Tekst: Jesper F. Andersen/Tejs Damkjær

Foto: Johan Samsom/Jesper F. Andersen

 

 

 

 

 

 

De Nordiske Mesterskaber fandt i dag sted i Kristianstad Arena. En rigtig god hal med fin indsigt til kamparealerne. Dog var der ingen internetadgang i hallen så KarateNews kunne ikke lave løbende opdateringer som de plejer at gøre. Flere andre uheld fulgte redaktionen. Computernedbrud samt et medbragt mobilt bredbånd, der ikke virkede, udgjorde tilsammen en rigtig dårlig start rent pressemæssigt. KarateNews fotograf Johan Samsom var ikke ramt af uheld og fik en masse gode “skud” på kortet.  

 

 

 

Stævnet startede kl. 0900 med finaler kl. 1800. Med “kun” 181 til start burde finalerne nok have ligget lidt tidligere, da der var en del pauser mellem afviklingen af de forskellige grupper. 

 

De danske tilskuere fyldte godt i hallen sammen med de svenske. Dog må man konstatere at karate ikke er nogen publikumsmagnet, da publikum i stor stil udgjorde ventende kæmpere og familier til kæmpere. Omkring et par hundrede tilskuere var der i hallen. Dog skal de have stor ros, for særligt de svenske og danske tilskuere gjorde hvad de kunne for at skabe en god stemning. Til tider var der næsten konkurrence mellem de svenske og danske tilskuere i at heppe højest. 

 

Masser af dommere var tilstede i dag. En del af dem var til eksamen, hvilket af og til godt kunne ses på dommerniveauet. Da de rutinerede dommere var på gulvet var der anderledes international standard. Umiddelbar syntes det lidt mærkeligt at en dommereksamen skal finde sted til et Nordisk mesterskab, men efterfølgende blev det oplyst, at det er ganske normalt at dommere er til eksamen til en højere licens ved mesterskaber.

De danske dommere var nogle af de mest erfarne og de gjorde det rigtig godt. 

 

Et Nordisk mesterskab har ikke den samme sportslige værdi, som andre større turneringer. Flere af grupperne var således særdeles tyndt besat med ned til 4, 5 udøvere. Men det er betingelserne ved et Nordisk mesterskab særligt når ikke alle lande stiller kæmpere i samtlige vægtklasser. Alligevel var der rigtig mange gode kampe og de fleste af favoritterne gik videre til finalerne. 

 

Kl. 1700 var holdkampene overstået og finalerne var programsat til kl. 1800.  Igen en unødvendig pause. Svensk tv var inviteret til stævnet, men de mente at finalerne lå for sent til at det havde interesse. Ikke mange lande havde valgt at stille hold så der var kun et par enkelte holdkampe der bar præg af en landskamp med god publikumsopbakning. 

 

Bortset fra at stævnet var langtrukkent var det godt arrangeret med god information og venlige kontrollører. Stævnet sluttede kl. 2130 så det var en lang dag for alle i hallen. De danske landstrænere og hjælpere gjorde et rigtig godt stykke arbejde med at forberede og coache alle kæmperne. 

Landsholdet sørgede selv for transporten denne gang. En beslutning der primært var  taget for at begrænse udgifter til kæmperne. Resultatmæssigt var det en god løsning, men det at rejse sammen som et hold og være sammen op til turneringen manglede. 

Landstrænerne lavede som sædvanlig et kæmpe stykke arbejde og deres samarbejde på tværs af klubber er rigtig godt. En stor del af æren for de flotte resultater kan tilskrives et sundt elitemiljø omkring landsholdet. 

Formanden for Dansk Karate Forbund, Helmut Ernst, var med til NM og gjorde det rigtig godt under de mange officielle og uofficielle møder, der er i forbindelse med samling af de Nordiske nationer. Formanden for informationsudvalget, Jeanette Rohde, var også med og hun har en stor del af æren for at Danmark har fået skabt et rigtig godt internationalt netværk – som b.la. alle omkring landsholdet og dommerudvalget nyder godt af. 

