Foto/tekst: Cecilie Bradsted Pedersen
Concepcion, fredag D. 5. juli
Takket være udvekslingerne støttet af Seishinkan organisationen har flere Isshinryu udøvere haft muligheden for mødet med nye kulturer.
Det var meget specielt for Yhara at deltage ved Shin Go Ryu Cup i Danmark, ikke kun fordi hun vandt førstepladsen i sin katagruppe, men også fordi hun fik tildelt titlen “beste tekniker”. Dette var netop specielt fordi hendes bror, Diego som også bor i Skandinavien, havde vundet samme titel kun få år forinden. Denne gang var det dog Yharas tur til at repræsentere Chile, hendes landsdel og ikke mindst hendes meget stolte familie.
Den sygeplejerskeuddannede og shodan Isshinryu karateudøver oplevede udvekslingen, med motivation i et af de største ønsker for Seishinkan organisationen, at elever kan danne tætte relationer på tværs af landegrænser og kulturer og derved udvikle kampsport gennem opfattelsen af budo (vejen for både det psykiske og mentale til at opnå samhørighed mellem krop og sind).
Skandinavien
I denne sammenhæng tilbragte Yhara en måned i Skandinavien, boende hos den danske karate brunbælte, Cecilie Bradsted, som også er elev i en Isshinryu skole. “Det specielle ved karate er, at ethvert land, når de udøver karate, ubevidst naturligvis inkluderer en stor del af deres kultur og når du så træner i et fremmed land bliver du enormt hurtigt indsluset i det enkelte lands kultur og omgivet af dets folk. Derfor er denne slags udvekslinger så givtige” siger Yhara, der også modtog en førsteplads ved DM i UKDK.
Disse øjeblikke tillod hende at opleve en anderledes mentalitet med respekt for kampsporten, selvom essensen egentlig er den samme. “ Der er det en fritidsinteresse, modsat her, er det ikke på samme måde muligt for dem at gøre karatetræningen til deres erhverv. Derfor træner du det udover dine almindelige arbejdstid, og det bliver på den måde noget man aktivt prioriterer” forklarer Yhara der også deltog i undervisning hos Lars Andersen Sensei 7. Dan Kyoshi og undervisning i Martin Frederiksen Senseis dojo.
Hun tilføjer, at når danske studerende forlader gymnasiet er det ikke ualmindeligt at de tager et eller to år hvor de arbejder, opnår nogle livserfaringer og samtidig har tiden til at vælge det rette studie.
Dette er tilfældet for Cecilie Bradsted (20), som bor en måned hos Yhara og hendes familie i Concepcion, netop for at få førstehåndsoplevelsen af den chilenske kultur samt at deltage i både karate, kobudo og kendo som tilbydes i Seishinkan.
“Mit første indtryk af det chilenske folk, var at alle er enormt udadvendte og varme. En forskel der slog mig, var noget så banalt som den måde vi hilser på hinanden. I Danmark giver vi altid hånd første gang vi møder hinanden, hvilket til sammenligning med kindkysset måske godt kan lyde mere distanceret, men det er noget vi i Danmark forbinder med respekt og ordentlighed. Men jeg har haft en enormt god oplevelse, det er også min første gang i Sydamerika generelt” udtaler Cecilie, som rejser hjem til Danmark d. 10 juli og forhåbentligt skal starte på retorikstudiet ved Københavns Universitet.
UDVEKSLINGEN
Osvaldo Rodriguez Sensei, 7. dan sort bælte, grundlægger af Seishinkan og Yharas far fremhæver til begge sportsudøveres oplevelse at “uddelingen mellem Chile og de europæiske lande som Sverige, Rumænien, Danmark, men også USA og Okinawa til forfinelse, unægteligt vil give karateudøvere fra forskellige kontinenter en kulturel rigdom og teknisk udvikling til at forstå Budos sande dimension” dette udtaler den idrætsuddannede underviser, der også til tilskrive sig talrige rejser til Okinawa.
Seneste kommentarer