Baggrund
En delegation på 13 medlemmer af Shotogakusha i Danmark har netop deltaget i en Gasshuku ledet af Tanaka sensei i Japan.
Shotogakusha er en lille international organisation med medlemmer primært i Japan, Tyskland, Ungarn, Slovenien, Bulgarien og Danmark. Chefinstruktøren for Shotogakusha er Tanaka sensei, 8. Dan JKA. Den karate der trænes i Shotogakusha er den karate, som Tanaka sensei repræsenterer, og er så kendt for. En tilgang som mange i Danmark kender særdeles godt, grundet den tætte tilknytning Tanaka sensei har haft til Danmark gennem mere end 40 år.
I perioden 1975 – 1978 boede Tanaka sensei på Amager, hvor han var inviteret til Danmark med henblik på, at løfte niveauet indenfor Shotokan karate. I denne periode opnåede Shotokan karate i Danmark enorm fremgang, da træningen med Tanaka sensei var særdeles krævende og udfordrende. Det var i den periode, at Tanaka sensei blev verdensmester, hvilket bl.a. var et resultat af den krævende træning Tanaka sensei bød sig selv i Danmark sammen med hans mange elever. Flere af Tanaka senseis elever træner stadig i dag i forskellige Shotokan organisationer.
Læsere med interesse i dansk karatehistorie kan læse meget mere om Tanaka sensei i Danmark på karatehistorie.dk
I tiden efter 1978 var Tanaka sensei i Danmark mange gange, hvor han underviste på sommerlejre, og varetog uddannelse af instruktørerne i Danmark. Tanaka sensei har flere gange afholdt træningslejre i Jylland, på Fyn og Bornholm. Det var i den periode, at særligt JKA Shotokan opnåede en tilgang af klubber rundt om i Danmark, og rigtig mange senior Shotokan karateudøvere i Danmark har Tanaka senseis underskrift og stempel på deres dandiplomer. Tanaka sensei stillede dengang som nu høje krav, og Danmark var dengang kendt som et land med en høj teknisk standard.
Af politiske årsager ophørte samarbejdet desværre mellem JKA i Danmark og Tanaka sensei i 90`erne til stor ærgrelse for rigtig mange karateudøvere i Danmark.
Kontakten med Danmark blev dog heldigvis bibeholdt gennem Frank Starck-Sabroe sensei, som i samme periode også forlod JKA Danmark sammen med flere toneangivende instruktører. Kontakten til Tanaka sensei blev udviklet gennem årene og førte til etableringen af Shotogakusha, som blev grundlagt af Tanaka sensei, Frank Starck-Sabroe sensei og Jesper F. Andersen sensei.
Formålet med Shotogakusha er at favne alle, som har interesse i at træne Shotokan karate med vægt på Budo og venskab – i direkte linie til Tanaka sensei og Japan. Organisationen lægger stor vægt på, at man udvikler sig positivt inden for karate, og som menneske i almindelighed. Venskab og respekt for den enkelte udøver er værdier, som Tanaka sensei vægter meget højt.
Gennem flere år har Shotogakusha afholdt instruktørsamlinger i Danmark og Tyskland med deltagelse af bl.a. chefinstruktører fra flere JKA lande i Europa.
3-dages Gasshuku i Japan
En Gasshuku i Japan med Tanaka sensei var derfor helt naturlig. Tanaka sensei havde valgt at dette års Gasshuku skulle foregik i bjergene, ca. 3 timers kørsel fra Tokyo. Et pragtfuldt naturområde ved en flod omgivet af bjerge. Gasshuku i Japan, uanset stilart, er noget helt specielt. Det indeholder typisk mange repetitioner og løb, hvilket også var tilfældet i år. Der blev bl.a. sparket 5000 maegeri og løbet 10 km i bjergene i regnvejr.