I år var der indført en pokal for det land, som havde klaret sig bedst. I midten af stævnet blev det via stævnespeakeren oplyst, at det var Sverige der var i spidsen med point til pokalen. Men efterhånden som finalerne skred frem blev det klart, at Danmark stod til at vinde den pga. de mange danskerfinaler i kumite. 

Blandt de mange kampe dagen igennem skilte særligt Jonas Pallesen sig ud. Han leverede nogle rigtig seværdige kampe og hans hurtige ryk overraskede hans modstandere gang på gang. 

I en af hans kampe mødte han en svensker, som under kampen viste en uheldig optræden, idet han viste tydelig protest over en dommerafgørelse. Her greb chefdommer Javier Escalante bestemt ind og fik øjeblikkelig sat en stopper for den optræden. Det var et stærk handling som var med til at understrege, at der er tale om et karate stævne og ikke en håndboldkamp

Jonas vandt over svenskeren på point og var i finalen, hvor han desværre måtte se sig slået af den mere erfarne Steffen Larsen fra Norge. 

Kevin Korte leverer også altid nogle seværdige kampe. Hans baglæns cirkelspark er helt klart hans stærkeste våben og han har en fantastisk timing med dette spark. Selv om kæmperne formentlig var advaret om hans spark inden de mødte Kevin blev de alligevel ramt flere gange af sparket, som i mange tilfælde udløste ippon til Kevin. Jeg kan ikke mindes nogen tidligere kæmper i Danmark, som har haft tilsvarende sparkeevner som Kevin. Kevin vandt også sikkert sin finale. 

Her følger beskrivelse fra landstræner i kata, Tejs Damkjær. 

Når jeg som landstræner ser tilbage på NM 2012 er der 2 overordnede betragtninger som giver flest refleksioner: den første er den dominans som Sverige og Danmark har i øjeblikket. De 12 finalister bestod af 6 svenskere, 5 danskere og 1 finne. Kigger vi bredere ud over alle medaljerne i kata blev de fordelt med 10 til Sverige, 8 til Danmark, 2 til Finland, 2 til Island, 1 til Norge og 1 til Estland. I finalerne havde Sverige marginalerne på dagen men når jeg kigger på det uudnyttede potentiale vi har i de danske klubber samt den udvikling både Danmark og Sverige har haft de seneste 2-3 år er jeg meget fortrøstningsfuld. Den anden observation går på hvilke kataer der blev vist i finalerne: 5*Chatan Yara Kusanku, 3*Suparinpei (heraf 2 i Shito-ryu version og 1 i Goju-ryu version), 2*Annan, 1*Gojuhiho (Shito-ryu version) og 1*Shihokusanku.

 

Female cadet: Caroline Dalgaard sølv, Frederikke Bjerring bronze

Frederikke startede med at besejre en ester 5-0 med Tomari Wanshu. Herefter tabte hun knebent 2-3 med Unshu til favoritten Lina fra Sverige som jeg ikke kan huske hvornår sidst har tabt en kamp. I bronzekampen vandt Frederikke sikkert 5-0 med Gojushiho over en norsk pige. Caroline vandt 5-0 over en finne med Kusanku Dai, herefter 3-2 med Unshu over en ester. I finalen led hun samme skæbne som Frederikke og tabte knebent 2-3 med Gojushiho til dygtige Lina (som vi for resten tager næste år…)

 

Male cadet: Andreas Ekkert guld, Christian Dalgaard ingen placering

Christian var hentet op fra Talentcenter Øst i kata som forstærkning til landsholdet til NM. Han tabte desværre 2-3 med unshu til nordmand der senere fik bronze. Andreas vandt første runde sikkert 4-1 (på trods af et vildfarent flag) med Nipaipo over en svensker. Da de var få i puljen gik han herefter til finalen som han i overlegen stil vandt 5-0 over endnu en svensker med Annan.

