Af Lars Kirk, CSKK
Weekenden 20 – 21 April 2024 stod i karatens tegn, da CSKK (Charlottenlund Shotokan Karateklub) var vært og faciliterede, en aldeles intensiv og begivenhedsrig forårsseminar for alle JKS medlemmer.
Watanabe Sensei
Sensei Daisuke Watanabe fra JKS Honbu Dojo i Tokyo, stod for træningen, og ledede os alle igennem sammenlagt 6 timers træning i absolut verdensklasse. Fordelt på to dage. Sensei Daisuke Watanabe er en verdenskendt kapacitet, gradueret 6. dan og har været på det japanske WKF-landshold i kumite i 11 år. Han er tidligere JKS-verdensmester i kumite og er en af de absolut bedste karateinstruktører i verden.
Watanabe Sensei, har været i Danmark i en 3 ugers tid, og har trænet i Sensei Jesper Markvardsens’ dojo i Hørsholm, som er en JKS søster/brorklub i Hørsholm. Nu skulle vi alle samles i Kildeskovshallen til en ordentlig omgang karatetræning, og jeg skal da ellers lige love for, der blev trænet igennem.
Karatefolk fra nær og fjern
Træningssalen var i bogstaveligste forstand proppet med karatefolk, da træningen skulle begynde. Der var både karatekæmpere fra Edinburgh, Skotland, Gilleleje, Fredensborg, Hørsholm, Struer og ja; Charlottenlund. Alle medlemmer af den store JKS-familie. Der var karate ka’er i alle bæltegrader, nogle få med lidt farve og mange brun- og sortbælter.
Første træningsdag
Lørdag klokken 10.00 startede vi. Og i dyb respekt, bukkede vi alle ind for både Watanabe Sensei og Shihan Jan Spatzek inden opvarmningen blev sat i gang. Vi var spændte, forventningsfulde og nogle sikkert en smule nervøse, for Sensei Watanabes træninger er kendt for høj intensitet og teknisk højt niveau.
Watanabe Sensei har et godt humør. Han er for det meste af tiden smilende, og pædagogisk i sin tilgang til undervisningen, og indimellem kommer der også et lille lunt, glimt i øjet. Han er grundig, lean og stram i sine instruktioner og yderst kompetent. Bedre kapacitet og karateundervisning er svært at finde. Og når instruktionerne kommer fra en instruktør af hans kaliber og med de præstationer (og hak han har i bæltet), lytter man og suger alt til sig så godt man kan. Det er guldkorn efter guldkorn, der bliver serveret.
Kihon & kata
Vi stod pakket i 3 rækker, for at få plads til alle, og startede med kihon-øvelser. Forholdsvis simple kombinationer af parader, slag, stød og spark i korrekte kombinationer, kizami-zuki, Gyaku-zuki. Men gradvist blev det mere og mere kompliceret, imens intensiteten blev skruet op. Til sidst lavede vi øvelser hvor vi snurrede rundt og leverede slag og stød. Der var varmt i salen, og træningen bar præg af intervaller, repetitioner og høj intensitet. Efter blot 15 minutter, kunne min gi vrides.
Senere blev der trænet kata. Vi startede med Heian yondan, derefter Heian godan og til slut Bassai dai. Det var yderst grundig gennemgang og selvfølgelig helt ned i detaljerne, for Watanabe Sensei ser ALT, selv de mindste ting. Men det er en fornøjelse at blive rettet ind, inden det sætter sig som ”dårlige vaner”, der ikke kan aflæres igen.
Anden træningsdag
Anden dagen var lige så intens. Vi bukkede ind for Watanabe Sensei og Jan Shihan og gik i gang med opvarmning. Benene var stive som træstammer, og man skal lige i gang ovenpå gårsdagens træning, før fleksibilitet og varme kom tilbage i musklerne. Varme blev vi, og undervisningen gik i gang.
Igen startede vi med Kihon – denne gang en anelse andre kombinationer, og vi kom ind i en intens mojo, af repetitioner og øvelser der gradvist blev hurtigere og mere kompliceret.
