Torsdag 13.45. Fri fra job og med udsigt til en meget intensiv og komprimeret weekend. Et par møder skal holdes inden jeg sent om aftenen bliver hentet af sensei Kenn Rasmussen, for at tage turen til Nord Tyskland, hvor vi skal mødes med de andre fra JKS Danmark, der har valgt at bruge denne weekend i karatens tegn og køre til Holland/Belgien for at træne med Shuseki shihan Masao Kagawa 8. Dan JKS. Turen derned tager lidt længere end beregnet, da GPSén ikke er helt enig med sensei og jeg om hvor vores destination befinder sig, men tyske marker og køer er også en oplevelse, men en af dem vi godt kunne have undværet, da der i forvejen ikke var mange timer at sove i inden turen skulle gå vestover. 

1-imp

Efter et par telefon opkald og lidt kvalificeret guiden lander vi dog hos sensei Jesper Markvardsen, får smidt vores bagage ind og mødes med de andre. Efter et godt grin både over vores tur, men i særdeleshed et par youtube klip, går vi alle 6 til ro. Kl. er 3 og vækkeuret ringer lidt i 6.

Et hurtigt bad fredag morgen, og lidt ”morgenmad (pølsehorn)”, og så er vi klar til den lange køretur henover Tyskland. Turen tager os lidt over 7 timer, og vi når at indlogere os på vores hotel og slappet lidt af inden det første træningspas kl. 18.30.

Første trænings pas:

Det første træningspas ligger linjen for weekenden, og Kagawa sensei havde vist bestemt sig for at Europæerne skulle lære at bruge deres hofte i denne weekend. 

4-imp

Vi lagde ud forskellige kombinationer gyaku tsuki med fokus på snap i hoften. Efterfølgende mae-geri med brug af hoften i shomen.

Og så var det tid til kata træning. Vi ligger ud med de 5 Heian kata som opvarmning, stadig med fokus på brug af hoften, og bunkai på alle 5 kataér.

Herefter er det Unsu der skal trænes. Her bliver der gået mere i detaljerne, både med teknik og med bunkai.

Vi er tilbage på hotellet lidt over 9, og efter en noget tvivlsom aftensmad et par øl og hyggesnak med Hollændere, Belgiere, Peruanere, og Kagawa sensei, går vi forholdsvis tidligt i seng. Det har været en lang dag og vi trænger alle til noget søvn inden morgendagens endnu mere komprimerede program.

Lørdag morgen spiser vi på hotellet, inden vi sammen med Kagawa sensei bliver hentet af vores værter og køre tilbage til dojoen.

Andet trænings pas:

Igen denne tidlige efter middag er der fokus på hofter, og der bliver trænet forskellige kihon kombinationer, netop med henblik på dette.”Please try hard”. ”Snapu”, ”snapu”, ”snapu”. Igen og igen hører man disse ord når der trænes hofter med Kagawa sensei.

Efter Kihon var det igen tid til kata. Det Nederlandske folk havde bedt Kagawa sensei om at undervise Junro kata, men sensei havde vist den mening, at de var sekundære, og at Shotokan kataerne skulle trænes inden vi trænede Junro, så derfor var nu . Igen blev der gået i detaljer på teknik og forståelse. Det sidste kvarter af passet blev Junro Shodan, hvilket jo ikke er særlig meget, hvis man ikke kender kataén, men til gengæld rigeligt til at opsuge nogle detaljer, hvis man kender den. 

Efter en halv times pause er tiden kommet til det tredje trænings pas.

5-imp

Tredje trænings pas:

Som start på tredje trænings pas laves der forskellige kihon kombinationer, og næsten som et vare mærke skal der lige trænes lidt mawashi-geri med sensei. Her trækker sensei den højeste mand frem, for at demonstrere sin sublime sparke teknik, og står klods op og ned af manden og sparker jodan mawashi geri på ham. Efter en stor klapsalve, skal der endelig trænes noget kumite. Stadig med henblik på brug af hofte samt flydende teknikker, bliver der trænet sabaki træning, undvigelse med modangreb.

Og så er der kata træning. Den røde tråd fortsætter med brug af hofter og flydende bevægelser, og denne gang er kataén Gojushiho Sho.

Som det Nederlandske folk har bestilt, afsluttes træningen med Junro Kata. Og i denne lektion er det Junro Nidan der står for tur.

Efter endt træning skal det gå stærkt. Vi er færdige med at træne kl. 16.30, og da vi danskere er blevet inviteret af JKS Belgien til at træne med på en intim instruktør træning i vores værts, sensei Eric Bortels, hjemme dojo, og der er 2 ½ times kørsels til destinationen, foregår maden på parkerings pladsen på bagsmækken af bilerne.

