Tekst og billeder Mads Nørby

Lørdag den 15/9-2012 var der inviteret til træning i Tokushinryu Kobudo i Jylland. Seminaret foregik i Randori´s lokaler i Holstebro (www.holstebro-karate). På trods af ændring i den oprindelige seminardato troppede en lille dedikeret deltagerskare op til seminaret. Deltagerne kom med en blandet baggrund fra forskellige systemer (Tokushinryu, Jushinryu Ju Jitsu, Isshinryu, Tenshinkan, Shotokan, Jiu Jitsu). Fælles for dem alle var at de alle have en stærk basis i enten en karatestil eller i Kobudo.

 

Mads Nørby underviser

Tokushinryu Kobudo er et klassisk Okinawa våben system. Se evt. www.tokushinryu.eu. Der har i det seneste års tid kørt et instruktørprogram i København og dette har været inspirationen til opstart i det vestjyske. Formålet med seminaret i Holstebro var netop, at give lignende muligheder i den vestlige del af Danmark.

Underviseren var Mads Nørby, der i samarbejde med Lars Andersen fra København har trænet direkte under grundlæggeren af Tokushinryu Kobudo på Okinawa.

Seminaret startede med en indledning omkring Tokushinryu systemet og de våben der trænes med. Der var en kort gennemgang og præsentation af; Bo, Sai, Kama, Tonfa, Nunti Sai, Eku, Nunti Bo, Tinbei & Rochin, Sansetsukon, Tekko og Tichu. Endvidere blev våben som nunchaku og suruchin også forklaret.

 

Sai jutsu kihon

Første træningspas var bygget op omkring basisøvelser med Bo staven. Her fik deltagerne lejlighed til at afprøve grundlæggende øvelser, kihon serier og kumite serier. Stemningen var intens pga. koncentrationen mellem deltagerne, det kræver stort fokus når der arbejdes med våben – sådan evt. skader og uheld undgås. Det blev dog til enkelte knubs på fingre og hænder alligevel:-) Netop derfor er der også krav til deltagerne om et hvis niveau for deltagelse – ”ABC i bevægelsesmønster” skal være på plads for at kunne deltage.

Efter en kort pause fortsatte seminaret med Sai jutsu. Startende med grundlæggende øvelser, blokadeøvelser, kihon serier og til sidst, de første 5 Bo-Sai kumite i systemet. Sai træningen gav deltagerne kamp til håret, da koordinering af 2 Sai og forskellige flip med Saien pludselig komplicerede ellers simple bevægelser. Der gik dog ikke længe før alle havde godt fat i det.

En række af seminardeltagerne havde allerede en lang erfaring med de forskellige våben og for dem blev undervisningen differentieret. Der blev bl.a. Arbejdet med Moha Gama, kombinationer fra Chatan Yara no Sai og avancerede kampkombinationer med udgangspunkt i Bo-Bo kumite og Bo-sai Kumite.

Et andet formål med seminarrækkerne er, at samle en lille flok af udøvere der har dyb interesse i Kobudo – sådan der er tid til grundig indlæring og fordybelse.

Bo jutsu kihon

I 2012 er seminarerne under opstart og der vil ca. være muligheden hver måned for deltagelse.

Næste seminar afholdes den 20. oktober og her vil der være en repetition og overbygning af Bo og Sai fra dette seminar samt introduktion til Tonfa.

 

Tak til deltagerne for en god indsats og en god stemning i løbet af dagen………