Fokus på Junro kata
Derefter gennemgik vi og trænede Junro kata’er – Asai Sensei’s egne kata, som han fik ind i JKS Karate inden hans død. Vi trænede Junro Sandan, Junro Yondan og Junro Godan, og bagefter Jion. Det var mega fedt at komme dem alle fire igennem. Da det nye JKS pensum kom for et halvt årstid siden, introduceres Junro Kata’erne allerede fra 5 kyu – så det var rigtig fedt at få dem trænet godt igennem. Også for de højere graduerede!
Sensei’s specialitet
Efter 40 min. frokostpause, stod den på kumite-øvelser énmasse. Dette er især Watanabe Sensei’s specialitet. Han er i bogstavligste forstand verdensmester i at kæmpe kumite – og hold da fast, han kan nogle vilde teknikker. Han er måske en af de hurtigste nulevende kæmpere, og når han tager et skidt frem for at levere et stød, kommer han 4 – 5 meter hen over gulvet – hans rækkevidde i sine angreb er vildt imponerende. Vi andre prøver, men det bliver kun spæde skridt ved siden af. Man bliver mindet om karatens inderste væsen – nemlig at man altid kan blive bedre, uanset hvor man er i sin udvikling. Der er i den grad, noget at se op til, og hvor er det dog inspirerende og nærmest en ære, at træne med en verdensmester der er så kompetent.
Sammen to og to
Vi fik lejlighed til at gå sammen to og to (som Watanabe har lært at sige på dansk) ”sammen-to-og-to”; siger han på japanerdansk… Så, to og to trænede vi nogle forskellige kumite-teknikker (kampteknikker) igennem. Nogle kombinationer med to stød andre med tre, samt parade og Mawashi-geri (cirkelspark) og nedtagninger Ashi-barai. Det ser så nemt ud, når en verdensmester gør det, men hvor er det svært at gøre efter.
Watch and learn
Der var meget ”doing” i undervisningen, hvilket efter min mening var supergodt. Pga. sensei’s begrænsede engelskkundskaber, bliver meget af undervisningen fysisk. Han viser og forklarer lidt og man kigger og gør det efter – ikke så meget snak. For sådan en som mig virker det supergodt. Jeg kan nogen gange miste orienteringen i lange forklaringer, og på et tidspunkt skal kroppen alligevel lære det – så når man prøver nok gange, og fejler nok gange, sidder det der pludseligt. Det er en fin måde at lære karate på. Og kan i bedste fald give en aha-oplevelser.
Reflektioner
Et par af de ting jeg tager med fra dette træningsseminar er, at man skal huske at være afslappet i kamp. Hvis du spænder op, bliver du langsom og uden kraft. Man ved det jo godt, men det er vigtigt at arbejde med kontinuerligt. Kom godt frem i dine angreb. Følg op med angreb, hvis du ikke ramme med det første, gør du med det næste. Variere dine angreb. Hav et arsenal klar, måske en 3 – 4 teknikker, som du øver dig stærk i, og som du kan bruge i flæng. Og ja – meget mere… Mit hoved er ved at eksplodere og helt fyldt op med teknikker og øvelser – men på en god måde! Vi er blevet introduceret til nye karate, kumite-øvelser, som man i princippet kan bruge de næste mange år på at forfine.
Men en af de vigtigste ting jeg blev mindet om, og tager med mig videre, er at karate er en livssport. Du kan blive ved, til du lægger dig i graven, og stadig kun nå at mestre en brøkdel. Det synes jeg er forunderligt – og smukt!
Arigato
Tak til JKS Danmark, Jan Shihan, CSKK, Casper Sensei og alle Senseis ved seminariet. Og især stor ARIGATO til Watanabe Sensei, for sin tålmodighed, store karateindsigt og hans utrættelige evne og lyst til at give karaten videre til os andre. Håber vi ses næste år. Osu!
Seneste kommentarer