Tekst: Susanne Holbek/Michael Funch Jensen/Lars F. Andersen.
Foto: Tonni Norslev.
Budotræf er blevet afholdt siden 2003 og afholdes af Kokoro Society. I år blev Budotræf afholdt i samarbejde med Keiokan Karate v/Tom Christensen og Joshinkan Isshinryu Karate Copenhagen. Arrangementet var endvidere et breddearrangement under Dansk Karate Forbund.
Instruktører på lejren var Tom Christensen Shorinkan, Michael Horsman Yamani-ryu, Mads Nørby Isshinryu, Jim Sindt Koryu Uchinadi og Lars Andersen Isshinryu. Der blev undervist i følgende våben: bo, sai, tonfa, sai. Der blev dog også undervist særskilt i eku, tekko og sansetsukon.
Knap 70 deltagere deltog i arrangementet der blev afholdt fredag den 20. januar i Keikokans dojo og den 21. januar i Amagerhallens lokaler.
Kokoro Society som består af række instruktører optog på Budotræf Tom Christensen som nyt medlem i rådet. Kokoro Society er en samling af Budo instruktører fra forskellige systemer og stilarter. Det der blev lagt for grund til Tom Christensens optagelse var at Tom efter mange års træning stadig var meget søgende efter viden. Tom skiftede for nogle år siden fra Shotokan til Shorin-ryu Karate og har nu efter flere Okinawa og USA besøg officielt indført Shorin-ryu Shorinkan stilarten i Danmark.
Tom Christensen bliver optaget i Kokoro Society
Her følger to beskrivelser af hvordan deltagerne oplevede lejren.
Tekst: Susanne Holbek
Min oplevelse af Budotræf 2012 fredag d. 20. og lørdag d. 21. januar
Tusind tak for et rigtig flot gennemtænkt Seminar, i bo, sai og tonfa, med forskellige instruktører; Lars Andersen sensei, Tom Christensen sensei, Jim Sindt sensei, Mads Nørby sensei og Mike Horseman sensei.
Fredag:
Jeg havde da aldrig drømt om at deltage og træne med våben. Det var min mening bare, at se træningen om fredagen. Tom vil gennemgå nogle katas , to af hver med bo, sai og tonfa. Finn (Hemmingsen) fra Isshinryu syntes bestemt jeg skulle tage mine våben med og deltage også for at lære mine bo, sai og tonfa at kende.
Var godt nok ved at springe fra op til flere gange, spurgte hele tiden om det mon var ok, puha hvor grænseoverskridende.
Spurgte Tom om det var ok at være med, og gjorde klart at jeg ikke havde prøvet en sai og tonfa før, ingen problem svarede han ” look and learn” også et motto der gik igen om lørdagen.
Fredagstræningen
Puha svedte men, hvor er alle hjælpsomme, jeg var høj, sikke en aften alt var bare så flot, en kæmpe oplevelse, jeg er måske for lyserød og floffy men, Sai´en den faldt jeg for. Min Tonfa er jeg stadig sur på, blev en del gul og blå op af armen, men mere fordi den ikke ville det jeg mente den skulle. Senere hjalp Tonni mig, vi fandt da ud af, at håndtaget ikke var godt nok……. så jeg var ikke helt tosset.
Nogle af deltagerne ved fredagstræningen
Jeg fik lært Susanna at kende èn jeg var meget glad for at hilse på, prøvede endda hendes lille fikse sai (sådan en vil jeg også eje).
Jeg var høj efter de 3 træning pas og faldt vildt meget for træningen med Sai.
Havde godt nok svært ved at sove den nat, var høj og glad sikke en god fredag.
Jim Sindt underviser en gruppe i Bo Jutsu
Lørdag:
Endnu mere spændt, og nervøs. Omklædning foregik ude på dame toilettet, mødte Susanna fra i går, godt med et ansigt man har set før.
Man var ikke i tvivl på vejen, hvem der skulle til seminar, en bo er lang at transportere.
Det hele foregik i en mega stor sal (Amagerhallen, bordtennissalen), der var godt nok også mange mødt op, nogle kendte man, andre havde man set før.
Folk klædte om og havde fundet et sted til tøj og våben, et samlings sted.
2 x Carsten under Michael Hormans tonfa træning
De 2 ”Carsten´er” fra vores klub, var også mødt op, fik dog ikke trænet på samme hold sammen med dem, lidt tilfældigt måske, men så kunne de låne min sai og tonfa, på den måde fungerede det rigtig godt.
Tejs Damkjær træner Bo Jutsu hos Lars F. Andersen
Samling og opstilling, Lars var den der forklarede og præsenterede de forskellige instruktører, han glemte lidt at fortælle noget mere om sig selv.
