Foto/Tekst: Jesper F. Andersen

En af de vigtigste færdigheder, man lærer som karatedommer, er evnen til at træffe beslutninger hurtigt og korrekt. 

Shobu Ippon Danmark fokuserer på at fremme traditionel karate i Danmark gennem stævner, træningssamlinger, talentudvikling og dommeruddannelse. Lørdag den 22. april afholdte Shobu Ippon Danmark dommeruddannelse i Frederiksværk i karateklubben Taifu. 

For at blive dommer i Shobu Ippon Danmark skal man først og fremmest have en interesse i at dygtiggøre sig som dommer. Har man interessen, og den nødvendige karateerfaring, vil man gennem uddannelse opnå de nødvendige færdigheder til at kunne komme i betragtning som hjørne- eller hoveddommer til Shobu Ippon Danmark stævner. I øjeblikket afvikles der fire årlige stævner, hvor Shobu Ippon Tournament rangeres højst, da der her deltager kæmpere fra andre nationer. 

Når man begynder på dommeruddannelsen lærer man de grundlæggende principper for at dømme en karatekamp. Dette omfatter forståelse af kampreglerne, at anvende de japanske ord under en kamp, samt træning i at anvende de korrekte markeringer med hænder og flag. Senere lærer man at dømme ved turneringer og at håndtere mere komplekse situationer under en kamp. Man er ikke færdiguddannet fordi man har deltaget på et kursus eller to. Den viden og de færdigheder man har lært skal løbende vedligeholdes, da man ellers bliver “rusten”. Det kræver mange års erfaring at blive en dygtig dommer. 

En af de vigtigste færdigheder, man lærer som karatedommer, er evnen til at træffe beslutninger hurtigt og effektivt. Karate er en hurtig sport, og dommere skal kunne afgøre point og bedømme teknikker på en brøkdel af et sekund. Derfor træner man som dommer også på at øve sin opmærksomhed og reaktionsevne og at stole på de beslutninger man træffer.  

En dommeruddannelse i karate kan være en nyttig tilføjelse til ens karateforståelse. Det giver en større forståelse for sporten og dens principper, og man lærer at bedømme teknikker og kampresultater på en objektiv måde. Derudover er det også en mulighed for at møde andre karateudøvere og dommere og udvikle ens netværk indenfor karatesporten.

Flere af Shobu Ippon Danmark dommerne skal i aktion den 27. maj, hvor der afvikles 5. Shobu Ippon Tournament i Hørsholmhallen, hvor de sammen med andre dygtige uddannede dommere fra SKIF, JKA og JKS har ansvaret for, at alle kæmperne oplever fair og objektiv bedømmelse. 

Læs mere om stævnet her

Tak til alle dommerne i dag. Tak til alle de kæmpere, som var med til at hjælpe til med dommeruddannelsen.