World Shotokan Karate Association WSKA afholdte VM i Treviso/Italien den 22-25 september 2017. Stævnet blev afholdt i Palaverde lige nord for Treviso. Hallen havde 5300 siddepladser og det var lykkedes for arrangørerne at få hallen næsten fyldt med tilskuere.

De mange tilskuere sad helt ned til de 5 kamparealer, hvilket skabte en fantastisk ramme med et øredøvende lydniveau for de 750 startende deltagere.

Danmark stillede med 6 deltagere, en dommer, en fotograf, en supporter samt en coach.

Om fredagen blev kadet klasserne afholdt, 16-17 år. Her havde vi Sif Rasmussen på i kata og kumite. I kata tabte Sif til en russer. I kumite tabte Sif til en englænder. Sif startede elles godt og kom foran i starten af kampen men kunne ikke holde trykket på modstanderen.

Om lørdagen var det youth, 14-15 år og junior klasserne, 18-19-20 år, afholdt.
I youth stillede Mille Oldenburg op i kumite. Mille vandt over en russer i første kamp på et flot Ippon. I anden runde tabte Mille i en tæt kamp til Picazo Moltó fra Spanien. I starten af kampen var Mille tæt på at score Ippon på jodan mawashi geri. Der manglede kun få millimeter før den havde været god nok. Det var desværre kun den ene hjørnedommer som markerede for scoringen. Picazo vandt senere på dagen bronze i kategorien.

I juniorklasserne havde vi Sif Rasmussen og Tauhid Bukhari i kata og Noor Kanamat, Sofia Kanamat og Ceyda Kibar i kumite.

Sif tabte i første runde til Zoe Bach som blev nr 6 i kategorien. Tauhid tabte sin første kamp til en kæmper fra Irland.

Noor tabte sin første kamp til Kyle Watkin fra Wales som blev nr. 9 i kategorien. De kæmpede uafgjort i den første kamp og Noor satsede i slutningen af den nye kamp og blev straffet.

Ceyda vandt sin første kamp over en kæmper fra Spanien med 2 scoringer. I anden runde mødte Ceyda den rutinerede kæmper fra Schweiz, Sanne Dokter som tidligere har haft internationale topplaceringer. Ceyda kom foran i starten af kampen og styrende den indtil der ca. var 30 sekunder tilbage. Sanne fik en scoring, hvorefter Ceyda kæmpede meget offensivt og blev straffet. Sanne blev nr. 5 i denne klasse og nr. 3 i senior klassen.

Sofia var tilbage i storform. Hun vandt den første kamp over Martyna Saltenyte fra Litauen med 2 scoringer i sikker stil. Næste kamp var mod Vivien Székely fra Ungarn. Her vandt Sofia igen sikkert med 2 scoringer. I puljefinalen mødte Sofia Kylie Mahoney fra USA. Kylie havde kæmpet godt i de foregående kampe, men lignede en, der ikke havde den store kamplyst, da hun stod overfor Sofia. Sofia vandt let kampen med 2 scoringer. I semifinalen 5 timer senere, mødte Sofia, Virág Réka Vass fra Ungarn. Virág kom hurtigt foran. På trods af pres fra Sofia, lykkedes det for Virág at holde tiden ud. Virág tabte senere finalen mod Sofie Palm fra Sverige.

Sofie Palm vandt sin semifinale over Maria Maio fra Portugal med et flot Ippon. I Sofies finale kom kæmperen fra Ungarn først foran, men Sofie kæmpede med alt hun kunne og fik udlignet. Sofie brækkede dog en finger på venstre hånd 2 steder i en kontakt. Sofie rettede fingeren nogenlunde ud og kæmpede videre. Hun følte ingen smerter pga. adrenalinen, som pumpede rundt i kroppen. Og det lykkedes for Sofie at score igen. Ny verdensmester. Tillykke til Sofie og Sofia.

Om søndagen i senior klasserne stille Tauhid Kibar op i kata. Sofia Kanamat og Ceyda Kibar op i kumite. Tauhid tabte i første runde til en kæmper fra Tjekkiet.
I senior klasserne så det ud til at de unge junior kæmpere havde brændt det meste af det mentale krudt af. Det er også en hård klasse at stille op i, men sejt nok de også prøvede kræfter i denne kategori. Om morgenen da Sofia stod op, var hendes højre hånd meget hævet ved knoerne ved pegefinger og langemand. Ved hjemkomsten viste det sig hun havde en lille flænge i den ene håndrodsknogle. Dette hindrede dog ikke Sofia i at stille op om søndagen.

Ceyda tabte sin første kamp til en kæmper fra USA. Sofia tabte sin første kamp mod Joana Almeida fra Portugal som senere blev nr. 9

Jesper Grann fungerende som dommer under hele stævnet og blev også brugt meget i finalerne.

Et fantastisk stævne som arrangørerne havde fået afviklet på bedste vis. Næste WSKA VM bliver i Portugal i 2019.

Tekst: Preben Nielsen Foto: Kim Rasmussen og billeder fra WSKA