Foto og tekst: Lars Andersen/Karatenews

Under mit ophold på Okinawa træner vi Kobudo i Tokumura Senseis Tokushinkan Dojo. Tokumura Sensei er en utrolig venlig person og der er faktisk på ingen måder nogen form for hård disciplin i dojoen. Men det skal også siges at det kun er instruktører som deltager i undervisningen.

Selve træningen er fokuseret mod at vi skal vise en lang række kata samt tre bunkai til hver kata på lørdag, hvor Tokumuras dojo har eksisteret i 30 år. Det at starte en dojo på Okinawa kan ikke helt sammenlignes med at stifte en karate klub i Danmark. Tokumura fungerede i mange år som instruktør på Isshinryu Karate Honbu på Okinawa. En dag blev han bedt om at starte en dojo – “ordered to start a sub-station” som han sagde. Han fortsatte dog som instruktør på honbu-dojoen i nogle år.

Dojoen hedder Tokushinkan og han underviser her Jundokan Goju-ryu samt Tokushinryu Kobudo. Tokumura træner også selv Isshinryu karate kata, men underviser ikke længere i stilen. Dojoen fungerer nu som international honbu dojo for Tokushinryu Kobudo under Ryukyu Dento Kobujutsu Hozon Budo Kyokai som ledes af Kiichi Nakamoto Sensei 10. dan Kobudo og 8. dan Gojuryu Jundokan.

Tilbage til træningen! Tokumura står konstant og stirrer på en når man udfører en kata og kommer så med nogle gode rettelser. Som noget speciel, så træner man i t-shirt under formiddagstræningerne. Dette er for at Tokumura kan se om man hele tiden har den korrekte kroppes position bag de forskellige våben. Rettelserne bliver altid begrundet af kombative årsager, også er det det bare en fornøjelse at se Tokumura bevæge sig, både som karateka og som Kobudoka. Det er helt specielt at se 55 års karate/kobudo kan give af færdigheder. Men når alt kommer til alt skal man tilbage i den daglige kihontræning i karatetimerne for at finde grunden til denne kunden. Okinawanerne bevæger sig utroligt hurtigt, hvilket kommer af mange timers træning af de mest elementære bevægelser i karate. I karatetræningen kan man til tider have en fordel af at være større end okinawanerne, men det gælder ikke under kobudotræningerne, hvor de hurtige stillingsskift gør dem rigtig gode.

Tokumura er meget spændt på opvisningen, hvor der skal vises en lang række kata med forskellige våben. Tokumura vil efter hver kata vise bunkai og selv afslutte med at vise en kata. I opvisningen vil der både være okinawanere, fastlands japanere, amerikanere og en enkelt dansker. Der vil være flere prominente karate og kobudo instruktører til stede ved opvisningen, så der forventes at man yder sit bedste.

 

 Carol Womack og Tokumura Sensei arbejder med tekko

 

 

….fortsat

Forfatteren rettes af Tokumura Sensei

 

Nunti sai! til højre ses Jeff Perkins fra USA

 

Dojoen set udefra

Tokumura familiens mindesten. Området bruges ofte til træning med lange våben, når vejret er godt.(vi har ikke set solen endnu pga. tyfon sæsonen)

 

Udsigten til Hamahiga øen fra området.

 

Efter dagens træning tog Tokumura Sensei os med til Kyan Senseis mindesmærke. Kyan Senseis elever grundlagde følgende systemer: Matsubayashi-ryu (Nagamine ShoshinSensei), Seibukan Shorin-ryu (Shimabukuro Zenpo Sensei), Shorinji-ryu (Nakazato Joen Sensei og Isshinryu (Shimabukuro Tatsuo Sensei). Der er måske ikke så mange som kender disse stilarter, men det er fra Kyan Sensei at versionerne Chatanyara no Kusanku og Tomari Chinto kommer, som i disse dage ses udført af Shito-ryu karatekaer ved WKF stævner.