Kim Brix Andersen 6. dan WUKF Karate/Budo-ryu Karate interviewet af Lars F. Andersen efteråret 2010.

Hvilket år startede du til Karate? og i hvilken klub?

Jeg startede d. 1. Sept. 1976 i Aalborg Karate Skole. Stilarten var Kyokushinkai, men i 1975 havde klubben forladt Dansk Kyokushinkai Union, så nu blev stilarten kaldt BUDO KARATE som er en blanding af Kyokushin kihon og kata mixed med WKF Kumite.

Min første træner var Jan Kullmann, som sammen med Jess Ringvig var de to første som blev gradueret 1.Dan af Joergen Albrechtsen

KarateNews: kan du huske dit første stævne og hvilke regler kæmpede I under?

Jeg kan ikke huske mit første stævne, men det har helt givet været et Moderne Karate (Safety karate staevne) i Randers, eller Viborg.
Reglerne i moderne karate dengang, lignede meget WKF nuvaerende regler. d.v.s. 1,2 og 3 points scoringer.

KarateNews: hvem var de toneangivende kæmpere på det tidspunkt

De toneangivende kæmpere i moderne karate dengang var, Henrik Sloth og Jens Leth fra Randers. De vandt begge Europa Cuppen i Moderne Karate i begyndelsen af 80erne. Jeg blev selv Dansk mester i Moderne Karate ved at slaa Jens Leth i begyndelsen finalen, årstallet kan jeg simpelthen ikke huske, kun at det var i 80erne :-).

I traditionel karate var de toneangivende kaempere, Flemming Almtorp, Torben Vandrup, Vitus Bilking, Pall og Marino, Kai Lundager

Jeg vandt Junior DM i 1982 og deltog på det danske junior landshold i traditionel karate. Blev nr 4 ved junior EM i 1982, tabte bronzekampen til en englænder :-(.
Jeg kom p senior landsholdet i traditionel karate i 1986. deltog ved VM i Australien kom i top 5. . tabte i 3.runde til den senere verdensmester tabol fra Frankrig, kom i opsamlingen, vandt et par kampe og tabte 4-5 til Otti Rothhoff fra Holland, om retten til at kæmpe om bronze.
Var efterfølgende fast mand på den danske WUKO/WKF landshold og deltog i følgende VMer : 1988 Cairo, 1990 Mexico og 1994 Malaysia (malaysia var 4 år efter at jeg var flyttet til Asien).
jeg har også deltaget i en par EMer, men kan ikke huske hvad årstal. Tiden gr, og ens hukommelse er ikke hvad den var engang :-).

KarateNews: Hvem var landstræner og hvordan var træningen og stemningen på landsholdet?

Landstræneren dengang var Bura Sensei fra J.K.A..

Landsholdstræningen var i 80erne var 100% J.K.A. inspireret, ikke særlig teknisk men benhård, f.eks kunne vi starte med 1000 front spark med hver ben, bare for at varme op og så var man totalt smadret i benene efterfølgende, og derefter blev der bare delt lussinger ud, hvis man ikke gjorde det, så fik man nogle selv !!!.

Stemningen i første par år var kold, idet jeg, senere sammen med Palle Thoft Jensen, var de eneste ikke J.K.Aer p holdet. Man havde svært ved at relatere sig til ens landsholdskammerater idet man mentalt ikke havde noget til fælles med dem. Stemningen ændre sig da en del af holdet blev udskiftet med mere normalt tænkende folk, det betød at vi fik et rimeligt godt sammenhold på holdet og kæmpede for hinanden, det kulminerede med et Nordisk holdmesterskab i 1990, efterfuldt af en 4. plads for hold ved VM i 1990 i Mexico.

 

WUKO(WKF) VM 1988, Kairo, Egypten
Bagerst fra venstre: Bura Sensei, Hidrissi, Kenneth D Hansen., Kim Brix Andersen, Palle Thoft Jensen.
siddende fra Venstre: Jens Peter Jensen, Kai Lundager og Frank Sabro.

