Tekst/foto: Hormat Martin Sangil
Baggrund
For et år siden holdt jeg(MS) et seminar i efterårsferien i København, efterfølgende var der elever der ønskede at lære den Indonesiske kampkunst Pencak Silat. Jeg startede så en klub op – SHDK – Vi startede med at træne i Hillerød Musikskole og var senere så heldige at få plads i Taifu i Frederiksværk. Vi er nu en lille gruppe Persilats(udøvere af Pencak Silat) og træner 2 gange om ugen. Vi har nu haft to gradueringer , gult og orange bælte. Da kampsporten er ny i DK har eleverne selvfølgelig været nysgerrige omkring baggrund og historie i kampkunsten. I 1988 begyndte jeg at træne hos Anton Barre, som var elev af Charles Renoult fra Amsterdam. Anton var flyttet til DK og havde samlet en lille gruppe af elever. Senere blev Charles min lærer da Anton skulle ud at rejse. Charles Renoult er elev af Pattje Phefferkorn(Grundlægger af Setia Hati stilen i Holland) og har haft flere klubber i årenes løb. Charles arbejder meget med den dansende del af pencak og har lavet koreografier til flere forestillinger med dansere hvor bevægelserne tager udgangspunkt i Pencak Silat. I dag har Charles flere privatelever og underviser på Teaterskolen i Rotterdam.
Charles Renault i DK
Den Hollandsk Indonesisk fødte Pencak Silat instruktør Charles Renoult var lørdag. D. 20. Oktober forbi SHDK, Pencak Silat Danmark hos Taifu i Frederiksværk.
Seminaret var fra kl. 10.00-15.00 og var åbent for alle , men kun folk fra klubben og gamle persilats var mødt op. Efter at klubbens træner Martin Sangill havde varmet eleverne op overtog Charles,- Han startede med at introducere flere åndedrætsøvelser, da den rigtige vejrtrækning er enormt vigtig for at kunne udføre alle elementer i kampsporten. Charles fik hurtigt en god kontakt til eleverne med hans indlevende måde at forklare tingene på og en god portion humor. Eleverne gennemgik diagonale bevægelsesmønstre med koordination af arme og ben og han pointerede at der er aldrig en arm eller et ben der ikke er aktiv, alle dele af kroppen har en funktion og kræver derfor opmærksomhed – desuden forklarede han vigtigheden af at se lige frem og ikke ned i gulvet for både at se sin modstanderen i øjnene og for at energien ikke forsvinder ned af men er fremadrettet. Bagefter skulle eleverne stå i forskellige former i lang tid af gangen, mens Charles rettede ind på arme og ben – det gav syre i benene.
Inden pausen blev der også trænet forsvar mod stok når man ligger på gulvet og faldteknikker.Efter pausen gennemgik Charles først dele af Toya-Lankaen ( kamp med stokke ) Her ville han se at eleverne angreb hinanden meget mere realistisk, så den der forsvarer hele tiden føler sig presset og rent faktisk lærer at forsvare sig.
Den sidste time blev brugt på Lanka (kata) træning. Her fik eleverne en ny Lanka – Lanka 1- som blev gennemgået ned til mindste detalje og det kunne tydelig ses at eleverne var godt møre!! Men de kæmpede godt for at huske alt.
En meget inspirerende dag både for elever og træner, vi håber at Charles kommer forbi igen og at der næste gang er endnu flere elever i klubben.
Seneste kommentarer