Tekst og foto: Anders Uhrenfeldt/Bosatsu
Itosu-Kai lederen Sakagami Sensei afholdt seminar i Irland
Den danske del af Itosu-Kai deltog med små 20 personer
Itosu-Kai Karate do er en Shito-Ryu stilart og lederen er Sadaaki Sakagami, 69 år i skrivende stund.
Han havde taget to hjælpe-instruktører med sig; Ayumu Oda Sensei og Suzuki Sensei.
Seminaret blev arrangeret af den irske gren som har til huse i en lille irsk by nær Galway, der hedder Ballinasloe.
Den irske del af Itosu-Kai har 9 klubber i dette område og udgør en stor del af det lokale sportsmiljø.
Itosu-Kai Irland fejrede deres 35 års jubilæum og havde derfor arrangeret denne træningsweekend.
Sortbælter fra Bosatsu med Sakagami Sensei. fra venstre: Lisbeth Clausen, Michael Andersen, Sakagami Sensei, Rene Thyge, Anders Uhrenfeldt, Ole Emborg og Henrik Katborg
Kihon og kata
Vi nåede 5 træningspas henover en weekend og da der var stor niveauforskel mellem nybegyndere og øvede blev det til grundstammen i vores stilart nemlig: kihon og Pinan kataerne (også kendt som Heian i andre stilarter).
Vi trænede disse 5 kata igennem på kryds og tværs og tilbage igen og alle deltagerne fra landene som Spanien, Sverige, Danmark, Skotland og Irland fik alle noget nyt med hjem trods mange kendte disse kata indgående.
Anders Uhrenfeldt og Michael Andersen løfter Ayumu op under foto session
Shitei Bassai Dai
Sakagami Sensei har været med i den japanske komite, der fastlagde de to WKF-Shitei kata fra Shito Ryu og han valgte at undervise alle sortbælterne i Bassai Dai Shitei udgaven.
Denne træning viser hvor svært et emne Shitei kata’erne rent faktisk er, da det han underviste i ikke helt holder stik med det vi oplever ved europæiske turneringer og i vesten generelt i WKF-regi. Kataerne er som sådan defineret i en standardiseret udgave, men der er mange bevægelser mellem de billeder og beskrivelser, der danner rammen om kataen, som ikke er beskrevet.
Det betyder, at udøvere kan tolke de ’rum’ som de finder bedst og dommerne kan ikke med bogen i hånden sætte en finger på dette….det betyder, at kataerne, der var tiltænkt som standardiseret faktisk har en form for liv og der foregår en konstant udvikling på dette niveau af disse kata.
Vigtigheden for hele tiden at være med og følge udviklingen er stor i dette game (hvad enten man bryder sig om det eller ej) for ved WKF-shitei runderne gælder det naturligvis om at udføre en god kata efter kriterierne, men samtidig om ikke at skille sig ud og lave anderledes ting end hvad der er ’normalt’.
Leo Mulvany (leder af Itosu-Kai Irland med Anders Uhrenfeldt ved jubilæumsfesten)
Kontaktpleje og kultur
Vi fik plejet og skabt nye kontakter på denne tur og oplevede den irske kultur på tætteste hold. Vores værter er katolske og festlige folk, hvilket den lille by Ballinasloe med 3000 indbyggere og hele 30 registrerede barer, pubber og diskoteker også vidner om.
De irske karatefolk og deres landsmænd festede på disse pubber hele weekenden, hvor søndag var den vildeste.
Træningsindsatsen var imponerende og det var ikke til at se at der var pubbesøg inde i billedet.
Seneste kommentarer