team

Danmark var i weekenden repræsenteret af seks deltagere, da der blev afholdt verdensmester i Ashihara Karate. Stævnet blev afholdt over to dage i Ungarn, og der var ca. 300 deltagere.

Den samlede gevinst lød på én guld, én sølv, samt prisen for den bedste kæmper i både junior- og seniorklassen.

Oliver Krogstrup har været med tre gange før – og har sågar allerede en guld- og bronzemedalje – men i år var det første gang, at han deltog som senior, i klassen for kæmpere under 85 kg. Trods at han var kommet i en pulje med flere rutinerede kæmpere, og derved var klassens underdog, så blev forventningerne skruet i vejret, da han i alle sine tre indledende kampe får knockoutet sin modstander. Det er især hans knæ mod hovedet, der viser sig at være ekstremt effektive, grundet hans lange ben og stærke fysik.

I hans semifinale møder han en modstander, der tydeligvis allerede har modtaget nogle tæv, da han slår bakgearet ind fra start. Det er derfor en nem opgave for Oliver at jagte ham rundt i kampfladen, og fange ham med tunge spark over lårene. Efter blot 30 sekunder må modstanderen opgive at kæmpe videre, og Oliver har sikret finalepladsen.

oliver01

Oliver

oliver02

Oliver

Olivers sidste modstander er den regerende verdensmester, Bulgaru Petre fra Rumænien. Det skræmmer dog ikke Oliver, som bevarer et køligt overblik, og kører hårdt på fra start med lange, tunge stød til kroppen og spark over lårene. Selvom rumæneren er i fuld retræte, går han ikke i gulvet, og kampen går i to forlængelsesrunder. Her skruer Oliver tempoet gevaldigt i vejret, og prøver igen med adskillige knæ mod hovedet – mange af dem rammer, men ikke hårdt nok til at ryste modstanderen.

For første gang i dag, har Oliver kæmpet en kamp tiden ud, og da der ikke er scoret poínt, skal kampen afgøres på dommerstemmer. Her er der dog ingen tvivl, da samtlige fem dommere er enige om, at Oliver har domineret kampen, og derfor skal være verdensmester i en alder af kun 18 år!

Ved præmieoverækkelsen er der dog mere at hente, da han også modtager prisen som stævnets bedste seniorkæmper – en enorm ære, og helt velfortjent.

oliver03

Blandt  juniorene kæmpede Anders Agergaard og Benjamin Laursen i samme vægtklasse, for drenge under 45 kg, men heldigvis ikke i samme indledende pulje. Fælles for de to, er dog at de er de decideret letteste kæmpere i deres vægtklasse. Faktisk kunne de snildt snige sig ned i en lettere vægtklasse, men det var ikke til at forudse, da de blev tilmeldt.

anders

Anders

anders02

Anders

Benjamin lægger først ud, og da den ordinære kamptid er løbet, bliver kæmperne vejet. Da der er meget stor vægtdifference (7kg), bliver sejren givet til Benjamin med det samme, i stedet for at lade kampen gå i forlængelse. Også hans anden kamp ender i sejr, da Benjamin to gange scorer poínt på at feje makkerens støtteben så han falder.

benjamin

Benjamin

De to sidste puljekampe ender dog i nederlag, og Benjamin avancerer lige akkurat ikke til finalerunderne, selvom han havde vundet på ippon mod en af dem, der gjorde.

For Anders går det en lille smule bedre. Han vinder først to af sine puljekampe. I hans sidste puljekamp, bliver han sparket to gange i skridtet. Dommerne er dog ikke opmærksomme nok, og giver modstanderen poínt i stedet for straf. Et frustrerende nederlag, men uvæsentligt, da Anders allerede var videre til finalerne.

I semifinalerne får han dog revanche mod samme modstander, der sparkede ham i skridtet. Situationen opstår igen på samme måde, men denne gang er dommerne obs på den urene kæmper, og uddeler straf. Da Anders i aller sidste sekund rammer med et baglæns cirkelspark mod hovedet, så er kampen vundet på wazari.

I finalen møder han en rigtig stærk russisk kæmper, som er et helt hoved højere. Det betyder, at Anders har svært ved at få sine spark helt op i hovedhøjde, uden at modstanderen ser det, og han får poínt imod sig, da han bliver kastet to gange. Finalekampen ender derfor i et tab, og Anders må “nøjes” med at kun være næstbedst i verden.

Det viser sig dog, at Anders får mere end en sølvmedalje hjem i tasken, da han modtager prisen for stævnets bedste juniorkæmper.

Også den rutinerede Sempai Nicolai Hansen var i ilden. Han kæmpede i klassen for herrer under 75 kg, og kom i en rigtig stærk gruppe. Han dominerer dog første kamp, med flere gode nedtagninger og veltimede benfejninger. Da den ordinære kamptid er omme, står der 4-0 i dansk favør.

nicolai01

Nicolai

nicolai02

Nicolai

Da adrenalinen er gået ud af kroppen, og Sempai Nicolai skal varme op til sin anden kamp, viser det sig desværre at han har fået en værre knæskade, og han kan dårligt nok støtte på benet. Han må derfor trække sig fra resten af stævnet, den gode start til trods.

Sidste danske kæmper i ilden er Simon Vilhelmsen. Ligesom Oliver, har han deltaget til VM før som junior, men er nu rykket op i seniorklassen. Han kæmper også i -75kg-klassen, dog heldigvis ikke i samme pulje som Sempai Nicolai. Han får en god start, og vinder første kamp, efter at have kørt på med hårde lårspark og stød til brystkassen. I hans resterende kampe, er modstanden dog for hård, og trods en brav indsats fra den kun attenårige kæmper, bliver det ikke til flere sejre, og derfor heller ingen plads i kvartfinalerne.

Danmark havde også to deltagere i katastævnet – Kasper Sjørup og Simon Vilhellmsen (der også deltog i kumite). De viste begge en rigtig fin kata, og fik udmærkede karakterer fra dommerpanelet – men desværre ikke helt nok til at avancere til finalerunden.

Overordnet set, leverede de danske drenge en helt formidabel indsats. Der blev virkelig gået til stålet, og kæmpet til sidste minut. Helt dårligt er det heller ikke, når der bliver taget så flotte resultater med hjem. Stævnesæsonen er hermed afsluttet, men den videre træning mod graduering og andre store stævner i foråret er allerede startet.

Foto/tekst: Nikki R.D. Strømsnes