Der var forskellige hold, bo, sai og tonfa. Det var meningen at man kunne vælge et hold og selv om det ikke var interessant blev man og fuldførte kurset, det ville ikke være med bukken og skraben, men en god ånd, passe godt på og holde øje med dem ved siden af én, under træningen.
Jim Sindt underviser i Bo Jutsu
Et hold med bo ved Jim. Tom kørte begynder sai og tonfa ved og helt klart det var der jeg ville deltage. Lars kørte med Tonfabunkai, men for mit vedkommende var det begynder sai og tonfa
Drengene fra Bornholm, jeg også trænede med fredag, var også med på holdet. De var bare så hjælpsomme og gav sig tid selv om det var lige så nyt for dem. Det gav da en vis tryghed.
Michael Horsman
Tom startede med Tonfa, ikke min bedste ven, men jeg forsøgte så godt jeg kunne, det galt om at lære tonfaen at kende, bære og svinge, lave 8 taller, jeg kunne bare ikke, havde så svært ved at forstå om jeg skulle spænde alle fingrene omkring håndtaget, eller var det kun tommel og pegefinger. Ved dog godt at de 3 fingre kan styre. Tonni har siden hjulpet mig, så med en god Tonfa, kan alt lade sig gøre, den skal bare passe til en, og havde et godt håndtag med en knop der passer.
Tom Christensen introducerer Sai Jutsu
Sai, jubii, må godt nok indrømme at fredagen gav mig meget, jeg havde prøvet en del af det Tom viste os, min sai er for stor og tung igen, så nogle små sager af nogle sai, der heller ikke var lige så tunge, fik fortalt hvordan man måler længden, fra albuen (jeg skal da bare eje sådan en lille sag str. small) igen, våben og kvalitet betyder meget.
Lidt pause, tiden skred lidt, men for søren da, en pause var da veltrængt. Samling igen og forklaring om hvad der ville blive trænet i denne gang med nogle nye instruktører anderledes, men godt tænkt. Super seminar.
Henrik Skov og Susanne Holbek i fuld gang med Pechin Kumi Sai
Jeg vidste at det var min bo der skulle bruges denne gang, men var godt nok på isbane, havde håbet at der også var noget for begynder, og blev så meget i tvivl hvor jeg skulle placere mig selv, Lars havde et hold, så at drengene fra Bornholm var der, tænkte yes, men de havde trænet med bo og var nok lidt længere fremme.
Mike underviste i bo, jeg stod og vadede mig selv over fødderne havde sat min bo ind til siden og tænkte ”ok denne gang kigger jeg bare”. Tonni havde godt nok set mig og sagde at det bare var om at deltage, tusind tak for det. Fik lært at lige meget hvor hårdt og stramt man holder en bo ændre det ikke på slaget, lærte lidt om bevægelserne, hvor lidt der skal til, inddelingen af boen i 3, finde balance, rigtig god succes. Jeg er venstrehåndet, men ved så ikke om tingene vil være anderledes med venstre det må jeg prøve. Meget træning med siden til, for at beskytte sig selv. Igen en god træning. Lært en ny side af en bo.
Frokost en time vi havde medbragt vores mad, snak og hygge, en god summen overalt.
Sidste seance inden opvisning.
Mads Nørby demonstrerer den 3-delte stok Sansetsukun
Havde en del fokus på at ville træne sai, Jim var instruktør på det sidste hold, var dog lidt usikker om mit niveau var ok, spurgte pænt om det var ok at deltage, selvfølgelig men jeg var usikker.
Vi skulle træne Sai Sai kanon god forklaring om hvordan og ledes, ikke lige mig at være mod en anden, men Henrik (Skov) blev jeg makker med, puha hvor var det bare yes. Han var en super, igen, alle er så hjælpsomme tusind tak.
Når Jim viser og forklarede, en god underviser og flot ser det ud, hold da op
vi nåede næsten hele serien, hvor er det sejt, fik lært en del, især ikke at stoppe min sai midt i det hele, men forsætte hele vejen.
Og så var det tid til en pause, herefter var der opvisning, yessssss.
Hvad skal jeg sige, det var bare så flot, hold da op. Alle var så gode, Jim havde godt nok sving og lyd i sin bo. Flot opvisning fra Mike med kama, den svingede han flot, han fortalte at den var skarp og det tidspunkt han skar sig, var når han skulle tage den op fra sin taske, god humor.
Henrik fik vist os en flot kata med sai, Mads lavede også en saikata, jeg troede at han lavede kataen med en sai, kunne ikke se den anden, men pludselig havde han to. Der var flere opvisninger, alle rigtig flotte.
