Lars Andersen/Karatenews

Hvad er din holding til hærdning i karate? Jeg har altid selv hærdet knoer, håndkant, underarme og fingerspidser. Skinnebenene har jeg aldrig fået hærdet ordentligt.

Jeg opholder mig pt. på Okinawa, hvor der er mange forskellige holdninger til hærdning og hvordan det skal gøres. Mine to senseis Tokumura og Uechi er ganske uenige. Uechis hænder kan ses på billedet nedenunder.

Uechi har brugt rigtigt meget tid til at hærde mellemknoerne Hiraken/ippon ken

 

Tokumura hærder hænderne men slet ikke i samme omfang længere, da han er kommet over 70 og ikke mener, at det er sundt at hærde  i en høj alder.

 

Okinawa Goju-ryu Sensei – Morio Higaonna Sensei udfører her hærdning i en helt ekstrem grad.

For mig virker det med at hærde på Okinawa ikke som om at man vil have drønhårde hænder til en evt. selvforsvars situation. Det virker mere som noget kulturelt, at makiwara træning er en del karate.

Når det kommer til tameshiwari så er der generelt meget til fælles mellem okinawansk og japansk karate, dog er der ofte en stor tendens på Okinnawa til at vise hærdning af fingerspidser, tæer osv. ved at man slår gennembrydningsmaterialet mod karatekaen. Hvor gennembrydninger i Japan ofte består af at udøveren gennembryder med en teknik, men selvfølgelig laver man gennembrydninger på begge måder i både okinawansk og japansk karate og mange andre budosystemer.

 Shinjo Sensei fra Uechi-ryu viser her en lang række typiske okinawanske gennembrydninger

 

Her ses en typisk Kyokushin gennembrydning. Kyokushin stilen har jo altid været kendt for hårde gennembrydninger og ekstrem hærdning.

 

Hvad er din holdning til hærdning?

træner du selv det?

hvor gammel skal man være for at træne hærdning og hvornår er man for gammel?

hvad er din holdning til gennembrydninger?