Tekst: Jesper F. Andersen

Foto:  Jesper F. Andersen

 

 

 

 

 

Lørdag den 7. januar 2012 var der landsholdssamling for både kata og kumite i Ishøj. KarateNews var på pletten med Lars F. Andersen og Jesper F. Andersen. En masse kæmpere fra hele Danmark var samlet til træning, hvor fokus var lagt på de nye WKF regler. De nye regler stiller større krav til at man som kæmper er aktiv og angrebsvillig, da der ikke længere er omkamp. Det blev også indholdet i dagens træning, som lagde op til scoringsvilje og engagement under kampen.

Efter en fælles opvarmning ledet af katalandstræner Tejs Damkjær, som bød på mange nye øvelser, blev træningen opdelt så kata landsholdet trænede for sig selv i en mindre hal og kumitelandsholdet fortsatte i den store hal.

Landstrænerene for kumite var alle tilstede og skiftedes til at lede træningen i den store hal for kumitelandsholdet. 

Nogle enkelte kæmpere var inviteret med til landsholdstræningen, men blev ikke optaget på landsholdet i denne omgang. Landstrænerne ønsker at man som landsholdskæmper skal have et højt niveau for at kunne komme i betragtning til det danske karatelandshold. 

Senere på dagen skulle der prøves tøj til nyt landsholdsudstyr. Sponsorudvalget ved Jeanette Rohde og Jesper F. Andersen har arbejdet på at få nye kontrakter i land med vores sponsorer, hvilket har udmyntet sig i en helt ny “tøjstil” på landsholdet. En tøjstil som vagte stor begejstring og som kæmperne mente var meget “federe” end den tidligere kollektion. 

Det nye landsholdstøj skulle gerne være klar til at blive set på kæmperne ved det kommende EM u/21 i Azerbaijan til februar måned. Billeder af det nye landsholdstøj kan se nederst på siden. 

 

 

Nyt sponsortøj

 

Det nye sponsorat fra Budoxperten blev præsenteret af Jeanette Rohde fra Dansk Karate Forbunds bestyrelse. Der er tale om en væsentlig udbygning af tøj til kæmperne i en lækker kvalitet. Claus Henriksen, Budoxperten, fik en velfortjent klapsalve af alle kæmperne, som tak for det flotte sponsorat. Alt beskyttelsesudstyr er nu WKF godkendt og det er samme kvalitet uanset, hvilket mærke der er tale om.  

 

Dansk Karate Forbunds dommerudvalg

 

Fra dommerudvalget var Marcus Ale Goodazi kommet for at fortælle om de nye WKF regler. Det blev til en meget grundig gennemgang af reglerne, hvor Marcus benyttede det powerpoint oplæg som bliver anvendt i forbindelse med dommeruddannelser i hele verden. 

Hovedemnerne under gennemgangen var som følger:

 

Baggrunden for at ændre reglerne er at skabe mere seværdigt karate efter de gamle “dyder”.

Det har WKF begrundet med følgende:

 

A more Vigorous Karate!

A stronger attitude among the competitors!

Minimizing winnings by penalties!

A more understandable competition!

 

Så i bund og grund vil WKF gøre karate mere seværdigt, de vil skabe mere action i kampene og gøre det mere publikumsvenligt. Marcus fortalte, at man helt klart ønskede at gøre op med fordomme omkring sportskarate og vise verden, at WKF karate indeholder den fightervilje og “spirit” som er kendetegnet ved karate. Dernæst ønskede man også fra WKF at præsentere et mere logisk regelsæt med henblik på mulig OL optagelse. 

Fremover er der f.eks. ingen sai shiai (omkamp). Efter ordinær kamp skal  dommeren træffe en afgørelse. Det tvinger kæmpere til at være aktive, da dommerne skal finde en vinder efter ordinær kamp. Her vægtes b.la. angrebsvilje og antal angreb højt.  

Scoringskriterierne er de samme. 

Dog har man ændret navnene for  scoringsbetegnelserne  så de nu hedder Yuko (et point), Waza-ari (to point) og Ippon (3 point). Det tyder på en mere traditionel tilgang til point, da navnene bliver brugt af de fleste traditionelle stilartsforbund. 

 

4 dommersystemet er indført. 4 judges plus en referee er indført. Kansa sidder og holder øje med at der ikke bliver lavet fejl. 

Skrifttegn på gi og bælte er ikke længere tilladt. F.eks. har mange kæmpere tidligere haft deres navne broderet på bælter og gi.

 

Straffe og advarsler. 

Advarsler er de samme, dog udløser de ikke automatisk point længere til modparten. 

Hansoku og Shikkaku er eneste tidspunkt hvor den anden bliver straffet. 

 

Point:

Mindst 2 flag skal markeres for at referee kan give point. Han skal give point, hvis der er 2 hjørnedommere som markerer. 

 

Tak til Marcus for den gode gennemgang af det nye regelsæt, som forhåbentlig vil gøre karate mere seværdigt og skabe en større fightervilje blandt kæmperne fremover. Marcus fik en velfortjent klapsalve for at bruge lørdag eftermiddag på at orientere landsholdet om det nye WKF regelsæt. 

 

 

Dette var første landsholdstræning i det nye år. Flere er planlagt og det virker som om, at landsholdstruppen bliver bedre og bedre organiseret. Der blev ført kontrol af alle fremmødte og landsholdstrænerne hold godt øje med kæmpernes indstilling og præstationer i løbet af dagen.