Efter 40 år med Budo, bliver man ikke overrasket over, at en elev der dumper til en shodan graduering, bliver frustreret, sur og forlader klubben. Skuffet over sin egen indsats – selvom det ofte bliver kaldt noget andet.
Men, når den selv samme elev, der ikke helt var klar til det sorte bælte, så åbner en ny klub tæt på den gamle klub og tilbyder undervisning i den disciplin eleven dumpede i – så kan man stadig efter 40 år tabe kæben af forbavselse.
Ikke fordi man ikke ved det sker, for det gør det og ikke så sjældent. Men fordi man skuffes over den mangel på respekt for instruktører, der har gjort deres bedste og kun har dumpet eleven, netop for at hjælpe eleven til den rette forståelse og til at blive dygtigere.
Men især skuffes man over, at nogen uden den rette viden og erfaring vil tilbyde uvidende forældre og deres børn undervisning i japansk kampsport i den tro, at man har den erfaring der skal til.
Det er ikke ny viden jeg deler ud her, men jeg føler mig inspireret – efter en nyligt episode af den art – til atter at sætte fokus på, hvad man som kommende elev i japansk kampsport eller man som forældre til et barn der brændende ønsker sig at træne rigtig karate eller anden japansk kampsport, skal vide for at vælge den rette klub og den rette instruktør.
Selvfølgelig kan man ikke forlange at man hver gang gør det rigtige valg, men man kan gøre sig umage.
Ikke mange i dag har den styrke der skal til, til at gå hele vejen til det sorte bælte. Tidligere blev man bare ved og gjorde sit bedste. I dag er der så mange tilbud, at man bare starter på noget andet eller et andet sted, hvis det første ikke gik. Det samme gælder for dem der vil være instruktører. Det kan ikke gå hurtigt nok at blive “mester”. Og ja, der er klubber hvor et sort bælte tildeles i flæng, for at holde på eleverne – hvilket ikke er tilfredsstillende, for hverken eleverne, instruktørene eller tilliden.
Budo (krigerens vej) er ikke fodbold eller badminton, selvom der på et avanceret niveau kan være visse sammenfald. Budo træningen kan føre frem til dødelige teknikker og ikke uvæsentligt, så er undervisningen i japansk kampkunst lige så meget en træning i respekt til sig selv og andre, ydmyghed over for livets udfordringer og en test i uselviskhed og vedholdende søgen.
Man starter en rejse ud af livets forunderlige vej til bedre viden om sig selv.
Derfor er det ikke ligegyldigt hvor man lægger sin tillid og sine penge.
Inden man melder sig selv eller sine børn ind i en klub hvor man måske kun kender instruktørerne fra en plakat, er det helt ok at stille spørgsmål til klubbens historie og instruktørernes erfaring. Søg information på Internettet om klubben og personerne og søg svar hos venner og bekendte.
Jeg vil faktisk anbefale at man checker flere klubber ud og at man flere gange kikker på undervisningen, så man kan få et indtryk af den måde der undervises på og hvordan elevernes og instruktørernes indbyrdes forhold er, inden man beslutter sig for et sted at træne. Man siger, at man kan se en klubs kvaliteter, ved at se på dens elever. Det er aldrig nok, at en klub har et godt rygte, eller har mange med sorte bælter. Man skal tage aktiv stilling.
Man skal kunne forestille sig, at her i denne klub kan jeg få et hjem og nogle gode venner og nogle instruktører jeg kan rette mig blindt efter eller overlade mine børn til. Der skal være en kemi der passer begge veje.
En forkert klub og instruktør, kan ikke bare betyde penge ud af vinduet og en masse spild af tid, men også give en uoprettelig skade og mistillid til andre mennesker. Derfor er det rette valg så vigtigt.
Budo og japansk kampkunst er fantastisk og sammen med de rette personer for én, kan det blive en oplevelse for hele livet og en del af livet.
Livet er for kort til de forkerte valg.
Ganbarimashou
Carsten Wang Jørgensen, bestyrelsesmedlem
Shotogakusha Danmark
Skide god klub, godt fællesskab og gode instuktører.
Fint indlæg og med mange gode pointer.
