Lundtoftehallen satte lørdag den 12. september rammerne for et traditionelt internationalt karatestævne afholdt af Shobu Ippon Danmark. Hallen var fyldt med kæmpere og tilskuere, hvilket skabte en meget intens positiv stemning. Kæmpere fra Skotland, Sverige og hele Danmark var mødt op for at konkurrere i kata og kumite efter Shobu Ippon regler.
Det var tydeligt, at det traditionelle var i højsædet. Dommerne, som alle var aktive erfarne karateudøvere, var i bare tæer og undervejs i stævnet var der flere dommere der skiftede dommerpåklædningen ud med gi, da de selv skulle stille op i kumite og kata. Chefinstruktørerne sensei Jan Spatzek og sensei Frank Starck-Sabroe fra henholdsvis JKS og Shotogakusha sørgede for, at der var ensartethed og gennemsigtighed hos dommerne under hele stævnet, hvilket gjorde det nemt for kæmperne.
Shobu Ippon Danmark havde samlet Shotokan udøvere og dommere på tværs af organisationer, hvilket var befriende at opleve. Karatepolitik sætter af og til begrænsninger for afholdelse af konkurrencer på tværs af organisationsforhold. Shobu Ippon Tournament favnede alle med interesse i traditionel karate, og alle blev anerkendt for deres præstationer.
Det var ikke tilladt at modtage coaching som kæmper. Det gav kæmperne ro og var med til at sætte fokus på Budo i karate, da kæmperne selv skulle skabe kampen og tage ansvar.
I kyu-klasserne var det muligt at stille op i gohon kumite, hvilket bevirkede at også mindre erfarne kæmpere kunne stille op. Det skabte gode oplevelser for mange af de knap så erfarne kæmpere, at konkurrere på samme niveau.
Stævnet blev afviklet meget professionelt. I starten blev det annonceret, at kæmpere og tilskuere skulle have tålmodighed, da det var første gang at alle officials og dommere var samlet i det regi. Det var ikke nødvendigt, da stævnet blev afviklet hurtigt og effektivt.
217 kæmpere stillede til start og det blev til 409 samlede starter i de forskellige kategorier. Det betød, at næsten alle deltog i både kata og kumite, hvilket passer godt i tråd med Shobu Ippon Danmarks værdisæt, som lægger op til at alle træner og konkurrerer i både kata og kumite, som sammen med kihon er definitionen på Karate.
18 hold var tilmeldt holdkata over 18 år, og 10 hold var tilmeldt under 18 år. Det var tilladt at blande køn i holdkata, hvilket formentlig var årsag til de mange tilmeldte hold.
Finalen i herre kumite + 50 var en meget spændende kamp mellem Michael Sandstrøm fra Banzai og Jørn Nielsen fra Lyngby Karateklub. Det var en seværdig kamp, og begge viste deres store erfaring med godt overblik og shobu ippon “spirit”. Jørn Nielsen vandt denne interessant dyst.
Finalen i + 40 stod mellem Jacob Christoffersen fra Odense Karate-Do Ichiro og Tomas Linde fra Zanshin Karateklub Hässleholm og det var ligeledes en seværdig oplevelse. Begge viste stor erfaring og god karatedo. Jacob Christoffersen vandt fortjent finalen.
Der kom mange positive tilbagemeldinger fra deltagere, publikum og instruktører. Stævnet var hyggeligt og inkluderede alle. Der var en god respektfuld stemning under hele stævnet, helt i tråd med de værdier som traditionel karate bygger på.
Farum Kyokushin Karateklub udførte en flot opvisning i gennembrydning af baseballbats. Der var helt stille i hallen, da de kraftige baseballbats blev sparket over med skinnebenet.
Shobu Ippon Danmark formåede ved afholdelsen af dette stævne at samle shotokan udøvere fra henholdsvis JKS, JKA, SKIF, KAD og Shotogakusha, som alle har en fælles interesse i at konkurrere i Shobu Ippon. Det tegner godt for fremtiden, at der er skabt et fælleskab med fokus på karatedo og venskab. Karate fortjener det.
Shobu Ippon Danmark havde arrangeret afterparty på restaurant Asian Pearl efter stævnet, hvor der blev festet og udvekslet historier blandt de mange deltagere.
Senere i september deltager et hold fra Shobu Ippon Danmark ved et stævne i Berlin og Shobu Ippon Danmark afholder i starten af 2016 deres næste træningsevent.
Tak til Shobu Ippon Danmark for et veltilrettelagt stævne, som på mange områder satte Budo og værdier på dagsordenen.
Foto: Jan Boisen
Tekst: Charlotte Stensholm
Seneste kommentarer