Tekst/foto/video: Jesper Markvardsen

 

 

 

 

 

 

Så blev det atter tiden til det  Japanske mesterskab i Karate-do afholdt af JKF – Japan Karate-do Federation. Søndag d. 9 december 2012 var dagen hvor de afgørende kampe skulle stå; som beskrevet i tidligere artikel er det en længere proces at kvalificere sig til selve stævnet i december, hvor man prøver at have folk med fra alle dele af Japan.

japan 2012 095-imp japan 2012 097-imp japan 2012 117-imp

Traditionen tro startede de præcis kl.09.00 med herrekumite og her var der mange gode kampe. Sidste års vinder, Ryutaro Araga, var rigtig godt kørende ligesom  sidste års nummer 2, Kou Masuhisa, også gjorde det godt. Masuhisa er kendt for sit skorpionspark, men Araga er også kommet med på vognen og forsøgte flere gange dog uden scoring. Ligeså var Daisuke Watanabe, som var deltager på det japanske hold i holdkumite til WKF Vm, rigtig godt kørende. Finalen stod imellem Araga og Masuhisa ligesom året før, men i år blev det Masuhisa som trak det længste strå. Det var også Masuhisas sidste optræden og han trækker sig tilbage nu.

Hos Kvinderne var det ligeså en gentagelse af sidste års finale – nemlig imellem Miki Kobayashi og Kayo Someya. Begge 2 vandt medaljer ved det nyligt overståede WKF Vm i Paris, hvor Somya vandt guld i -68 kg klassen og Kobayashi vandt bronze i -55 kg klassen. På vejen til finalen mødte Someya hendes 2 år yngre lillesøster i en hård kamp som storesøster Kayo vandt. Men i finalen ligesom sidste år trak kobayashi det længste strå, dog kun med 1-0.De kender hinanden temmelig godt da de træner sammen på Teikyo universitet som i år var alt dominerende. De havde 6 ud af de 8 deltagere i kvartfinalerne.

japan 2012 169-imp

Miki Kobayashi

 

japan 2012 172-imp

Miki Kobayashi

 

japan 2012 173-imp

Miki Kobayashi

 

Da tiden kom til kata var der en klar dominans af shito-ryu og goju-ryu kataer. Faktisk var der kun 1 wado-ryu udøver hos kvinderne og 2 shotokan udøvere hos herrerne – resten var shito-ryu og goju-ryu. En meget klar dominans i forhold til tidligere år. Hos herrerne genvandt  sidste års vinder, 26-årige Itaru Oki, titlen med en meget solid Suparinpei over sidste års nummer 2, 22-årige Ryo Kiyuna.

japan 2012 331-imp

Ryo Kiyuna

 

japan 2012 332-imp

Ryo Kiyuna

 

japan 2012 333-imp

Ryo Kiyuna

 

Hos Kvinderne var verdensmesteren fra WKF VM i Paris 2012 og de sidste 3 års vinder, Rika Usami, storfavorit og hun skuffede heller ikke og vandt i meget overbevisende stil over den 19-årige Kiyou Shimizu. Det var en meget rørt Rika Usami som bagefter blev interviewet af den landsdækkende kanal, NHK. Man kan også sige det har været et par fornuftige uger på kata kontoret for hende med først en WKF guld medalje og 2 uger senere endnu en guldmedalje til det japanske mesterskab.

japan 2012 289-imp

Rika Usami

 

japan 2012 294-imp

Rika Usami

 

japan 2012 299-imp

Rika Usami

 

For hold var Tokyo i finalen mod Kyoto hos herrerne ligesom sidste år, og resultatet blev det samme sidste år, hvor Kyoto vandt. Dog lidt nemmere i år med 3 uafgjorte og 2 sejre. Hos kvinderne var det Tokyo imod Chiba, hvor Tokyo vandt 2 og kæmpede 1 uafgjort. Det skal nævnes at det var 3 kvinder fra Teikyo Universitet som udgjorde Tokyos hold.

Normalt er der 2-3 forskellige opvisninger, men i år var der kun Teikyo universitets version af Kanku-dai med deres fortolkning af bunkai.

Alle vindere blev interviewet af NHK som bringer 1 times sammendrag fra semifinaler og finaler den efterfølgende søndag.