Gasshuku i bjergene i Japan
Tanaka sensei havde valgt at undervise danskerne og sine dygtige unge universitetselever alene den sidste dag. Her blev der trænet kata og afviklet en kumite-turnering mellem danskerne og universitetseleverne. Det blev til mange gode kampe mod de dygtige japanske kæmpere, der fik kamp til stregen.
Tanaka sensei har mange gode minder fra sin tid i Danmark. Om aftenen efter træningen fortalte han flere historier fra sit ophold og mange besøg Danmark. Bl.a. om den tid, hvor Kyokushin hentede Sato sensei til Danmark, som modtræk til Tanaka sensei. Det var i en tid, hvor Shotokan og Kyokushin kæmpede om markedet indenfor karate. Det førte til misforståelser, da en dansk avis havde skrevet, at Sato sensei kunne vinde over Tanaka sensei på 7 sekunder. Tanaka sensei var særdeles utilfreds med de overskrifter, særligt efter han lige var vendt hjem til Danmark som verdensmester. Han var klar til at tage udfordringen op. Han opsøgte Sato sensei, som forklarede, at der var tale om en misforståelse, da det viste sig, at journalister havde skrevet historien uden at Sato sensei havde godkendt den. Sato sensei beklagede hændelsen og det endte med, at Tanaka sensei inviterede Sato sensei hjem til middag på Amager og senere ud i Københavns natteliv.
Der var også mange historier fra træningen, stævner og de andre gode oplevelser Tanaka sensei havde, mens han boede i Danmark. Bl.a. blev hans første søn født i Danmark på Amager, hvor Tanaka sensei boede sammen med sin kone. Tanaka sensei fortalte endvidere en episode, hvor han under en træningslejr på Bornholm, stod i badet og bad en god karateka om “soap”. Efter lidt tid, fik han serveret en tallerken suppe i badet. Disse historier giver altid anledning til et godt grin blandt tilhørerne. Typisk for Tanaka sensei, spurgte han interesseret ind til, hvordan de bornholmske karatekaer har det i dag. Han roste dem for deres gode tilgang til Budo, og bad mig viderebringe en varm hilsen fra Tanaka sensei til alle han har mødt der.
Tanaka sensei nævnede tillige, at karate er kommet på OL programmet i 2020, som faktisk bliver afholdt i Tokyo. Det er han oprigtig bekymret over, da han frygter, at Budo i karate vil blive nedprioriteret på bekostning af resultater. Budo i karate fylder meget hos Tanaka sensei, hvilket ingen er i tvivl om, når man er sammen med ham. Det mærker man både under og efter træning. Tanaka sensei fortalte om Nakayama sensei, og den helt specielle tid der var i JKA dengang. Det var yderst interessant at lytte til historier fra en af de få nulevende personer, som rent faktisk har været tæt på Nakayama sensei.
Vi havde alle et par dage i Tokyo før og efter Gasshuku, hvor vi blev guidet grundig rundt i det japanske restaurationsmiljø af et af vores medlemmer, som bor i Japan. Det bød på mange dejlige, sanselige og kulinariske indtryk samt hyggelige besøg på små karaokebarer.
Alt i alt var det en kæmpe oplevelse for mange af deltagerne fra Shotogakusha, som var i Japan for første gang og træne. Oplevelsen blev helt klart styrket af, at træningen foregik uden for Tokyo, da vi boede og spiste sammen med Tanaka sensei og de øvrige deltagere. Det er bestemt ikke sidste gang, at Shotogakusha rejser til Japan for at træne under Tanaka sensei. Der er allerede planlagt en international Gasshuku i Japan i 2017.
Til november kommer Tanaka sensei igen til Danmark, hvor han underviser instruktører fra Europa og Japan.
Der skal lyde et stort tak for den gæstfrihed, som Shotogakusha Japan ydede til os danskere – det var enestående.
Osu
Mette Nielsen
En af vores medlemmer, Jørn Nielsen, har tegnet denne fantastiske dagbog, som nok giver mere mening for deltagerne på Shotogakusha Gasshuku Japan 2016.
Seneste kommentarer