 

Female junior: Cecilie Bjerring sølv, Rikke Linck bronze

Rikke vandt første runde 3-2 over Island med Unshu i en dom vi ikke helt forstod. Herefter ventede favoritten Mia Karlsson som besejrede Rikke 5-0 på trods af en god Chatan Yara Kusanku hvilket var helt ok. Bronzen blev sikret med Nipaipo og en 5-0 sejr over en ester. Cecilie strøg til finalen med to gange 5-0; først med Annan over Estland, siden med Chatan Yara Kusanku over Elin fra Sverige. I finalen lavede hun et par mindre fejl i en Suparinpei som ellers kørte flot og tabte 1-4 til Mia Karlsson.

 

Male junior: Anders Rasmussen nr.5, Johannes Samsom ingen placering

Begge danskere endte med samme skæbne: de tabte til en islænding som senere fik bronze. Johannes røg ud 1-4 i første runde med sin Suparinpei. Anders fik 3 runder på gulvet i sin debut for Danmark til et titelmesterskab: først vandt han 3-2 med Jion over en finne. Næste runde tabte han 0-5 til den senere guldvinder fra Sverige med Enpi. I bronzekampen tabte Anders desværre 2-3 med Kanku Sho.

 

Female senior: Anne-Sofie Sørensen sølv

Sofie startede flyvende: 5-0 med Annan over Sverige og 5-0 med Chatan Yara Kusanku over Island. I finalen tabte hun 2-3 til Karin fra Sverige med Suparinpei i en lidt kontroversiel dom. Men Karin er dygtig så vi kan godt unde hende sejren 

 

Male senior: Christopher Rohde Skotte sølv, Thomas Noringriis bronze

Thomas startede ud med 5-0 over Island med Annan. Herefter tabte vi 0-5 med Chatan Yara Kusanku til favoritten Pasi fra Finland som er regerende mester. I bronzekampen lykkedes det at besejre Sam fra Sverige med 3-2 med et veludført Suparinpei. Christopher havde valgt Seienchin til første runde. Det gik fint, han vandt 5-0 over Island. Herefter ventede dygtige Jesse fra Sverige som sidste år fik sølv til Dutch Open. 3-2 til Christopher med Supainpai. I finalen måtte han også strække våben over Pasi som genvandt sin titel 5-0 trods en stærk Chatan Yara Kusanku fra Christopher. Men både ham og Thomas fik et par gode svenske skalpe den dag…

De danske kæmpere klarede sig generelt rigtig godt og Danmark var bedste Nordiske nation. 

 

RESULTATLISTE 

 

 

 

KATA CADETES FEMALE

1. Lina Wåglund SWE

2. Caroline Dalgaard DEN

3. Karina Koppel EST

3. Fredrikke Bjerring

KATA JUNIORS FEMALE

1. Mia Karlsson SWE

2. Cecille Bjerring DEN

3. Elin Ernekrans SWE

3. Rikke Link DEN

KATA SENIORS FEMALE

1. Karin Hägglund SWE

2. Ann Sofie Gehl Sörensen DEN

3. Ina Hämälinen FIN

3. Karolina Stenfeldt SWE

KATA TEAM FEMALE

1. ICELAND

2. ESTONIA

3. SWEDEN

3

CADETES FEMALE -54 kg 

1. Johanna Ruprcht

2. Embla Von Ahnen NOR

3. Lina Wåglund SWE

3. Helga Kristin Ingolfsdottir ISL

CADETES FEMALE +54 kg

1. Emma Bögelund DEN

2. Camilla Holst DEN

3. Hanna-Louise Nilsson SWE

3. Kassi Klepper NOR

CADETES MALE -70 kg

1. Kevin Korte DEN

2. Samuel Kanarbik EST

3. Rickard Dimell SWE

3. Johan Josefsson SWE

 