 

Jeg forlod landsholdet i slutningen af 1990 for at flytte til Hong Kong for at arbejde som valuta dealer for den daværende UNIBANK.
I Hong Kong trænede jeg i en Gojukai Klub, som var top klubben i Hong Kong på det tidspunkt. I min tid i Hong Kong (1990 til 1992)
vandt jeg Hong Kong Open International i både -80 kg og åben klasse shubo sanbon. og senere vandt jeg som den første QWEELOO (hvide) det officielle Hong Kong mesterskab i Karate, åben klasse Shubo Ippon.
Som resultat af min sejr i Hong Kong OPEN blev jeg inviteret af illi Mirazato fra Okinawa Gojuryu, til at deltage i en karate turnering/ festival på ishikagi island, Okinawa og det med alt betalt !!!. Det var en FEDT oplevelse. Jeg blev opvartet i hoved og R… Blev vist rundt af den ene store sensei, efter den anden. Besøgte mange dojoer som var på størrelse med et frimærke, aldrig set noget ligende!!!!!.
En månede senere deltog jeg i All Japan Gojukai Championships i Tokyo, hvor jeg kom i top 8. , Som ikke japaner, var det næsten umuligt at komme længere :-(. men alligevel en fantastisk oplevelse :-).
i slutningen af 1992 flyttede jeg og min familie til Singapore, og jeg skiftede til Shito-ryu. fra 1992 til 1996 var jeg kumite instruktør for Singapore Shito Ryu Association. Jeg bibeholdte dog kontakten til Gojuryu, idet jeg hver søndag formiddag trænede Goju-ryu.
I Singapore var jeg tilknyttet det Singaporianske landshold som kumite træner og coach. Og jeg deltog i The South East Asian Games i 1993 (tror nok det var i 1993) som coach for Singapore Karate landshold.
fra 1992 til 1996 rejse jeg en del rundt i Asien som gæste kumite instruktør. jeg trænede med følgende landshold, Hong Kong, Brunei, Phillipinerne og Singapore.
I 1995 vandt jeg Singapore Gojukai invitional open i -80 kg klassen.

I slutningen af 1995 blev jeg kontaktet af Presidenten for Singapore Karate Federation (WKF), idet forbundet ønskede at jeg overtog en Dojo indenfor militæret (Singapore defence force). Det sagde jeg ja til, idet det var en fantastisk ære, som en første vesterlændinge, at få bevilliget et martial arts instructor license i Singapore. For at drive en dojo i Singapore skal man kvalitets screenes af politiet og karate forbundet . når dette er sket, får man udstedt en license som giver en ret til at instruere i egen Dojo. Jeg oprettede Budo-ryu Karate-do, Singapore, som var Kyokushin i kihon og kata, med WKF kumite. Samtidig med jeg overtog dojoen, trænede jeg Kyokushin hos Peter Chung, som var en af Mas. Oyamas gamle udenlandske elever,på linie med steve arneil, bobby low, Loke Hollander, osv.

I 1997 sluttede festen, idet jeg fik tilbudt en bankdirektør stilling i en stor Malaysisk Bank, simpelthen et tilbud jeg IKKE kunne sige nej til. Derefter var jeg væk fra Karate fra 1997 til 2005.

KarateNews: nåede du nogensinde til Tokyo da du var i Asien?

Ja, Jeg deltog i All Japan JKF Gojukai Championship 1992 i Tokyo, hvor jeg kom i top 8 og det var OK. Som ikke Japaner var det næsten umuligt at komme længere :-( , men alligevel en fantastisk oplevelse, selvom jeg ALDRIG tror, jeg har brugt så MANGE penge på mad som i Tokyo :-( .

KarateNews: Fortæl om dit karateliv Singapore!!,

I slutning af 1992 flyttede jeg og min kone til Singapore, og jeg begyndte at træne og instruere i kumite på Singapore Shito-Ryu Associations Honbu Dojo på Mc’Nair Road og hos Singapore Gojukai. Jeg droppede dog rimelig hurtigt Gojukai idet Dojoen ikke var gearet til sportskarate idet man trænede på trægulv i en gymnastiksal! . Hvorimod dojoen på Mc.Nair Road var mega stor og dækket med måtter, plus at det var der de fleste landsholdskæmpere kom fra.

 

Landholdstræning i Singapore

KarateNews: fortæl lidt om din trænergerning i Asien!!.

Fra 1992 til 1996 rejste jeg en del rundt som gæste kumite instruktør og trænede med de forskellige landshold i Syd Øst Asien. Landshold såsom Brunei, Phillipinerne, Hong Kong og Singapore.

