontakt. I den følgende kamp til 1. scoring lykkedes det Doktor Sanne at få en scoring og vandt dermed kampen.

5 6 7 8 9

Så havde vi ikke flere deltagere om lørdagen men alle danskerne gjorde en god figur ved åbningsceremonien kl. 1500…..

Søndagen var Mikala Hansen først på gulvet i kata for kadet. Hun tabte 1. kamp til en kæmper fra Scotland.

Lasse stillede også op i kata i senior klassen. Her tabte Lasse til en kæmper fra Nord Irland.

Mark Bentzen var næste mand på gulvet i kadet kata. I første runde slog Mark en deltager fra Nord Irland. I anden runde tabte han til Tardio fra Spanien som endte med en 4. plads.

Anika og Mikala var på i kadet kumite. I første runde tabte Anika til Kurzina fra Rusland mens Mikala tabte til en amerikaner.

Næste klasse var senior kumite med Jacob Nissen og Troels Fastrup. Troels tabte 1 kamp til en kæmper fra Syd Afrika. Jacob vandt sin 1. kamp sikkert med 2 hurtige scoringer mod en skotte. I 2. kamp kom Jacob hurtigt foran mod en kæmper fra Brasilien. Umiddelbart efter angreb Jacob dybt samtidigt med at brasilianeren løftede benet hvilket afsted kom et hårdt sammenstød mellem brasilianerens skinneben og Jacobs kæbe. Jacob blev knockoutet og var helt væk ca. 10 sekunder. Han kom dog på benene igen og påstod han var klar til at kæmpe videre.

1 2 3

Kæmperen fik en advarsel og Jacob kæmpede videre som om intet var hændt og fik hurtigt sin anden scoring. Efter kampen var det dog tydeligt, at Jacob var blevet hårdt ramt. Han havde ingen hukommelse om de sidste par dage og havde ingen erindring om, hvordan de foregående kampe var gået. Han spurgte til dem ca. 1 gang i minuttet. Han havde ligeledes lidt kvalme med drak dog vand uden problemer. Jeg holdte nøje øje med Jacobs reaktionsmønster og hans øjne. Jacob mente selv, at han var klar til at kæmpe videre. I 3. kampe vandt Jacob over Norbutas fra Litauen med 2 scoringer. Jacob kæmpede næsten som sædvanligt, han var dog ikke så taktisk tålmodig.

I 4. kamp mødte Jacob den senere sølvvinder fra Polen. Jacob var meget tæt på at score Ippon i starten af kampen med jodan mawashi geri. Polakken undveg med nød og næppe. Men i denne kamp blev efterveerne fra den tidligere knockout synlige og utålmodigheden straffet. Polakken scorede 2 gange.

Danmarks 2 sidste kæmpere var Mark og Noor Kanamat i kadet kumite.  De tabte dog begge deres første kamp. Især for Noor var det tydeligt, at det var manglende rutine som afgjorde kampen. Noor havde rimeligt styr på kampen, men var så tændt, at han blev straffet for at gå ud af arealet på vej fremad. Det er en god ide at stoppe angrebet når modstanderen har flyttet sig . Den eneste grund til at modstanderen vandt.

Ingen medaljer denne gang men mange erfaringer rigere.

Tekst. Preben Nielsen    Foto: Kim Rasmussen