Vi når frem til Eric senseis hus ca. ½ time før trænings start, og der midt i hans have har han sat en dojo op, hvor vi en halv time senere står 15 mennesker og træner intensivt med Kagawa sensei.

7-imp

Fjerde trænings pas:

Da vi til denne træning står 14 sortbælter og 1 brunbælte, er der dømt fuld ild. Der skal kun trænes i en time, men alle vil gerne have noget ud af det, så der er stor intensivitet. Igen er der fokus på hofter og flydende teknikker, men med meget simple kombinationer. Først trænes teknikkerne og derefter bliver vi trukket frem 5 og 5 for at vise dem. Igen her bliver der trænet undvigelse, men her med fokus på at det er benene der flyttes ved brug af hoften. Timen her er ingen undtagelse, så som afslutning bliver den store diamant trukket frem, og de sidste 20 minutter bliver der trænet Bassai Dai.

Efter endt træning har værterne sørget for mad til alle mand. Og med den noget tvivlsomme aftensmad fredag, og et par selvlavede sandwich som frokost, er kinesisk takeaway en gudespise. Der er blevet banket mange kalorier af i løbet af dagen, og nu skal depoterne fyldes op. Efter et godt måltid, og lidt hygge går turen hen til vores logi for natten. Et Bed and Breakfast, hvor der hurtig bliver fordelt farverige værelser. Efter en øl, lidt hygge og en masse grin, går vi til ro. Forude venter den sidste dag i vores lyn tour, og folk vil gerne være friske til de sidste 2 træninger.

Søndag står vi op til et overdådigt morgenbord, hvor der ikke mangler noget, hvilket vil sige at der bliver spist rigeligt, så der er noget at brænde af.

Vi har aftalt at blive hentet af en belgisk brunbælte kl. 10, som skal agere guide for os, så vi kan få købt lidt belgiske souvenirs (øl) med hjem. Efter endt indkøbs tur køre vi ud til den sidste dojo der skal trænes i, inden Danmark igen kalder.

9-imp

Femte trænings pas: 

Til dette trænings pas er omkring 100 mennesker mødt op. Men dette rokker ikke ved senseis koncept. Hofte træning. Først Kihon og flydende bevægelser. Kronjuvelerne skulle være på plads inden vi blev sendt hjem, og derfor blev Empi den kata vi nu skulle bryde kræfter med. Som hele weekenden igennem lagde sensei vægt på brugen af hoften i bevægelserne. Passet blev afsluttet med Junro Godan.

Endnu ½ times pause inden sidste trænings pas skulle i gang.

3 -imp

Sjette og sidste trænings pas:        

Dette trænings pas blev skåret ned til en time, da der skulle holdes et møde efterfølgende. Passet lagde i weekendens stil ud med noget kihon, hvorefter den tredje af kronjuvelerne blev trukket op af hatten. Det var tid til Jion. Vi trænede kataen igennem et par gange, og blev derefter sat sammen to og to, for at lave bunkai på kataen. Dejligt næsten at være i mål, og så slutte af med noget der mindede lidt om kumite. Timen og for vores vedkommende weekendens intense træning blev færdig gjort af Junro Sandan, og med den siddende i blodet blev der bukket af, og takket af, af den Belgiske Chef instruktør.

8-imp

Det var en flok trætte og lidt utålmodige danske karate kaer, der måtte vente en ekstra ½ time, da Jesper sensei skulle deltage i det før omtalte møde. Men vi fik skyllet kroppen, fik lidt mad og pakket bilerne i mellem tiden.

Og så kunne det kun gå for langsomt med at ramme autobahn. Vi var alle brugte, så højrefoden sank lidt dybere på spederen, så vi kunne komme hurtigt hjem til DK. Det sjællandske folk havde dog valgt at lave et pitstop hos Jesper sensei i Tyskland, mens Kenn sensei og undertegnede valgte at køre hele turen, da vi jo ”kun” skulle til Jylland.

Der var stille i bilen gennem det Nord tyske, og jeg var glad da jeg blev sat af i Kolding kl. 01.30 søndag.

Hvad fik vi ud af weekenden?

Som jeg har beskrevet gennem hele denne artikel var det brugen af hofter, der var gennemgående tema, men også at holde ens tempo gennem hele teknikken, samt timing af teknikken må være konklusionen på det.

Tusind tak til begge senseis, og til drengene for en anderledes men fed herre tur. I er de fedeste folk at rejse med.

2 Kagawa-sensei 2013 047-imp

Oss

Anders Jensen

Honto Karate-Do