Tekst: Jesper F. Andersen, KarateNews

Foto: Jesper F. Andersen, KarateNews

 

 

 

 

 

I weekenden 19. og 20. november gæstede Wayne Otto sensei Nordsjælland idet han skulle give seminar i Taifu. 

Fredag den 18. november, midt under træningen på kampholdet i Taifu, dukkede Wayne Otto sensei pludselig op. Han var tidligere på dagen blevet hentet i lufthavnen af Stig Nørskov-Jensen og kørt til Tune, hvor Wayne Otto sensei skule bo under sit ophold  i Danmark. 

Wayne Otto sensei ønskede at se træningen i Taifu, så Stig måtte starte bilen op igen og køre en tur til Taifu. Eleverne på kampholdet var noget overrasket, da de så den mangedobbelte verdensmester stå og kigge på deres træning og det virkede som om, der blev lagt lidt ekstra energi i teknikkerne. 

Lørdag den 19. november. 

Lørdag underviste Wayne Otto sensei forskellige hold i Taifu. Første hold var kun for Taifu kæmpere og træningen bestod af spark og opfølgning med gyaku-zuki. Der blev arbejdet meget med at have den rette kime i teknikkerne og stå korrekt efter et spark. 

Anden lektion var en børnelektion, hvor der var deltagere fra Bosatsu, Egedal og Taifu. Der blev arbejdet med den specielle Wayne Otto sensei opfindelse, 3 skumbolde på en stang, som blev brugt i forskellige øvelser. 

Flere af børnene forstod ikke engelsk men heldigvis var Daniella med og hun sørgede for oversættelsen. Wayne Otto sensei lavede flere gode konkurrencer med børnene, hvor de skulle vise at de kunne mestre markering.  

Tredje lektion var en voksenlektion, hvor 9 udøvere var tilmeldt. Desværre dukkede kun 4 op. De fik en intens træning i simple kumite teknikker, hvor maegeri, oi-zuki og uraken uchi indgik i forskellige kombinationer. De kunne alle anvendes indenfor kamp og i selvforsvar. 

 

 

 

 

  

Søndag den 20. november

Om søndagen var en stor del af eliten indenfor kumite i Danmark samlet i Taifu til træning under Wayne Otto sensei. 

Træningen var opdelt i to træningspas, hvor den første 2 timers træning var forbeholdt kæmpere lige under landsholdsniveau. Dette afholdt  ikke en del landsholdskæmpere fra at træne med der, så taifu dojoen var helt fyldt med 36 udøvere. Næste træning var kun for landsholdskæmpere under Dansk Karate Forbund og her var de førende sportskarate klubber samlet herunder Greve, Ishøj, Sportskarate, Bosatsu, Egedal, Solrød og Taifu. Flot at så mange kæmpere fra sportskarate i Ålborg havde fundet vejen til Nordsjælland i dagens anledning.  

Første 2 timer startede i et meget højt tempo med ryk, finter  og teknikker  som blev øget i antal. Dernæst skulle benene varmes op med nogle gode sparkeserier, som Wayne Otto sensei demonstrerede på imponerende vis. Sensei.s spark blev demonstreret med stor kraft på kinden af nogle af de unge udøvere. Hvis markeringen var smuttet var man ikke i tvivl om, at sparket ville have anrettet stor skade. At lave et hårdt spark med vristen på kinden, som kun afstedkommer et lille klask er en meget svær teknik at udføre. Ofte ser man dygtige sparkere lave det med deres favorit ben, men Wayne Otto sensei viste teknikken med begge ben.

Imponerende teknik 

Det er yderst sjældent at mennesker midt i fyrrene kan sparke på den måde. Wayne Otto sensei virker som om han har sat sin alder ud af funktion når han demonstrerer teknikker. Det er som at få en mulighed for at kigge ind i en stor mesters liv og få et indblik i det niveau som er nødvendigt, for at kunne blive verdensmester flere gange i træk. 

