Skrevet af Anders Hagedal Uhrenfeldt, formand Bosatsu

Itosu-Kai Dk, der har tre klubber i Danmark (Bosatsu, Itosu-Kai Dragør og Kaizen Karate) ledet af Sensei Rene Thyge, 6.dan havde en nær ven af flere af de danske Itosu-Kai instruktører på besøg.
Gæsten var japanske Ayumu Oda sensei, der er gradueret 5.dan Itosu-Ryu og har trænet i stilarten 32 af sine 41 år.
Ud over hans høje karateniveau og hans karate- interesse er det også ret unikt, at han har så gode engelsk kundskaber idet han har været bosiddende i USA de sidste 12 år.

Line up efter Niseishi kata-imp-imp

Oda sensei og Rene Thyge sensei-imp-imp

Ayumu Oda sensei var inviteret til at undervise i Bosatsu i pinsen, hvor Itosu-Kai Danmark afholdt graduering.
Planen var således at dagene efter graduering var skemalagte så medlemmerne kunne melde sig til kata-træningspas, hvor deres nye kata til næste grad blev introduceret.
Medlemmerne fik hver en kata introduceret i nøje arrangerede træningspas, der gav alle tid til at arbejde med deres nye kata introduceret af Ayumu Oda sensei.

Dag 1
Pinan Nidan, Pinan Sandan, Pinan Shodan, Pinan Yondan, Pinan Godan, Jitte, Jiin, Jion, Bassai Dai, Kusanku Dai (primært kyu-graduerede deltagere+instruktører til at hjælpe til).

tejs ved Pinan Nidan-imp-imp

 

Dag 2
Kusanku Dai, Matsumora Rohai, Niseishi, Seipai, Unshu, Nipaipo (primært brunbælter og sortbælter).

Rohai-imp-imp

Rohai kata-imp-imp

Det interessante for de danske Itosu-Kai karate udøvere ved de mange træninger af de mange kata var at vores japanske gæste instruktør har en lang baggrund i stilarten og indgående kendskab til Itosu-Ryu kata, da hans baggrund spænder fra 10 års træning i barndommen/teenagerperioden i en branch-dojo i Tokyo med meget fokus på turneringer og hård træning. I denne tid handlede alt om kumite og kata turneringer og han lavede stort set ikke andet end skole, lektier og træning, da alle hans venner gik i samme klasse og i samme karate dojo.
Da han blev 20 år søgte han til Itosu-Kai Karate-Do’s leder Sadaaki Sakagami Soke, der har sin dojo i Yokohama, Tokyo.
Her oplevede han en helt anden side af Itosu-Kai da han blev introduceret til den traditionsbundne del af stilarten, der lægger navn til en af de store skikkelser i karate-historien nemlig Anko Itosu.
Dette blev en ny tid for ham og han arbejdede hårdt på at lære de mange karate-aspekter som denne ændring bød på.
Som assistentunderviser i dojoen fik han mange enetimer med Sakagami Soke og tog i sin tid mange notater om kata detaljer, historieske detaljer om kataerne og anekdoter.

Dette var hans indgangsvinkel til sin undervisning i Danmark. Efter han er flyttet til USA kan han se hvor langt vi i vesten er fra dagligdagen i Japan og hvor privilegeret han selv har været for sine år i honbu dojo Japan.

Det, der blev gennemgået ved seminaret i Danmark, ud over en præcis undervisning i de mange kata, var hvordan man kan benytte samme kata til

bevarelse af den traditionelle stil (som ligger indenfor Shito-Ryu stilen)
forstå bunkai ideerne i mange af teknikkerne
Ayumu Oda senseis ide fra gamle notater og overleveringer fra Sakagami Soke er ofte delt i tre ved forsvar om slag/stød: 1) blokering med bagerste hånd, 2) slag med forreste og 3) ledlås eller ledpåvirkning
sport (turneringer) ved at fremme præcision, elegance og skarphed
På denne måde fik de over 50 deltagere fra den i Danmark lille stilart en masse nye detaljer at arbejde videre med.

Hen over pinsen blev det til mange gode stunder med sightseeing, middage, ekstra træninger og historier og karate-snakke.

Kobudo
En af ekstratræningerne blev med tre kobudo-interesserede karate-ka’er, der fik en smagsprøve af Sakagami Sokes nyligt systematiserede og genoptagede kobudo-stil, der hedder Kongo-Ryu Kobudo.
Ayumu Oda Sensei er officiel repræsentant af dette kobudo system i USA og vi fik en særdeles kompentent intro med bo.
To af os (Lasse Wiberg og undertegnede) er aktive i Tokushin Ryu Kobudo, der naturligvis er anderledes, men kvalitet fornægter sig aldrig og trods de forskelle, der er i tilgangen var der mange ligheder i håndtering af bo’en.
Kongo-Ryu stilen er tilført en del iaido og kendo, hvilket var tydeligt at mærke i kamae med våbnet og navngivningerne.

crest of Bosatsu-imp-imp

Aragaki sensei-kata
Tre af Aragaki senseis kata er overleveret og bevaret i Itosu-Kai:
Sochin, Niseishi og Unshu.
2 af disse blev, der undervist i på seminaret og Ayumu Sensei fortalte at mange af kataerne i Itosus tid blev ændret/justeret så det farlige blev taget ud af katerne og det mere blev fysisk træning da mange mener at teknikker blev justeret fra skrå vinkler til mere front direkte frem i zenkutsu dachi og skridt/led-spark justeret til mindre farlige områder som maven.
Dog blev disse tre kata ikke justeret og de er mere originale i deres nuværende form.

5.dan graduering
Anders Hagedal Uhrenfeldt fra Bosatsu var oppe til 5.dan og udførte 2 af disse Aragaki-kata, nemlig Unshu og Sochin inkl bunkai til hver. Ydermere blev Gojushiho med bunkai også demonstreret.
Gradueringen blev varetaget af sensei Rene Thyge, der overordnet var yderst tilfreds med graduering og lejr. Specielt at den linje han ligger for Itosu-Kai undervisningen er så tæt på Sakagami Sokes som muligt kun blev bekræftet af Ayumu senseis besøg. Besøget udbyggede så at sige forståelsen for stilarten.

anders og Oda-imp-imp

Anders Sochin-imp-imp

Anders Bunkai Unshu-imp-impAnders Sochin bunkai-imp-imp

Anders Graduering unshu-imp-imp

Anders Sochin bunkai 2-imp-imp

graduering-imp-imp