Både Brunei, Phillipinerne og Singapore have Japanske landstrænere udsendt af JKF. Men de acceptere min tilstedeværelse. Faktisk blev jeg inviteret til Brunei og Phillipinerne af nævnte, idet de godt viste (og det sagde de direkte til mig) at den europæiske tilgang til sports kumite var mere innovativ end den japanske. Men det var også japanere som aktivt havde deltaget i WUKO (WKF) regi som både kæmpere og coaches, og dermed viste hvad europæisk kumite stod for!!!!. Så der var ikke nogen snæversynethed på den konto :-) , Faktisk har jeg ALDRIG oplevet snæversynethed i den tid jeg var i Asien, hvad angår sportskarate kontra traditionel karate. Man accepterede hinandens styrke og svaghed., nået man godt kunne lære af herhjemme virker det som om ;-)

Kim på Brunei National Stadium

I 1992 blev jeg spurgt om, om jeg ville være coach for, og træne det Singaporeanske Kumitelandshold frem til The 1993 South East Asian Games som skulle afholdes i Singapore, (SEA Games er en mini olympiade for alle lande i Syd Øst Asien) og det sagde jeg selvfølgelig ja til DYBT beæret. Resultat mæssigt fik vi en guld og en bronze i Kumite, og det var OK, taget i betragtning, at Singapore med 3 millioner indbyggere var en lilleput nation, oppe imod meget større nationer, som f.eks Indonesien med 200 millioner indbyggere, og over 1 million registreret karate udøvere.

 

All Japan JKF Gojukai Championship 1992

KarateNews: er det ikke noget med at du startede en Dojo i Singapore?

Jo, eller det vil sige jeg overtog en Dojo!!. I slutningen af 1996 blev jeg kontaktet af den daværende Præsident for Singapore Karate Federation som hed Peter Chong (Chong eller Chung).

Han spurgte mig om jeg kunne tænke mig at overtage en eksisterende Dojo tilknyttet Singapore Civil Defence Force (militæret/hjemmeværnet) og at jeg kunne lave min egen sportskarate stil (Budo-Ryu karate), som så ville blive anerkendt af Singapore Karate Federation. Den mulighed kunne jeg ikke sige nej til, idet jeg have gået og fantaseret om at have en Dojo i Singapore!!!. Man kan ikke bare komme til Singapore og åbne en Dojo sådan uden videre, man skal først have bevilliget et Martial Arts instructor licence af Martial Arts Authorities (politiet) og den bliver kun givet hvis Singapore Karate Federation siger god for ens ansøgning. Men da Præsidenten for Singapore karate federation blev indsat som formand i klubben, lå bevillingen lige til højre benet :-) :-) . MEN historien ender ikke her, den ender faktisk lidt negativt :-( . Det viste sig nemlig at Sensei Wong Cheftræner for Singapore Shito-Ryu Karate Association og Peter Chong Presidenten for Singapore Karate Federation hade hinanden som pesten, så da først nævnte hørte at jeg have accepteret at overtage dojoen, fik jeg et officielt brev fra Præsidenten for Singapore Shito-Ryu Association hvori det stod at jeg ikke var velkommen hos dem mere, grundet min tilknytning til Peter Chong, men at de respekterede mig som karate-ka bla.bla.bla. :-( . En meddelelse jeg tog helt rolig idet jeg alligevel trængte til luftforandring :-) . Jeg har så efterfølgende tænkt på, om dojo tilbuddet fra Peter Chongs side, var givet mig for at få mig væk fra SKA ???, alt kan tænkes når man taler om Asien !!.

I 1997 sluttede mit Asiatiske Karate eventyr, idet jeg fik tilbudt en bank direktør stilling og plads i direktionen med ansvar for alt valutahandel (arbitrage) i en stor Malaysisk Bank (Hong Leong Bank Bhd).Et tilbud jeg IKKE kunne sige nej til. Derefter var jeg væk fra Karatesporten indtil 2007 og i den periode, tænkte jeg overhovedet IKKE på karate. Det var noget som lå fortiden til og mere var der ikke i det!!!.

KarateNews: Hvad fik dig til at gøre comeback indenfor karatesporten, efter 10 års fravær?.