Wayne Otto sensei besidder god humor og han har en realistisk tilgang til teknikkerne. Dvs. at han gør opmærksom på hvis en teknik er svær eller umulig at udføre på en bestemt type modstander. Der træder hans store kamperfaring i karakter, da han har kæmpet mod så mange forskellige kæmpere gennem tiden. 

De forskellige benfejninger og kast er gennemanalyseret og udviklet ned til mindste detalje af Wayne Otto sensei, som jeg uden tøven vil betragte som en af verdens bedste instruktører. Han forstår at forklare teknikkerne meget grundigt samt opbygge træningen på en pædagogisk god måde. Det er en af Wayne Otto senseis mærkesager, at det tekniske niveau skal være i orden, og ingen skal være i tvivl om at en scoring er det samme som en effektiv karateteknik. En meget traditionel indstilling til kumite. 

Når man ser sensei udføre teknikker er man ikke i tvivl om at fighteren i høj grad er tilstede og lysten til at kæmpe stadig er meget stor. Under en snak med Wayne Otto sensei fortalte han også, at han stadig har lyst til at kæmpe med bestemte typer når han underviser rundt omkring i verden. Han fortalte, at han prøvede at fortrænge det når han underviste, men det sker ofte, at han skal have en kamp mod udvalgte, da han er nysgerrig efter  hvordan det er at kæmpe mod dem.  

Benfejninger

Så var tiden kommet til gennemgang af benfejninger,  hvilket er et af Wayne Otto senseis specialer. Øvelserne blev bygget meget systematisk op, hvilket er et meget tydeligt kendetegn ved Wayne Otto senseis undervisning. De tre elementer, position, retning og power, er vigtige forudsætninger at kende til, før det er muligt at lave en effektiv benfejning. At sætte disse elementer sammen kræver naturligvis den rigtige timing for at kunne udføre en benfejning i en kamp. 

Sensei demonstrerede herefter en række benfejninger på en meget overbevisende måde. Et vigtig element er også at  bruge de rigtige muskler til at trække med, samt at have den rigtige position i hoften når trækket udføres. De udøvere som fik fornøjelsen af at blive fejet af Wayne Otto sensei fik, ud over en gevaldig flyvetur, også en lektion i hvordan en benfejning skal udføres korrekt. Ingen var ømme i anklerne, da det ikke er meningen at en benfejning skal sparkes ind. 

Den timing som Wayne Otto sensei bestrider når han viser en benfejning mod et direkte gennemført angreb er mildelst talt imponerende og stadig i verdensklasse. Jeg tror at garvede jiu-jitsu eksperter skal stå tidligt op for at mache den timing som sensei demonstrerer. Samtidig forlanger han et kvalificeret angreb, da ingen af hans fejninger eller kast, er beregnet mod et dårligt angreb. Det skyldes kort og godt, at det er sjældent at man på højeste niveau er udsat for dårlige angreb i en kamp. 

Nippon Sport

En god ven af Taifu, Frank Fürst, dukkede op og overværede en del af træningen. Nippon Sport er medsponsor på seminaret. Frank er altid frisk på en god karatesnak og hans interesse for karatemiljøet er enestående. Frank har også en interesse i at følge den positive udvikling, som har fundet sted de seneste år indenfor sportskarate i Danmark, både inden for det resultatmæssige samt den tekniske udvikling.

Det var en stor glæde for Frank at erfare at Wayne Otto sensei lægger stor vægt på den traditionelle del af karate, som Wayne Otto sensei mener er nødvendig at have kendskab til for at kunne udføre karateteknikker i kamp. I sin dojo underviser Wayne Otto sensei ofte i kata fra hans stilart uechi-ryu.

På gensyn

Det var en stor fornøjelse at have besøg af Wayne Otto sensei, som også stillede op til et interview med KarateNews.dk. Dette kan læses engang i december månede på KarateNews.dk. Tak til Susan og Stig,( mor og far til Chris Nørskov-Jensen), som havde taget sig af alt det praktiske i forbindelse med besøget. De kender Wayne Otto sensei godt efter at Chris har modtaget privatundervisning af Wayne Otto sensei i hans dojo i Birmingham.