Jeg mødte for nyligt en dreng på ca. 13 år og han trænede karate. Spændende sagde jeg efter selv at have trænet i 25 år. Hvor langt er du kommet? Jeg har brunt bælte. Nå ok hvilken grad har du? Det ved han så ikke. Ret impornerende når man alligevel er nået så langt. Jeg spørger så ind til hvilken stil han træner og det ved han heller ikke og jeg hjælper ham med at nævne stort set alle stilarter, jeg kan komme i tanker om.
Senere overhører jeg så at han bare skal træne et år mere så får han brunt.
Hvor ved han det fra? Hvad nu hvis han ikke kan bestå pensum?
Jeg bliver træt og irriteret over at man kan få sort bælte uden at vide hvilken stilart man træner og gradueringerne er baseret på antallet af dojobesøg.
1000 vil gerne være sortbælte,100 mener de har fortjent det,men meget få har det der skal til,hvorefter de opdager at den svære vej lige er begyndt.Ous
Kære Carsten Vang Jørgensen
Hvor er det en velskrevet artikel som sætter fokus på de udfordringer man støder på i mødet med andre mennesker i Budo. Heldigvis er det sjældent at vi ser Budo-udøvere, som forlader klubber i skuffelse over egen indsats. Langt størstedelen vælger at benytte sig af den lærdom og visdom de har opnået i deres klub til at komme videre.
I det beskrevne tilfælde virker det ikke som om interessen ligger i at fordybe sig i Budo – tværtimod virker det som en hævnakt mod sin tidligere klub. At starte klub op tæt på sin gamle klub og tilbyde undervisning ligger meget fjernt fra de dyder og værdier der findes i Budo. Nøgleord som respekt, ydmyghed, at være uselvisk kendetegner Budo.
Desværre møder man af og til mennesker som søger ind i Budo-klubber af andre interesser. Det kan være adgang til den magtstruktur der ligger i det hieraki, som findes i Budo. Personer med lavt selvværd, personer som savner anerkendelse kan få dette opfyldt i en Budo-klub, som instruktør. Det holder sjældent i længden, da netop fordybelse i Budo er en livslang proces mod at blive et bedre menneske.
Godt indlæg Carsten…tak for det!
Selv har jeg masser af eksempler på det…blandt andet husker jeg nogle der på et tidspunkt mente at de sagtens kunne springe Dangrader (høje dangrader vel at bemærke) over, og da de ikke fik lov, blev tøsesure og forsvandt ud af forbundet og de fandt nogen der godt gad graduere dem !!!
Oss
Ole
Osu
Hvor er det en go artikel, og den er så sand. Du har beskrevet dette på klub niveau, hvilket nok rigtig mange af os har oplevet. Jeg kan godt genkende dette…. Hele denne artikel kunne løftes op på organisations niveau i Danmark og Japan, vi har set hele grene forlade eks JKA og stifte deres egen organisation, som så senere deles igen, og igen, fremmer dette Karaten, nej ikke efter min mening, det er direkte ødelæggende for karaten.
Hvorfor så disse store delinger. Ja her er vi tilbage i artiklen herover. Nogle er blevet tøsefornærmet over et eller andet, eller vil være Kalif i stedet for Kaliffen
Osu og respekt
En fin artikel , et problem som kan ungås hvis man er tydelig i organisationens pensum og laver klare retningslinier , så eleven ikke får forkerte forventninger . I Karste mødet ban altid hinanden med respekt, tålmodighed og venlighed, en vigtigtige etikette som er med til at forme den enkelte elev. Det er ofte almindelig reaktion når en elev får nogle forkerte forventninger fra sin instruktør, som måske lover at en elev kan blive gradueret. I vores organisation kan man kun blive indstillet til graduering efter en forprøve og efter nogle fastlagte krav, både alder og træningsinterval fortæller om det er realistisk at du bliver indstillet til sort bælte yudansha grad.
Det taget normalt mellem 5-7 år at få shodan i kyokushin karate med træning 3-4 gange om ugen foruden at skulle fungerer som ass i klubben for juniorholdet gennem 2 år og deltage i de sidste tre års Gasshuku Camp, førstehjælps kursus og meget mere.
Tro vi alle har forskellige erfaringer på elever som har udviklet en lav frustrations tærskel fordi vi ikke selv har været gode nok til at vejlede dem med tålmodighed og respekt. Det er ofte når vi tager andre som en selvfølge at det går galt.
Rigtigt godt nytår
Osu og respekt
Kancho
Flemming
Jonzen-Do.con