Tekst og foto: Lars F. Andersen

I marts rejste jeg til Okinawa med 3 tyske elever, der også er både elever i Isshinryu Karate og Tokushinryu Kobudo. De kommer fra klubben Joshinkan Werder www.Joshinkan.de i den tyske delstat Brandenburg.

Desværre var der næsten fuldt booket på alle hoteller i Okinawa, da de første “Inaugural Japan Open Roller Derby Tournament” blev afholdt samtidigt med vores besøg. Så det blev til Yoshida Hotel. Et 1 stjernet hotel midt i nattelivet i Okinawa City med hundrede vis af syngende US marines udenfor.

Planen var at vi skulle træne med Tokumura Sensei i Kobudo om morgenen og Uechi Sensei om aftenen i Isshinryu Karate. Planen holdt fint.

Tokumura Sensei er 74 år, faktisk var vi 17 europæer, der besøgte ham til hans 74 års fødselsdag sidste år og deltog i en større opvisning. 74 år er ingen alder på Okinawa, som er et af de steder i verden, hvor folk bliver ældst og generelt lever et et meget aktivt liv. Tokumura Sensei startede med Karate og Kobudo i 1957 og har stadig en imponerende træningsmoral.

Hos Tokumura Sensei var der fokus på følgende katas:

Tokumine no Kun, en antik kata, som Tokumura Sensei lærte af Shimabuku Sensei.

Chatan Yara no Sai, en ældre kata, som Tokumura Sensei lærte først af Shimabuku Sensei og senere fik rettet til af Akamine Eisuke Sensei.

Moha Gama, en ældre kama kata også kaldet Kokusai Kama, som Tokumura Sensei lærte af Sakijoe Sensei.

Tokushin no Yari, en spyd kata udviklet af Tokumura Sensei med baggrund i hans research i Mura Kobudo(landsby Kobudo) og Shima Kobudo(ø Kobudo). Mange landsbyer på Okinawa og øer omkring Okinawa træner en lang række våben i lokale kataer, som må ses mere som opvisninger. Her er der i følge en Tokumura Sensei en skat af viden omkring Kobudo.

Træningen hos Kobudo startede med en grundig gennemgang af kihon til hver våben, herefter blev et våben trænet i et par timer, hvorefter man skiftede våben.

I forbindelse med besøget blev Sven Misckewitz og Frank Stüwe gradueret shodan.

Hos Uechi Sensei var der fokus på kihon og de 8 Isshinryu kata og bunkai. Uechi Sensei er fantastisk til at presse folk til hele tiden at yde mere, hele tiden presses der for teknikken skal forbedres.

Turen faldt i øvrigt sammen med at Greg Gudson Sensei fra Las Vegas også besøgte og trænede med Uechi Sensei. Jeg havde ikke set Greg Sensei siden 1998, hvor han boede på Okinawa. Greg Sensei er nu pensioneret soldat, men er hårdt skadet efter krigene i både Afghanistan og Irak, men kæmpede sig i gennem hver eneste træning uden at spare sig selv.