Skrevet af :
2015.11.08 Tonni Christian Petersen

Foto: Tonni Norslev

Endelig oprandt dagen Tirsdag 21.10.2015, hvor vi skulle mødes i lufthavnen, og rejse sammen til Okinawa….Okinawa..!!! …Vildt, fordi for mange af os, var det første gang vi skulle derned. Så der var med en del æresfrygt og med stor spænding , vi tog afsted. Flyveturen derned tager jo en del timer, så efter ca. 20 timer var vi endelig fremme.
På Okinawa var det Onsdag aften,varmt og mørkt , og samtidig, det at blive kastet ind i en lejebil , med højrestyring og kørsel i venstre side af vejen , var da noget af en udfordring. Min chauffør var Kenneth Jørgensen under hele opholdet, og det nød mit ”car team” godt af. Han kørte faktisk rigtig godt dernede, nærmest som en indfødt.

Torsdag, skulle vi mødes med Tokumura Kensho Sensei, som er grundlægger af Tokushinryu systemet.
Vi kom frem til Honbu Dojo, og Tokumura Sensei, modtog os med åbne arme, ”Com Com, see Dojo”, som han sagde. Vi blev budt på drikkevarer, og vist rundt i Dojoén. Tokumura Sensei løb rundt glad og dedikeret, ufatteligt med energi den mand har. Vi fik taget nogle billeder af Dojoén, Teamet, og med Sensei osv. Derefter viste Tokumura Sensei os vej, ned til et Communitycenter , hvor vi skulle træne. Der mødte vi også den Amerikanske gren af Tokushinryu. Det var et stort sted, og det var nødvendigt, for vi var en del udøvere, da der var fremmødte fra både Danmark, Rumænien, Tyskland, Japan og USA.

IMG_0993_resize-imp-imp I Japan var det ikke noget problem at lægge flagene på gulvet.

IMG_0712_resize-imp-impBodo Hass  fra Tyskland og 4. dan i Goju-ryu blev gradueret brunbælte på turen.

Vi havde regnet med lidt spredt træning, men Tokumura Sensei, gjorde det allerede klart fra starten, at alle skulle optræde ved Embukai, Søndag 25.Okt. Det kom lidt bag på os, men vi tog det som en udfordring.

IMG_0560_resize-imp-imp

IMG_0620_resize-imp-imp

IMG_0555_resize-imp-imp

IMG_0597_resize-imp-imp

IMG_0576_resize-imp-impTræningen hos Tokumura Sensei er ofte i t-shirt, så er det nemmere at se evt. fejl

Tokumura Sensei, Lars Andersen Sensei, Mads Nørby Sensei og Jeff Perkinks Sensei, delte os op i grupper, valgte et våben til os, og det blev det våben , vi skulle træne med under hele opholdet, og blive så fortrolig med det, at det ville blive en del af vores krop. Selv fik jeg tildelt Tekko ” Hesteskoen”, og det var jeg faktisk lidt stolt af, da det jo er det våben , vi har på vores organisations patch.
Vi fik trænet en del timer, og samtidig fik vi at vide , at vi nogle gange skulle stoppe op og kigge på de andre våben, der blev trænet. Det er der faktisk ret stor læring i. Vi skiftedes til at gå op på scenen og træne, Tokumura Rettede til, og Lars Andersen Sensei , taktede os.

IMG_0719_resize-imp-imp

IMG_0957_resize-imp-impEfter fredagens træning med elever fra Okinawa, Japan(Chiba), Tyskland, Rumænien, Danmark og USA

Fredag gik på samme måde, til til sidst var den bare i skabet, og Tokumura Sensei , var tilfreds. Samtidig blev Per Sørensen, Jujutsu Brønderslev, testet til Sandan i Tokushinryu , som han da også bestod. Ja, sådan er træning så mangfoldig.

IMG_0851_resize-imp-imp

Per Sørensen Sensei  udfører Eku kata under gradueringen

Om aften, mødtes vi alle på Tokyo Dai Ichi hotel , hvor størstedelen af klubben boede, til social samvær, middag og lidt ”vand”, med Tokumura Sensei. Der gik han rundt og fik en venskabelig samtale med hver enkelt af os, og vi fik også et lille fif eller råd med på vejen,om lige netop det våben , man hver især skulle optræde med. Jo, Tokumura havde styr på sin Embukai.