Jeg må indrømme at jeg har fået meget med hjem, og er utrolig glad for at have deltaget i dette seminar, kan kun glæde mig til det næste.
Jeg har fået åbnet mine øjne endnu mere for de forskellige stilarter sikke en verden. Jeg må eje en lille ny sag, af en sai der ikke er så tung og en bedre tonfa, der passer til min hånd.
Tusind tak for et meget gennemtænkt, og godt seminar ingen tvivl om at Lars havde et godt overblik over det hele, og tænkt det hele igennem.
Look and learn
Susanne Holbek – Amager Karate Skole
Af Michael Funch Jensen
Jushinkan Rønne
Fredag d. 20. januar kl. 18 møder vi op på Skelgårdsskolen, hvor vi bliver taget imod med åbne arme af Tom Christensen mfl..
Vi har glædet os til 3 timers Kobudo træning og vi bliver informeret om hvordan aftenen skal forløbe. Heldigvis for os vælger Tom sensei at dele salen op, så os ”nye” kan komme godt med fra start.
Jim Vollesen under fredagstræningen
Det bliver en super spændende aften, hvor vi veksler imellem de 3 våben; Sai, Tonfa og Bo. Takket være nogle yderst kompetente instruktører kommer vi rigtigt godt i gang med de forskellige våben (gode instruktioner) og hver gang, at der er et par bevægelser man kan huske…så har vi hver især en succesoplevelse.
Det er første gang vi prøver disse kata´er og vi har alle en oplevelse af, at det er en helt ny verden der ”åbner sig” for os. Efter aftenens træning er vi helt enige om, at det var et rigtigt godt valg at tage til Kastrup i denne weekend og glæder os så til at se, hvad lørdagen vil byde på.
Godt fremmøde lørdag morgen
Lørdag d. 21. kl. 10 møder vi op i AmagerHallen, hvor dagens træning skal foregå. Vi kommer i god tid, så vi får hilst på nogle af deltagerne fra fredags træningen…et glædeligt gensyn.
Lars Sensei byder alle deltagere velkomne og præsenterer de øvrige instruktører (Jim Sindt, Mads Nørby, Mike Horsmann og Tom Christensen)
Lars F. Andersen underviste i Tonfa bunkai
Stemningen er helt i top og Lars Sensei ligger op til at dagen skal foregå i en uformel og behagelig atmosfære vi er ikke kommet for at ”bukke og skrabe”, men for at lære en masse nyt og lære nogle nye budoka´er at kende….nemlig!!
Instruktørerne får hver deres område, hvor vi så selv kan vælge til og fra alt efter hvad man kunne have lyst til, at kigge nærmere på. Det er en rigtig god måde at gøre det på syntes jeg, så får alle bedst muligt udbytte af seminaret og på hvert deres niveau.
Der bliver virkeligt gået til den i mange timer, hvor der er stor koncentration og en stor blanding af bo, sai, tonfa, kama og eku der svinger rundt i luften.
Efter nogle yderst lærerige timer er det blevet tid til opvisninger fra forskellige stilarter. Jeg skal love for at det blev nogle opvisninger med ”smæk i” …det var virkeligt imponerende hvad der blev præsenteret her, af forskellige våbenkata´er. Det var meget spændende at se forskellen imellem stilarterne, hvor man i bund og grund kan sige, at man træner det samme…men alligevel er det vidt forskelligt, vildt!!
Bo træning med Michael Horsman
Seminaret blev sluttet af på spændende vis, med et ca. 1 time langt foredrag af Frank Fürst, om det japanske Katana. Her fik vi 30 års erfaring om samuraisværdets opbygning og historie kogt ned til 1 time. Der blev fortalt helt ned i detaljen omkring jernsand, slibe og polérmetoder, klingetyper, gravering og ikke mindst Franks rejser til Japan. Vi fik også æren af at se Franks private samling, som jo er 100 pct. unik og utrolig fascinerende.
Jeg træner Jushinryu Ju-Jitsu, hvilket jo er noget helt andet end Kobudo….men takket være Shihan Per og Torben fra Jushinkan Brønderslev, er vi blevet introduceret til denne fantastiske verden og jeg ser frem til rigtigt mange lærerige timer indenfor Kobudo i fremtiden.
Tusind tak til Lars Sensei for invitationen til dette års Budotræf og jeg håber at vi meget snart ses igen.
Kl. 1600 overtog Frank Fürst roret og lavede et fantastisk foredrag om samuraisværd. Tryk på nedenstående billede for at komme til artiklen:
Det næste Budotræf afholdes i København den 3. november 2012.
Seneste kommentarer