Nærighed :-) . Jeg sad i 2008 og surfede på nettet og faldt ved et tilfælde over en hjemmeside vedr. European Masters Games (en slags mini olympiade for veteraner) som skulle afholdes i Malmø i 2009. Jeg så at der var veteran karate på programmet og så tilmeldte jeg mig (totalt uigennemtænkt) i + 45 års kumite klassen og betalt de 75 EURO det kostede, og hånden på hjertet, i det samme sekund jeg have betalt fortrød jeg !!!. Men tanken om bare at afskrive de 75 EURO lå mig fjern som Nordjyde :-) . Da Jeg var i god fysisk form, idet jeg trænede fitness boksning 4 gang om ugen, besluttede jeg mig for at deltage alligevel. Til mit held mødte jeg en gammel bekendt som trænede i Sportskarate.dk hos Allan Busk, som inviterede mig ned og træne i sportskarate.dk, og det var en fantastisk oplevelse, jeg vil næsten sige som en religiøs åbenbaring for mig :-) . ENDELIG have jeg fundet den kvalitet jeg søgte, Det gjorde at jeg mentalt fik min anden ungdom kumitemæssigt.

Jeg nåede kun at få 6 uger med Allan Busks træning inden turneringen. Men kvaliteten af Alan Busks træningen er på så højt et niveau, at jeg formåede at vinde bronze efter 14 års turnerings fravær, og det uden at tabe på point!!!. Jeg tabte semifinalen på jogai til den senere Hollandske vinder. Den oplevelse, kombineret med at jeg havde fundet den bedste kumitetræner jeg har trænet under (incl. Ticky Donovan) gav mig blod på tanden til at fortsætte med veteran kumite.

KarateNews: du har efterfølgende haft nogle flotte resultater i veteranklassen i både WUKO og WUKF. Hvad vil du beskrive som dine bedste resultater siden du begyndte at kæmpe igen?

 

 

USANKF Open – Las Vegas 2009. 45+ medalje

Det lyder selvfølgelig flot at kunne kalde sig US OPEN (WKF) 2009 guld vinder, samt regerende Verdens- og Europamester i henholdsvis WUKO og WUKF. MEN man skal IKKE glemme at vi taler om veteraner. Der er selvfølgelig nogle af de Russere/Ukrainere og Syd- og Nord Amerikanere som er med, som vil, og kan slås (i overført betydning).

 

WUKO VM, Mexico 2009
Veteran + 42 aars klassen KUMITE Shobu sanbon

Men generelt er farten og kvaliteten af teknikker i veteranklasserne ikke imponerende!!!, og det. giver sig selv, man kan ikke løbe fra alderen og gigten :-) og det faktum at man, for mit vedkommende, p.g.a. Af alder har tabt 5%-10% af ens muskelstyrke, samt taget 20% på i vægt (dårlig undskyldning) og det er sgu en RIGTIG TRÆLS kombination skal jeg hilse og sige :-( .

KarateNews: hvordan ser du fremtiden for Budo-Ryu Karate ?

Den ser ikke gode ud :-( . Budo-Ryu Karate afgik ved døden, da jeg opgav dojoen i Singapore Mere er der ikke at sige om den sag :-) .

KarateNews: hvad syntes du om den karateudvikling der sker lige nu. Her tænker vi på sportskarate kontra traditionel karate.

Som pioner indenfor Sportskarate syntes jeg selvfølgelig at det bare er SÅ FEDT at sportskarate er kommet på programmet som reel stilart her tænker jeg især på Allan Busks sportskarate, som har et velgennemtænkt pensum af MEGET høj kvalitet bag sig. Faktisk så højt at to landsholdsbærende Tyske klubber er ved at skiftet til Allan Busks sportskarate koncept, og det tager jeg personligt hatten af for!!!!. Personligt er jeg ikke et sekund i tvivl om at sportskarate overhaler traditionel karate i popularitet på sigt, men traditionel karate har sin berettigelse også, og med rette, idet dens styrke ligger i at traditionel karate VITTERLIG er ”Karate for livet” hvorimod sportskarate er mest gearet til Unge mennesker.

Personligt går jeg ind for specialisering, Kort og godt jeg vil heller se på en ”Master of Something” end en ”Jack of all trades – Master of none” !!!..

 

Kim er altid klar til træning!

 

 

KarateNews: Du har trænet flere stilarter over en lang periode. Hvem har betydet mest for dig i din karate karriere, og hvem anser du som din Sensei?

Jeg har altid været lidt af en Ronin :-) . MEN den person som har betydet mest for min karate karriere, og som jeg anser, og ære, som værende min Sensei er uden sammenligning BURA Sensei.