KATA MALE CADETES

1. Andreas Ekkert DEN

2. Isak Sundqvist SWE

3. Ashah Tafari SWE

3. Jarl Gjerde NOR

KATA JUNIORS MALE

1. Ludvig Tallberg SWE

2. Love Örterström SWE

3. Heidar Benediktsson ISL

3. David Frey Gudjonsson ISL

KATA SENIORS MALE

1. Pasi Hirvonen FIN

2. Christopher Rohde Skotte DEN

3. Jeese Enkamp SWE

3. Thomas Herlöv Noringriis DEN

KATA TEAM MALE

1. NORWAY 

2. SWEDEN

3. ICELAND

3

CADETES MALE -57 kg

1. Ashah Tafari SWE

2. Ahti Kappet EST

3.Chris Nörskov-Jensen DEN

3. Jonathan Pedersen NOR

CADETES MALE -63 kg

1. Jonas Andersen DEN

2. Ludvig Abild DEN

3. Azär Zeinalov EST

3. Ludwig Ingemansson SWE

CADETES MALE +70 kg

1. Anders Frithioff DEN

2. Mattias Andersson SWE

3. Tanel Paabo EST

3. Sebastian Brajic SWE

 

JUNIORS MALE -61 kg

1. Joni Kolari FIN

2. Timmi Pedersen DEN

3. Balder Hjerpaasen NOR

3. Timm Neve DEN

JUNIORS MALE -68 kg

1. Mattias Pedersen DEN

2. Esa-Pekka Romppanen FIN

3. Marcus Nymann DEN

3. Topi Kulmala FIN

JUNIORS MALE -76 kg

1. Dimitri Voronin EST

2. Victor Bull SWE

3. Johannes Gauti Ottarsson ISL

3. Åsmund Slettevold NOR

JUNIORS MALE +76 kg

1. Christian Hjorth Pedersen DEN

2. Pyry Heiskanen FIN

3. Karl Andre Svendsen NOR

3. Gard Kallhovd NOR

SENIORS MALE -60 kg

1. Casper Lidegaard DEN

2. Håkon Fjeldstad NOR

3. Jefferson Ninni SWE

3. Håkon Fjeldstad NOR

SENIORS MALE -67 kg

1. Christian Olsen DEN

2. Jacob Balshöj DEN

3. Filip Knutsson SWE

3. Ahmed Al-Wandi SWE

SENIORS MALE -75 kg

1. Steffen Larsen NOR

2. Jonas Pallesen DEN

3. Marko Pähklmägi EST

3. Gabriel Ingemansson SWE

SENIORS MALE +84 kg

1. Lauri Mengel EST

2. Simon Kristensen DEN

3. Philip Carlsen DEN

3. Jonathan Hyden SWE

TEAM MALE KUMITE

1. DENMARK 

2. SWEDEN

3. NORGE

3

 

JUNIORS FEMALE -53 kg

1. Jevenia Makarova EST

2. Isabell Niemi DEN

3

3

JUNIORS FEMALE -59 kg

1. Yvonne Murray NOR

2. Amalie Andersen DEN

3. Jasmina Sehic SWE

3. Izabel Iospa EST

JUNIORS FEMALE +59 kg

1. Sif Bay DEN

2. Katrine Pedersen DEN

3. Henna Kuusisto FIN

3. Matilda Persson SWE

SENIORS FEMALE -55 kg

1. Maria Bruzell Roll NOR

2. Sabina Lääveri SWE

3. Ann-Marie Nummmila FIN

3. Gulsah Akdag SWE

SENIORS FEMALE -61 kg

1. Carina Hansen DEN

2. Rim Mourad SWE

3. Gitte Helene Brunstad NOR

3. Hege Havaldsen NOR

SENIORS FEMALE -68 kg

1. Nora skarnes Evensen NOR

2. Merilyn Rikkinen FIN

3. Hana Antunovic SWE

3. Charlotte Foged DEN

SENIORS FEMALE +68 kg

1. Helena Kuusisto FIN

2. Iselin Kvamme Pedersen NOR

3. Hana Antunovic SWE

3. Charlotte Foged DEN

SENIORS MALE -84 kg

1. Sadik Sadik SWE

2. Eduard Aleksandrov EST

3. Mikael Amroun NOR

3. Christian Bech-Holm DEN

TEAM FEMALE KUMITE 

1. FINLAND

2. SWEDEN

3. NORWAY 

3. DENMARK

BEST COUNTRY NC 2012 SWEDEN

DENMARK

 

 

 

Næste NM finder sted  i Oslo 2013  i april måned.