Tekst og foto: Lars F. Andersen

Den 19. april tog jeg til Detroit i staten Michigan, USA for at træne Kobudo. Der var tale om et 5 dages privattræningsprogram under Jeff Perkins 7. dan Isshinryu og 8. dan Tokushinryu Kobudo. Jeff er netop blevet pensioneret efter 36 år i politiet, så der var masser af tid til at få rigtig god instruktion.

Min idé med denne artikel er at give læseren i lille indblik i hvad Tokushinryu Kobudo er, hvordan træningen foregik,  samt vise hvordan en traditionel amerikansk dojo er indrettet.

Tokushinryu Kobudo ledes i dag af Kensho Tokumura  Senseis 9. dan. Stilarten hører under Ryukyu Dento Kobujutsu Hozon Budo Kyokai som ledes af Kiichi Nakamoto Sensei 10. dan Kobudo og 8. dan Gojuryu Jundokan. Rent organisatorisk foregår det således at Ryukyu Dento Kobujutsu Hozon Budo Kyokai udsteder dangrader mens Tokushinryu selv udsteder de tre instruktør grader der bruges Renshi, Kyoshi og Hanshi.

 

Kiichi Nakamoto Sensei med Bo kata

 

Kensho Tokumura Sensei med Eku kata

 

Tokushinryu består af 11 våben, hvortil der er en kata til hver. Der er tale om Tokomine no Kun(bo stav), Chatan Yara no Sai, Hamahiga no Tuifa(Tonfa), Moha Gama(kama), Tokushin no Eku(åre), Tokushin no Tekko (en slags knojern lavet af hestesko), Tokushin no Tichu (gammeldags hårnål fra Okinawa), Tokushin no Nunti Sai(en speciel form for sai), Tokushin no Sansetsukon(3-delt stav), Tokushin no Nunti Bo(stav med sai i den ene ende) og Tokushin no Tinbe(skjold(Buckel) og kort sværd).

Tokushinryu trænes mest af udøvere fra Isshinryu og Gojuryu, da Isshinryu har stort sammenfald af kataer med Tokushinryu. Forbindelsen til Gojuryu kommer sig af at Tokumura Sensei underviser i Gojuryu i Katsuren på Okinawa. På det japanske hovedland er det dog en gruppe Shitoryu karatekaer, som har taget stilarten til sig.

Tilbage til træningen i USA så foregik den i et fast mønster. Først blev en udvalgt kata gennemgået først langsomt og så hurtigt. Herefter blev der givet rettelser og der blev arbejdet med kataen selvstændigt. Så blev der kaldt til bunkai hvor man stillede sig i midten og kataen blev gået i gennem med modstander.  Jeg har aldrig deltaget i en kobudotræning hvor der blev gået så meget til den. Der blev angrebet med fuld kontrol, men med hård kraft. En stor forskel var at der blev brugt bokken(trætræningssværd til Iaido) i stedet for shinai(bambustræningssværd til Kendo).

Træningen foregik i en meget afslappende men samtidigt intens atmosfære. Mange af deltagerne var højtgraduerede karatekaer fra andre dojoer, som havde fundet en ny inspiration i Kobudo, så der var ingen problemer med gejsten :-).

Som afslutning på træningslejren inviterede jeg Jeff Perkins til Danmark i 2013. Jeg skal dog ikke selv vente så lang tid med at møde ham, da planen er at vi skal mødes i Tokumura Senseis dojo i juni i år.

 

Sai Bunkai med Jeff Perkins Sensei

 

 

 Tinbe træning

 

Et sæt sai købt af Taira Sensei af Tokumura Sensei tilbage i 60’erne for 3 US dollars. Sættet blev givet til Jeff Perkins i 2010 da han blev optaget i Isshinryu Hall of Fame. Mærkeligt nok blev de brugt ved den daglige træning.

Isshinryu dojo mærket kaldet Megami/mizugami. Nedenunder ses en del af de træningsredskaber som bruges i Okinawansk karate.

 

Den ene væg kunne nærmest sammenlignes med en afdeling af Tøjhusmuseet. Fra venstre ses eku, tichu, nunchaku, nunti bo, sai, nunti sai, tekko og en hel væg af tonfaer.

 

Makiwara træningen er en stor del af træningen i dojoen

En typisk makiwara til at træne lave spark på.

 

Jeff Perkins sensei sammen med artiklens forfatter

 

Dojoen set udefra