IMG_8570_resize-imp

I september besøgte Kensho Tokumura 9. dan Kobudo Danmark og var chefinstruktør på Tokushinryu Kobudo Europe lejren. Tokumura har trænet Karate siden 1957 og Kobudo siden 1959 og har derfor en stor erfaring i at arbejde med våben

IMG_8560_resize-imp

IMG_8557_resize-imp

I forbindelse med min egen træning i Kobudo, har jeg med stor glæde suppleret træningen med privattimer under Martin K. Holtmann som er en enestående fægter og chefinstruktør indenfor HEMA(Historical European Martial Arts) og leder af Københavns Historiske Fægteklub http://www.khfk.dk/

Martin har blandt andet været med i DR serien “I Krig for Danmark”, hvor han viser og underviser i nærkamp med vikingessværd og skjold.

Link til serien:

https://www.youtube.com/watch?v=F67zgSwVToY

Martin og jeg kom til at tale om, at det kunne være spændende at lave en sammenligning mellem okinawansk Kobudo og vestlig fægtning. Så en dag i september tog jeg Tokumura og Jeff Perkins 8. dan Kobudo med på National Museet og introducerede ham for Martin og Valentyn Volkov, der også er instruktør i Københavns Historiske Fægteklub.

IMG_8647_resize-imp

Dagen startede med en gennemgang af en lang række europæiske våben fra forskellige tider, startende med vikingetiden og helt op til 1800 tallet. Martin’s makker var Valentyn Volkov, som er en yderst kompetent fægter og instruktør fra Københavns Historiske Fægteklub.

Det blev en spændende dag med sammenligning af bevægelsemønstre på både en- og tohåndsvåben. Det var så at sige hænderne, der “talte”, da Tokumura taler ret begrænset engelsk, men fra begge sider blev, der vist bevægelser og taktikker i stor stil.

IMG_8550_resize-imp IMG_8545_resize-imp IMG_8530_resize-imp

IMG_8529_resize-imp

For kobudogruppen var det en stor oplevelse at se fægterne i frikamp. Kontakten var overraskende hård, men kæmperne var godt beskyttede. Overraskelsen var endnu større, da fægterne fortalte at de kørte med ca. 50 %.

Det var også mit indtryk, at fægterne fra Københavns Historiske Fægteklub, fik noget ud af at møde Tokumura Sensei og se hvordan våbenkunst er præserveret i okinawansk våbenkunst. Martin fortalte flere gange at det var imponerende at se de elegante og økonomiske bevægebaner, som Tokumura benyttede.

Vi sluttede af med en hyggelig frokost på den traditionsrige Toldbod Bodega, hvor vi fandt ud af at en pariserbøf passede godt til den okinawanske gane :-)

I øvrigt skulle Martin dagen efter undervise Gardehusarregimentet i sabelfægtning.

Tekst/foto: Lars F. Andersen, Tonni Norslev