Lørdag var fridag, så der blev tid til sightseeing, afslapning eller fritræning, alt efter hvad man havde lyst til.
Søndag oprandt dagen, hvor vi skulle performe, den store forestilling. Vi gjorde os klar , fritrænede lidt, og fik de sidste småting på plads.
Man kunne høre en summen af publikum, og Tokumura Sensei , gjorde tegn til , at vi alle skulle stille op på scenen. Vi stod i 3 rækker, og der var da også 2 musikere på sanchin guitar, til at spille for publikum og os.
På takten ” One ,Two , Teen” skulle tæppet gå. Her fik vi set, at salen var helt fyldt med inviterede,og prominente gæster. Vi bukkede ind , og med nærmest militær præcision, marcherede vi ud, og showet gik i gang. Tokumura Sensei præsenterede selv Hver enkelt optræden , inden det skulle starte.

IMG_1304_resize-imp-imp

En Uechi-ryu Sensei, Nagira Sensei og Mads Nørby Sensei før opvisningen

Her gik det store arbejde også I gang For Lars Andersen Sensei, for hans opgave var at takte alle danske Kataér. Samtidig skulle Lars Andersen Sensei , også selv optræde med både Eku” Bådsåren”, og Nuntisai.

IMG_0812_resize-imp-imp

Lars Andersen Sensei

IMG_0776_resize-imp-impNagira Sensei fra Chiba, Japan. En fantastisk teknikker.

Heldigvis , var Mads Nørby Sensei der også , som standin, til at hjælpe, og takte.Mads Nørby Sensei,havde også selv senere, nogle af de sværere våben , at optræde med, b.la Nuntibo.
Efter godt en time var showet ovre , og der blev klappet . Jeff Perkins Sensei tog mikrofonen fra Tokumura Sensei, og holdt en tale for Tokumura Sensei. Grunden var , at Tokushinryu havde 3 års jubilæum, som på Okinawa er et vigtigt tal. Samtidig havde Tokumura Sensei 74 års fødselsdag. Tokumura fik overrakt en rigtig flot kobberplade, med billede på , af sensei selv , Stående med Tekkoér i hånden.Tokumura Sensei, blev tydeligt rørt, og takkede mange gange.Derefter var det igen til fotoshoot, hvor vi alle var samlet, og
Tokumura Sensei satte sig på stolen i midten, men ved siden af ham kom også præsidenten for Ryukyu Dento Kobujutsu Hozon Budo Kyukai , Nakamoto Kiichi Sensei. Nakamoto gav udtryk for, at det var et flot show, og at Kobudo er noget man har i hjertet. Tokumura sensei var tydeligt stolt, da det jo også er et skulderklap til Tokushinryu kobudo.

Derefter var der omklædning, for lige efter var der fest for Tokumura Sensei, han havde 74 års fødselsdag, og vi var alle inviteret. Vi satte os ved bordene, fik noget at spise, og så gik snakken ellers i gang rundt omkring. Tokumura Sensei’s familie havde selv stået for maden, og der var rigeligt af den. Derefter kom der rigtig mange , der lige skulle tale med ”de høje blege mennesker”. Vi blev budt på Orion øl og Sake. Der var også liveband på scenen, der var anført af Tokumura´s storebror, og jeg skal da lige love for, at de fyrede den af, med gammel rock. Det gjorde de ret godt.

Tokumura Sensei var glad, og nød musikken og alle gæsterne. Han var igen rundt og tale med alle gæsterne, og sagde senere til os, at han var stolt over så stort fremmøde til Embukai, og takkede os mange gange.
Mandag kørte vi til Katsuren Castle og fik taget en masse billeder, med Gi og våben. Derudover fik vi optaget en masse Kihon, til senere brug på hjemmesiden, www.tokushinryu.eu .
I forbindelse med Embukai og fotoshoot diverse steder, skal der lyde en stor tak til Nellie Bradsted, der til daglig træner i Bushinkan Haslev. Hun var en stor hjælp med at tage billeder, og meget andet forefaldende arbejde. Nellie var også selv med til ”100 Kata Challenge”, søndag 25.okt på Zakimi Castle.