Min tilgang til Karate har ALTID været baseret på karate som sport, dvs. at være på landsholdet betød ALT. Og Bura Sensei viste mig en tiltro og loyalitet og bibeholdt mig som fast mand på landsholdet da jeg pludseligt stod klub løs, Bura gav mig et medlemskab i hans klub uden træningspligt, hvorved jeg kunne fortsætte min egen træning i KKK. Viking, og samtidig være på landsholdet. Ovennævnte gestus vil jeg ALDRIG glemme og altid være Bura Sensei evigt taknemlig for!!!.

KarateNews: hvem anser du som værende din bedste coach?

Frank Furst ;-)

Karatenews: hvad er det værste du ved når man tænker på Karate?

Selvfede senseis som tror de ved bedre og konstant rynker på næsen af andre, selvom de reelt ikke har, eller villet forny sig de sidste 30 år. Sådan nogle mennesker kan sætte mit sind i kog helt vildt!!!. Personligt mener jeg at man skal lad ungdommen komme til at trække sig når tid er!!!.

KarateNews: du blev på et tidspunkt fængslet i Vietnam. Kan du fortælle os noget om det?

Jeg havde investeret i et Steen brud lidt udenfor Saigon. Efterfølgende anmeldte jeg de ansvarlige til politiet for fusk. Efterfølgende blev jeg gjort opmærksom på af politiet at jeg havde brudt loven i god tro, ved at underskrive nogle lastbils kontrakter. I samme åndedrag bad politiet mig om at betale dem 100,000 USD under bordet (også kaldt Coffee money). Da jeg nægtede blev jeg anholdt.

Og nu var lige pludseligt 1 million USD !!!!!!. Og som de sagde til mig. ”Hvis vi holder dig lang tid nok, så betaler Danmark nok til sidst!!!”

KarateNews: hvor lang tid varede dit fængselsophold, og kunne du drage nytte af din karatetræning?

Jeg sad 15 måneder og 20 dage i isolation, eller det vil sige, jeg kom ud af cellen, en halvtime engang om måneden, når den Danske Ambassade kom på besøg.

Min Karatetræning hjalp mig helt klart med at fokusere og at være disciplineret. Min celle var 3 x3 meter, uden nogle møbler overhovedet. Jeg sov på et flisegulv på en rismåtte (som de strandmåtter man kan købe i Danmark). Og toilettet var et hul i gulvet, hvor rotterne kom op dagligt. For ikke at blive skør løb jeg hver dag 6 km inde i cellen. Der var 3 meter fra hjørne til hjørne. Jeg talte således at frem og tilbage var engang, så talte jeg eller bare til 100 x10. Derved løb jeg 6000 meter. Efterfulgt af mave- og armbøjninger!!!. på et tidspunkt have jeg en cellekammerat, og han spillede på et tidspunkt smart og fortalte hvor god han var til Shaolin Kung Fu og hvad farligt det var. Men det tog mig kun et par minutter at finde ud af at idioten ikke viste hvad han snakkede om. På et tidspunkt hvor jeg var blevet pisse træt af ham, tråde jeg et skridt tilbage og gav ham et mawashi geri lige i snotten (skin touch) hvorefter jeg svarede ”det er sådan her du mener????” hvortil han med pokerface svarede ”ja det var det!! ” men jeg kunne se at han var dybt rystet, ikke af sparket, men af hele situationen, og efter følgende var han blid som et lam. Hånden på hjertet jeg var også ved at S…e i bukserne, men der skulle ske et eller andet!!!.

Min Karate træning hjalp mig meget fokuseringsmæssigt, i den periode hvor jeg blev sultet, således jeg ikke tænkte for meget på mad. Da Jeg blev anholdt vejede jeg 98 kg. Da jeg blev løsladt var vægten nede på 76 kg.

Kim i friheden igen!

KarateNews: hvilke mål har du med din karate i fremtiden

Bare at træne hårdt og have det sjovt :-)

 

KarateNews: deltager du i åbne seminarer?

Ja jeg drøner rundt og deltager i alt hvad jeg kan. Lige fra Ju Jitsu, Kobudo, bunkai træning til gulvkamp

 

Kim ses her under et seminar med Per Sørensen fra Jushinryu Ju Jitsu.

 

KarateNews: tak for interviewet!

Selv Tak :-)