Tekst: Bo Andersen, Aarhus Joshinkan Dojo

Foto: Tonni Norslev. Joshinkan Isshinryu Karate CPH

Frosten bed rigtig godt i kinderne, selvom solen allerede var nået et godt stykke op over kranerne fra nybyggeriet på Aarhus Havn, da jeg lørdag morgen, frossen og forventningsfuld, cyklede ind ad Silkeborgvej mod Aarhus Taekwondoklubs lokaler på Nørre Allé, hvor også Joshinkan Dojo Aarhus har til huse.
Det var den 23. februar, og Joshinkan Isshinryu Karate & Kobudo Danmarks årlige Aarhusseminar skulle afvikles med 20 motiverede deltagere fra klubberne i København, Holstebro, Haslev og Aarhus. Vanen tro var det Lars Andersen Sensei fra Honbu Dojo, der ledte seminaret. De seneste år har Mads Nørby Sensei fra Holstebroklubben fungeret som medinstruktør, men han måtte desværre melde fra i år på grund af travlhed på jobbet.
Programmet for dagen var delt op i fire sessioner: 1) Kata på tælling, 2) Tai Sabaki med fokus på nedtagninger, 3) Bunkai, 4) Fritræning/opsummering med adgang til instruktør.
Efter en yogainspireret opvarmning med forskellige variationer over Solhilsenen, var vi tøet op og klar til dagens første session, kata på tælling.
Med et stigende antal medlemmer i Isshinryuorganisationen har der været et øget behov for at strukturere undervisningen, så det er muligt at undervise større grupper af elever på forskelligt niveau samtidigt. Derfor har man blandt andet valgt at dele kataerne op i tællinger, hvor der forekommer naturlige pauser, så kataerne kan øves i små ”bider”.

kata-imp

Vi gennemgik fire kataer: Sanchin, Naihanchi, Seisan og Wansu. Specielt Sanchin blev arbejdet godt igennem, og lokalerne genlød af Ibuki fra 20 højspændte karatekaer, samtidig med at Lars Andersen Sensei styrede tropperne med tællinger og på skift testede shime ved de enkelte udøvere.

IMG_2384-imp

Shime testing af Sanchin kata med fokus på afslappet Chinkuchi. En klar udløber af Uechi-ryu indflydelsen i Isshinryu Sanchin.

Efter en kort pause var det tid til at tage hul på dagens anden session, Tai Sabaki med fokus på nedtagninger.
Mod forskellige angribende modstandere øvede vi, ved hjælp af parade/undvigelse, at komme ud på siden af modstanderen i hans ”blinde vinkel”, for at bryde balancen, nedtage ham og afslutte.
Som parade/undvigelse anvendtes elementer af mawashi uke, hvilket gav en rigtig god kobling til Sanchin Kata, som havde været i fokus i første session.

IMG_2497-imp

Mae geri bruges til at sætte modstanderen op til en de ashi barai.

IMG_2429-imp

IMG_2479-imp

IMG_2445-imp

Nami ashi bruges til at lave en hurtig benfejning med minimal balanceforskydning.

Udover træningen var det sociale samvær også i højsædet. Med en god frokostpause mellem anden og tredje session var der tid til at høre seneste nyt samt få udvekslet røverhistorier med medlemmer fra de øvrige klubber.

IMG_2424-imp

Bunkai var rammen om tredje session. Nye variationer blev indøvet over Naihanchi, Seisan og Seiunchin. Fokus var rettet imod de vitale områder, så skridtbeskytterne blev testet grundigt, og de karatekaer som havde tilpas med hår på hovedet, må seriøst have overvejet et armycut efterfølgende. Der blev givet godt med gas over hele linjen, og teknikkerne blev varieret ud fra, at modstanderen ikke altid placerede sig som man kunne forvente, så man måtte improvisere fra én bunkai til en anden.IMG_2490-imp

 

Som altid var der fokus på partnertræning

I den afsluttende session var det frit for den enkelte udøver, at fokusere på de områder af træningen som han/hun havde brug for. Der blev trænet Kihon, Kata, Bunkai og Kobudo, og indimellem hørtes Lars Andersen Senseis kyndige kommentarer til de enkelte udøvere.
Da trætheden så småt var begyndt at melde sig og koncentrationen var vigende, samlede Lars Andersen Sensei os afslutningsvist til en kort teoretisk gennemgang af Isshinryus historie og symboler.
Der blev bukket af og således sat punktum for 5 forrygende timer med førsteklasses undervisning og socialt samvær.

Efter at have fået sagt farvel til alle deltagerne, ryddet op og klædt om, kunne jeg igen bevæge mig ud i kulden. Denne gang med indfriede forventninger og fyldt op med inspiration til den daglige træning i klubben. Da jeg svingede cyklen om hjørnet ad Nørre Allé og nåede Vesterbro Torv, kunne jeg konstatere at solen var nået om på den anden side af Aarhus, hvor den spejlede sig lystigt i Olafur Eliassons Regnbue over kunstbygningen Aros.

Det havde været en god dag.