TRÆNING HOS UECHI TSUYOSHI, MISATO DOJO.
Mandag aften kl 19 , havde Lars Andersen Sensei , arrangeret træning hos Uechi Sensei. Alle der er medlem af Joshinkan Isshinryu Karate Jutsu Renmei var inviteret, og vi mødte op hos Uechi Sensei, Misato Dojo.
Vi startede med at bukke ind, og blev derefter delt op i 2 hold. Mads Nørby Sensei og Lars Andersen Sensei skulle hver have et hold at træne. Uechi Sensei ville observere træningen. Et hold skulle træne i Dojoén, et andet i et Communitycenter lige overfor. Vi trænede i 45 minutter, derefter byttede vi rundt, så alle fik trænet med Uechi Sensei. Selv var jeg heldig , at få Lars Andersen Sensei, som træner. Som alle , der har trænet med Lars Andersen Sensei ved, er at han er god til at se fejl, selv hvis du glemmer at bukke en lillefinger. Det var godt nok varmt , den aften, og alle knokkelsvedte. Vi trænede Seisan Katá, igen og igen. Jeg fik en masse gode værktøjer , til den Katá. Da vi byttede rundt , skulle vi en efter en , vise Uechi Sensei, Seisan Katá. Vi fik alle en lille kommentar med på vejen, og jeg var bare stolt og glad over , at stå imellem sådan nogle dygtige Trænere og Sensei´s og træningskammerater. Vi bukkede af , og fik taget nogle gode billeder, og Uechi Sensei fik overrakt ” hvedebryg” , som han er vild med. Dem nyder han nok på et tidspunkt sammen med Uehara Sensei. Tak til Lars Andersen for at vælge Seisan katà, som er den eneste Isshinryu katá, jeg kan. Nu har jeg virkelig fået meget forståelse , om den katá.

BESØG HOS HOKAMA TETSUHIRO SENSEI
Om torsdagen havde vi arrangeret møde med Hokama Sensei, for at se Dojoén og Karate museum.
Hokama Sensei, har samlet en masse billeder , dokumenter og våben, som han udstiller. Selv gav han udtryk for, at han kunne godt bruge meget mere plads, for det var kun ca 1/3 af samlingen, der var udstillet. Vi blev vist rundt, og Hokama fortalte lidt historie, og nogle gange kom en af eleverne fra Dojoén og fortalte om museét. Der var en stor flot og meget historisk Dojo, og der var meget at se. Hokama Sensei, kom op til os igen lidt senere, og spurgte om han skulle lave Kanji til os. Hokama er en meget anerkendt Kanjimester, så sådan en chance , var der da ingen af os , der ville forpasse. Vi fik handlet en masse Kanji, og diverse bøger, udgivet af Hokama. Ja, vi fik da også lige bøgerne signeret. ”AHH Moviestar” grinede Hokama, da han signerede bøgerne. Bare det at se ham lave Kanji, var fascinerende. Vi fik taget nogle billeder, og da vi kørte, stod Hokama i døråbningen og takkede og vinkede farvel. En linje , der går igen er den ydmyghed og samtidig skarphed , der er på Okinawa, ja og hos de forskellige Sensei´s, vi har været hos.

IMG_2285_resize-imp-impHos Hokama Sensei er der en kæmpe samling af mærker og kort.

FRIPASS
Fra tirsdag og frem til lørdag, hvor vi fløj hjem igen, var vi på en masse seightseeing. Vi fik set Katsuren Castle, Shori Castle, Shureido shop, Shinto Templer, Tori´s, Dojobar med Habusaké drik, Budokan ,Ryukyu Village, shopping gader, Monorail kørsel, se Hamahiga Island og alt hvad man ellers skal , når man er på Okinawa. Samtidig fik vi nærmest tømt et byggemarked for Kamaér og Kuwa.. Der er så meget man gerne vil se, men når man ikke kan nå det hele, så er der altid en grund til at tage derned igen.

IMG_1409_resize-imp-imp

IMG_1420_resize-imp-imp

Deltagerne fra Tokushinryu Kobudo Europe under et opstillings foto på Katsuren Borgen

IMG_2108_resize-imp-imp

Forfatteren til højre under et besøg på Shuri borgen.