En artikel om den Indonesiske kampkunst Pukulan Pencak Silat Setia Hati Anoman.

Af Martin Sangill.

 

 

 

 

Baggrund

Pencak Silat er Indonesiens nationale kampsport/kunst og der findes omkring 150 registrerede stilarter. P.S. kan dateres helt tilbage til det 7.århundrede.

Da Holland i mange år var koloniherre i Indonesien bragte de mange ting med sig til Holland. Bl. Andet fødevarer, tekstilvarer, kunst og heriblandt også Pencak Silat. P.S. er derfor også meget udbredt i Holland og der findes mange klubber og stilarter.

Anoman stilen blev efter 2. Verdenskrig bragt til Holland af Guru V. Phefferkorn, som overlevede et ophold i en Japansk fangelejr. Mr. Phefferkorn har siden da uddannet mange elever i sin klub i Zeist og har opnået at være en slags faderfigur for mange Indonesere i Holland – Han er nu 89 år –

Charles E. Renoult er uddannet hos Mr. Phefferkorn. Han har ligeledes uddannet mange i den Indonesiske kampkunst og er aktiv som koreograf og danser.

Pencak Silat i Danmark

I 80èrne kom den Hollandske Persilat( Pencak Silat udøver) Anton Baare til Danmark. Han var elev af Charles E. Renoult. Anton fik hurtigt bygget et P.S. miljø op i København.

I 1988 begyndte jeg ( M. S. ) at træne med Anton Baare. Vi var en lille gruppe af Persilats som da den var på sit højeste bestod af ca. 15 elever. I perioden 1988- 94 rejste Charles E. Renoult ofte til DK og underviste os og lavede workshops og opvisninger – bl.andet på Gerlev og Oure idrætshøjskole.

Vi rejste også ofte til Holland for at få mere materiale. I 1991 bad Charles Renoult mig om at lede gruppen i DK , da Anton Baare og Jesper Jørgensen ( også en elev af Charles Renoult) var udenlands.

I 1992 måtte jeg grundet starten på mine studier opgive at lede gruppen og Jesper Jørgensen overtog.

Her fik han Christian Zilstorff Munch-Andersen som elev. Efterhånden var vi kun 4-5 udøvere tilbage i DK. 

Siden da har Christian og jeg (M.S.) fortsat med at træne Pencak Silat – man kan nærmest sige at det bliver en livstil – Igennem årene har det ærget mig lidt at jeg ikke fik sluttet cirklen med en graduering i Holland hos Mr. Phefferkorn.

I 2008 kom jeg igen i kontakt med Charles Renoult og i januar 2011 kom han til DK og gav en workshop for Christian og jeg. Da han så hvad vi kunne var han begejstret over at vi havde fortsat træningen igennem alle disse år og han inviterede os til graduering hos Mr. Phefferkorn i Holland i august 2011.

Graduering i Zeist, Holland d. 6. August 2011 

Guru Mr. Phefferkorn arrangerede en graduering udendørs, som var det i Indonesien. På trods af sine 89 år følte man at når det kom til Pencak Silat var han 100% skarp.

Charles Renoult ledte gradueringen og Mr. Phefferkorn brød ind når han ville se noget andet eller ville have gentaget bevægelserne.

Gradueringen bestod af 1. bevægelse i formerne på kommando 2. Diverse sidefald/rullefald .

3. Lankas ( kata ) serier på 1-2 minutter med eller uden våben. 4. Jurus – korte kampserier på både venstre og højre side. 5. Og til sidst en længere sparring(kamp).

Gradueringen tog godt og vel 35-40 minutter og Mr. Phefferkorn var tilfreds med det han havde set.

Pencak Silat har 6 grundformer 3 høje og 3 lave og især de lave tager mange år og lære at bevæge sig hurtigt i.

Vi fik med stolthed overrakt vores bælter – Martin Sangill sort bælte – Christian Zilstorff Munch-Andersen brunt bælte. Vi er nu de første der er gradueret i dette system uden for Holland.

 Hormat Martin Sangill får overrakt sit diplom 

I Pencak Silat Setia Hati Anoman stilen har vi en Lanka( kata ) der hedder Lotus , der betyder kærlighed og man kan sige at vores kærlighed til dette system eller denne livstil gjorde at Lotusblomsten endelig sprang ud og cirklen blev sluttet. Vi kan nu vende hjem til DK og fortsætte vores liv med en af verdens smukkeste og mest graciøse kampkunster.

Hormat Martin Sangill

Pencak Silat er også at finde på facebook, hvor de har en åben gruppe.